Na Trgu sv. Petra se je zbralo več tisoč ljudi. Foto: Reuters
Na Trgu sv. Petra se je zbralo več tisoč ljudi. Foto: Reuters
Urbi et orbi: Papeževa velikonočna poslanica
Papež Frančišek pozval k boju proti lakoti

Po velikonončni maši, ki je zaznamovala najsvetejši krščanski praznik, je papež podeli blagoslov "urbi et orbi" oziroma "mestu in svetu".

Vstajenje Jezusa Kristura je "temelj naše vere in našega upanja," je dejal papež. "Če Kristus ne bi vstal, bi krščanstvo izgubilo svojo veljavo. Vse poslanstvo Cerkver bi bilo ob svoj vzgib, ker je prav od tam izhajalo in vedno izhaja," je dejal.

Prosil za mir na svetu
Pred okoli 150.000 zbranimi ljudmi je papež Boga prosil za mir v svetu, izpostavil pa je Sirijo, Ukrajino, afriške države, Palestino in Venezuelo.

"Bog, prosimo te, razjasni in daj navdiha pobudam za umiritev razmer v Ukrajini, da bi vse strani od podpori mednarodne skupnosti naredile vse za preprečitev nasilja in obnovo države v duhu enotnosti in dialoga," je dejal.

Sprte strani v Siriji je pozval, naj bodo pogumne in se začnejo pogajati za mir. Kot je dejal, morajo nehati sejati smrt med ljudmi, ki se ne morejo braniti. Spomnil se je tudi žrtev epidemije ebole v zahodni Afriki, ki se, kot je opozoril, štiri zaradi izjemne revščine in pomanjkanja zdravstvene oskrbe.

Pozval je še k skŕbi za najšibkejše, otroke, revne, bolne in ostarele, in se še posebej zavzel za boj proti lakoti, saj lakoto, kot je poudaril, povzroča tudi človeška potrata.

Urbi et orbi: Papeževa velikonočna poslanica
Papež Frančišek pozval k boju proti lakoti