Frančiškova turneja v Afriki je njegovo 11. potovanje v tujino, odkar je leta 2013 postal papež. Foto: Reuters
Frančiškova turneja v Afriki je njegovo 11. potovanje v tujino, odkar je leta 2013 postal papež. Foto: Reuters
Papež iz Kenije odpotoval v Ugando

Papež Frančišek je spomnil na incident, ko je letos kenijska policija proti otrokom, ki so protestirali proti podjetju, ki je hotelo graditi na njihovem igrišču, uporabila solzivec. "Koruptivni ljudje ne živijo v miru," je dejal Frančišek in kritiziral bogato manjšino in njen neobzirni odnos do položaja revnih. Pozval jih je k izboljšanju življenjskih razmer in infrastrukture v urbanih območjih, izboljšanju pitne vode in kakovosti šol.

Revni ljudje v urbanih okoljih bi morali imeti po njegovih besedah dostop do treh L-jev; land, londing, labour (zemlja, bivanje, delo). "Tukaj sem, ker želim, da veste, da nisem brezbrižen do vaše sreče in upanja, vaših težav in skrbi. Zavedam se vaših težav, ki jih vsakodnevno doživljate. Kako naj ne bi opozoril na krivice, ki jih doživljate," je dejal sveti oče v cerkvi sv. Jožefa delavca v Kangemiju.

Boj proti revščini
Kot je dejal na tretjem dnevu svojega obiska v Afriki, imajo revni ljudje "posebno mesto v njegovem življenju in odločitvah". 78-letni v Argentini rojen papež je boj proti revščini postavil v ospredje svojega pontifikata.

Ena izmed prebivalk barakarskega naselja je v čustvenem nagovoru pozvala papeža, naj se pri kenijski vladi zavzame za stisko ljudi v Kangemiju, kjer na majhnem prostoru živi okoli 100.000 ljudi. V Nairobiju sicer več kot polovica od približno tri milijone meščanov živi v slumih. Ob tem je opozoril na "grozljivo krivico zaradi urbane izključenosti, ki manjšini odreka moč in blagostanje".

V Afriki živi okoli 180 milijonov kristjanov, njihovo število pa narašča najhitreje na svetu. Papež bo danes iz Kenije odpotoval v Ugando, drugo postajo njegove šestdnevne turneje v Afriki, ki jo bo končal z obiskom Srednjeafriške republike.

Papež iz Kenije odpotoval v Ugando