Svet
(1)

Poudarki

  • Uporniki iz delte Nigra uresničili bombne grožnje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 3 glasov Ocenite to novico!
Abuja
Avtomobila bombi je razneslo pred poslopjem ministrstva za pravosodje. Foto: EPA
Jonathan Goodluck
Predsednik Jonathan Goodluck je v odprtem vozilu pregledal častno četo. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto: Parado ob 50. rojstnem dnevu Nigerije zmotile bombe

Pol stoletja neodvisnosti velikanke iz zahodne Afrike
1. oktober 2010 ob 13:58
Abuja - MMC RTV SLO, Reuters

Na dan 50. obletnice neodvisnosti afriške velesile Nigerije sta v bližini vojaške parade v glavnem mestu Abudži odjeknili dve eksploziji. Ubitih je bilo osem ljudi.

Eksplodiralo je dobro uro po tem, ko je uporniška skupina iz delte Nigra (MEND) po elektronski pošti obvestila medije o načrtovanih bombnih napadih ob proslavljanju nigerijskega dneva neodvisnosti. Nigerijska policija je sporočila, da je razneslo avtomobila bombi.

Reutersov snemalec je sporočil, da so policisti in gasilci ravno skušali pogasiti požar na avtomobilih po prvi eksploziji, ko je eksplodirala še druga bomba. Priče so povedale, da so več ljudi odpeljali v bolnišnice.

Gverilci posvarili medije
V obvestilu medijem so pri Gibanju za emancipacijo delte Nigra zapisali: "Več ekspozivnih sredstev je bilo uspešno nastavljenih na prizoriščih praznovanja in v njihovi bližini. Izogibajte se vozil in smetnjakov." Pod e-pošto se je podpisal predstavnik MEND-a Jomo Gbomo.

Brez prekinitve na paradi
Televizijski prenos parade ni pokazal nobene prekinitve razsipne parade, na kateri sodeluje več deset tisoč vojakov in policistov. Predsednik Nigerije Jonathan Goodluck se je na prizorišče pripeljal v oklepnem avtomobilu in napravljen v tradicionalno črn klobuk in temno obleko, nato pa je v odprtem terenskem avtomobilu pregledal zbrane nigerijske čete.

Predsednik Goodluck, ki se je na to mestu zavihtel na začetku letošnjega leta po smrti svojega predhodnika Umara Yar'Adue, izvira iz delte Nigra in številni pričakujejo, da mu bo uspelo umiriti razmere na obubožanem jugovzhodu države.

Delta želi več denarja od nafte
MEND je največja vojaška uporniška skupina v državi in se že leta bojuje za večji delež prihodkov od črpanja nafte. Čeprav so gverilci večinoma dejavni predvsem v delti Nigra, so v zadnjem času že napadli cilje v Lagosu, gospodarski prestolnici države, in naftovode na "off-shore" območjih.

To. G., G. V.
Prijavi napako
Komentarji
tyr
# 01.10.2010 ob 17:31
Država v skoraj popolnem kolapsu na vseh področjih ima res veliko razlogov za proslavo.

Razlika med sedanjimi prebivalci in tistimi izpred 1000 leti je leta, da so sedaj oblečeni in da se vozijo v avtomobilih.
Kazalo