Policija je objavila pištolo, ki naj bi domnevno pripadala ubitemu Keithu Scottu in naj bi bila nabito polna. Foto: EPA
Policija je objavila pištolo, ki naj bi domnevno pripadala ubitemu Keithu Scottu in naj bi bila nabito polna. Foto: EPA
false
Objavili so tudi fotografijo toka za pištolo za gleženj, ki naj bi ga imel pri sebi. Foto: EPA
Po pritiskih javnosti so v Charlottu vzniknili nasilni protesti, zaradi česar je guverner Severne Karoline razglasil izredne razmere. Foto: EPA

Scottova žena Rakeyia Scott je sicer že pred dnevi objavila svoj videoposnetek torkovega dogodka, s katerega je slišati, kako policiste prosi, medtem ko sedi v avtomobilu, naj ne ustrelijo njenega moža. Vzklikala je tudi, da ima mož možgansko poškodbo in da je ravno vzel zdravila, moža pa je pozivala, naj stopi iz avtomobila.

Video se nato zatrese, kmalu zatem pa je za trenutek mogoče videti moškega v svetlomodrih hlačah ob obkroženem vozilu. Slišati je strele, nato pa dva moška poklekneta ob Scotta, ki leži na tleh. Policija vztraja, da je policist ustrelil Scotta, ker ta ni želel odvreči pištole, a družina trdi, da žrtev pištole sploh ni imela.

Posnetki dveh kamer
Po pritiskih javnosti, saj so v Charlottu vzniknili protesti, je policija v soboto objavila svoje posnetke, in sicer s kamere, ki jo je imel eden izmed policistov na telesu, in kamere na armaturni plošči policijskega avtomobila. Z obeh kamer pa ni razvidno, ali je Scott policistom resnično predstavljal grožnjo. S posnetkov je razvidno le to, da se je strelom policistov umikal. Slišati je tudi njihove pozive, naj odloži pištolo, česar po navedbah policije ni storil. V njegovi desni roki ni videti pištole, ali je kaj držal v levi roki, pa ostaja neznano. Scott je bil sicer desničar.

Policija je objavila fotografijo pištole, ki naj bi jo imel pri sebi. Trdijo, da je bila nabita in da so na njej našli sledi njegovega DNK. Kje so našli pištolo, niso pojasnili. Objavili so tudi fotografijo toka za pištolo za gleženj, ki naj bi ga imel pri sebi, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V sporočilu za javnosti so zapisali, da so Scotta ustavili naključno v avtomobilu na parkirišču pred njegovim stanovanjem in da je imel pri sebi cigareto z marihuano in pištolo. Po več pozivih je izstopil iz avtomobila, nato pa ga je eden izmed policistov ustrelil.

Policijski načelnik v Charlottu Kerr Putney je ob objavi, ki so jo sprva zavračali, dejal, da želijo ljudje "videti objektivna dejstva". "In to je to, kar predstavljamo," je poudaril. Za objavo so se odločili, potem ko so bili prepričani, da to ne bo vplivalo na preiskavo, je še pojasnil. Obljubil je, da bodo objavili tudi dokaze o DNK.

Objavo posnetkov sta pozdravila tudi guverner Severne Karoline Pat McCrory, ki je po nasilnih protestih razglasil izredne razmere, in županja Charlotta Jennifer Roberts, poroča francoska tiskovna agencija AFP.