Pripadniki Vedera so nedaleč od vasi postavili taborišče za tridnevno urjenje. Foto: EPA
Pripadniki Vedera so nedaleč od vasi postavili taborišče za tridnevno urjenje. Foto: EPA
Madžarski Romi
Romi na Madžarskem po popisu iz leta 2001 predstavljajo dva odstotka prebivalstva. Foto: EPA

Pripadniki več skrajnih desničarskih skupin, ki so običajno oblečeni v kamuflažne uniforme, že tedne patruljirajo po vasi Gyongyospata, pa tudi drugod na vzhodu države, kjer je veliko romskega prebivalstva. V vasi so tudi izvajali urjenje za svoje pripadnike.

Policija je je odpeljala organizatorje urjenja, medtem ko so ostale udeležence pozvali, naj zapustijo prizorišče, kar je večina od njih tudi storila. Oblasti so sporočile, da je bilo prijetih osem ljudi, ki jim očitajo vandalizem in in tudi ustrahovanje prebivalstva.

Desničarji patrulje upravičujejo z zaščito večinskega prebivalstva pred "zločini Romov". Mestni svet mesta Tiszavasvari na vzhodu države, v katerem ima večino skrajna nacionalistična stranka Jobbik, pa je ta teden oblikoval svojo lastno žandarmerijo, kot trdi, v odgovor na nezmožnost policije, da prepreči zločine Romov.

Skupina Vedero, ki je blizu stranki Jobbik in katere člani se oblačijo v uniforme, podobne nacističnim, svoje patrulje opravičuje z "vzpostavljanjem reda". Tamkajšnja policija v vasi Gyongyospata ne želi posredovati, čeprav se je romska skupnost večkrat pritožila zaradi zastraševanja. V Gyongyospati sicer živi 2.800 ljudi, med njimi 450 Romov.

Skupina Vedero je na svoji spletni strani pozvala privržence, naj se udeležijo urjenja, oblečeni pa morajo biti v uniforme, podobne vojaškim. Zaželeno je tudi, da prinesejo orožje s plastičnimi naboji in boksarske rokavice.

Počitnice in ne evakuacija
Rdeči križ je najprej sporočil, da so zaradi urjenja pripadnikov Vedere iz vasi v počitniški tabor v Csillebercu evakuirali več sto romskih otrok in žensk, to pa so označili kot prvo evakuacijo civilistov po drugi svetovni vojni zaradi delovanja paravojaških skupin.

Po kasnejših navedbah Rdečega križa in tudi vladnih predstavnikov naj bi šlo le za velikonočne počitnice, ki so jih načrtovali že več časa, in ne za "preselitev zaradi nenadne nujnosti".

Romi so zatrdili, da so njihove ženske in otroci vas zapustili iz strahu pred skrajneži. Vodja krajevne romske skupnosti Janos Farkas je dejal, da so ljudje upravičeno prestrašeni, saj je vas "že skoraj dva meseca tako rekoč bojišče".

Madžarski notranji minister Sandor Pinter je napovedal, da vlada, ki je tarča kritik, ker ne stori dovolj za preprečevanje nasilja nad Romi, pripravlja zakon, ki bo policiji dal pooblastila za preprečevanje delovanja skrajnih skupin.