Merklova je v soboto dejala, da sta v oblikovanju novega odnosa med vojnim agresorjem in njegovo okupirano sosedo de Gaulle in Adenauer imela dovolj poguma za
Merklova je v soboto dejala, da sta v oblikovanju novega odnosa med vojnim agresorjem in njegovo okupirano sosedo de Gaulle in Adenauer imela dovolj poguma za "izreden nov začetek, ki je vodil k enemu izmed najpomembnejših prijateljstev na svetu". Foto: EPA
Merklova in Hollande utrjujeta prijateljstvo

Francoski predsednik in nemška kanclerka sta obiskala katedralo v Reimsu na vzhodu Francije, kjer sta 8. julija 1962 spravo med Nemčijo in Francijo zakoličila francoski predsednik Charles de Gaulle in nemški kancler Konrad Adenauer.

Krajevni nadškof Thierry Jordan je oba voditelja posvaril pred preveč brezskrbnim ravnanjem z zapuščino svojih predhodnikov. "Izziv, ki stoji pred nami, ne zadeva le Francije in Nemčije, ampak tudi Evropo in njeno vlogo v skupnosti narodov," je nadškof dejal na spominski slovesnosti.

"Tega novega izziva ne smemo jemati nič manj resno kot prvega," jima je položil na srce.

Hollande in Merklova sta po slovesnosti nagovorila zbrane pred katedralo. Francoski predsednik je poudaril pomen nemško-francoskega prijateljstva v času evropske dolžniške krize.

"Prijateljstvo je treba varovati in negovati," je dejal in dodal, da nemško-francosko prijateljstvo navdihuje Evropo in lahko pomaga pri spopadanju s trenutnimi velikimi izzivi, pred katerimi je stara celina.

Podobno je menila Merklova in izrazila prepričanje, da mora vsaka generacija na novo oživljati dragoceno zapuščino.

"Če smo enotni, se lahko soočimo z vsakim izzivom, v dobro obeh narodov," je poudarila kanclerka.

Temen madež na slovesni obletnici je pustil sobotni incident na okoli 40 kilometrov oddaljenem pokopališču Saint-Etienne-a-Arnes, kjer je bilo oskrunjenih 51 grobov nemških vojakov, ki so bili žrtve prve svetovne vojne.

Vandali so izpulili več lesenih križev in nekatere uporabili za kurjenje ognja, blizu katerega so našli več praznih steklenic piva. Oblasti so že sprožile preiskavo.

Merklova in Hollande utrjujeta prijateljstvo