Najhuje je potres prizadel vasice Okcular, Yukari Kanatli in Kayali. Foto: EPA
Najhuje je potres prizadel vasice Okcular, Yukari Kanatli in Kayali. Foto: EPA

Epicenter potresa je bil na globini 11 kilometrov, 21 kilometrov jugozahodno od mesta Elazig v osrednjem delu države, ki leži 550 kilometrov vzhodno od Ankare. Največ škode je potres povzročil v vasicah Okcular, Yukari Kanatli in Kayali, kjer so se zaradi potresa porušile številne hiše in minareti. Oblasti se bojijo, da bo smrtnih žrtev še več, saj je pod ruševinami ujetih še veliko ljudi, po vaseh pa že potekajo reševalne akcije za morebitnimi preživelimi.

Guverner province Elazig Muammer Erok je potrdil, da je bilo v potresu ranjenih več kot sto ljudi.

40 popotresnih sunkov
Turški mediji so poročali, da je tresenje tal ob pol petih zjutraj po krajevnem času trajalo približno minuto in da so prebivalci v paniki zapustili svoje domove in tekli na prosto, noč pa so številni kljub mrazu preživeli na prostem. Najbolj je potres prizadel vasico Okcular, kjer so našteli 17 žrtev potresa, med mrtvimi pa so tudi najmanj štirje otroci.

EU ponudil pomoč
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je evropsko komisarko Kristalino Georgievo, pristojno za humanitarno pomoč, prosil, naj poskrbi za pomoč, če bo potrebna. "Globoko sem zaskrbljen nad novicami iz Turčije," je zapisal Barroso in izrazil solidarnost Evropske komisije s turškimi oblastmi in turškim ljudstvom. "Misli in srca EU-ja so z žrtvami in tistimi, ki so v tej hudi naravni katastrofi izgubili bližnje, domove in lastnino," pa je zapisal predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek.

Po potresu so prebivalci čutili še najmanj 40 popotresnih sunkov, od katerih je imel najmočnejši moč 5,5 stopnje po Richterjevi lestvici. Potres so čutili tudi v sosednjih pokrajinah Tunceli, Bingol in Diyarbakir.

Potresi so v Turčiji pogosti. Najhuje je bilo leta 1999, ko je v dveh potresih na severozahodu Turčije umrlo več kot 18.000 ljudi.