Samo v Kaliforniji se s požari spopada 9.000 gasilcev. Foto: Reuters
Samo v Kaliforniji se s požari spopada 9.000 gasilcev. Foto: Reuters

V požaru severno od San Francisca, ki je uničil že okoli 260 kvadratnih kilometrov, je zgorelo 24 domov, 12.000 prebivalcev so morali evakuirati, zaprte so številne ceste in avtoceste.

Gre sicer zgolj za enega od 21 gozdnih požarov, ki pustošijo po tej povsem izsušeni ameriški zvezni državi in s katerimi se spopada okoli 9.000 gasilcev, pri čemer sta v boju z ognjenimi zublji dva že umrla.

Kalifornija se že četrto leto zapored spopada s hudo sušo, zaradi katere je nevarnost gozdnih požarov velika. "Ti gozdni požari se širijo zelo hitro. Konec tedna so se močno razširili v zelo kratkem času," je povedal Daniel Berlant, predstavnik kalifornijske uprave za gozdove in preprečevanje požarov.

Mobilizacija nacionalne garde
Kalifornijski guverner Kalifornije Jerry Brown je v soboto presodil, da so razmere zrele za razglasitev izrednih razmer, in mobiliziral narodno gardo, saj se je država spremenila v "sod smodnika".

Razglasitev izrednih razmer oblastem med drugim omogoča hitrejšo napotitev gasilcev in reševalcev na krizna območja. Skupno je zgorelo že kakih 50.000 hektarjev, evakuirati pa so morali 6.000 domov.

Gozdni požari, ki so jih večinoma zanetile strele, se zaradi visoke temperature in suše širijo tudi severno od Kalifornije, v zveznih državah Oregon in Washington.