Svet

Poudarki

  • Med begom umrl pakistanski prebežnik
  • Prebežniki grozijo z gladovno stavko: "Raje umrem v Siriji kot na Madžarskem"
  • Oče utopljenega sirskega dečka s posmrtnimi ostanki odšel v Kobane
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.5 od 141 glasov Ocenite to novico!
Kolona prebežnikov
Kolona prebežnikov se vije iz Budimpešte. Foto: Reuters
Madžarska
Prebežniki od madžarske policije zahtevajo, da jim pusti nadaljevati pot proti Nemčiji. Foto: Reuters
false
Moški na Madžarskem je pred policisti na tirnice vrgel sebe, svojo ženo in otroka, in vztrajal, da ne želi v begunsko taborišče. Foto: AP
false
Številni prebežniki na Madžarskem zavračajo hrano in vodo, saj želijo le nadaljevati pot v Nemčijo. Foto: Reuters
false
Madžarski premier Viktor Orban trdi, da begunska kriza ni težava Evrope, temveč Nemčije. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Policija v Budimpešti si medtem na železniški postaji Keleti še naprej prizadeva, da bi v begunsko taborišče prepeljala čim več od 3.000 ljudi, ki so ujeti na postaji. Foto: Reuters
VIDEO
Prebežniki peš iz Budimpe...
VIDEO
Reševanje begunske krize

Dodaj v

Foto: Prebežniki s podobami Merklove pešačijo iz Budimpešte proti Dunaju

Orban želi ograjo graditi tudi na meji s Hrvaško
4. september 2015 ob 08:27,
zadnji poseg: 4. september 2015 ob 21:49
Atene, Budimpešta, London - MMC RTV SLO, Reuters

Več sto prebežnikov se je odločilo peš odpraviti iz Budimpešte proti Dunaju, potem ko jim madžarske oblasti niso zagotovile vlakov do Avstrije. Zdaj je vlada po njih poslala avtobuse.

Z železniške postaje Keleti v Budimpešti se je več sto beguncev, ki so več dni zaman čakali na vlake proti Zahodu, peš odpravilo proti Avstriji. V koloni beguncev so tudi družine z majhnimi otroki. "Če potujemo v majhnih skupinah, nas policija lahko aretira, a skupaj smo močni," je poudaril mladenič iz Alepa v Siriji.

Številni v skupini v rokah nosijo podobo nemške kanclerke Angele Merkel, ki je postala priljubljena med begunci zaradi njenega sočustvovanja do njihovih težav.

Zvečer se je madžarska vlada odločila, da bo po prebežnike poslala avtobuse, ki jih bodo prepeljali do meje z Avstrijo. Avtobusi so namenjeni tudi za prebežnike, ki čakajo na železniški postaji v Budimpešti. "To ne pomeni avtomatično, da lahko zapustijo državo. Čakamo na odziv avstrijske vlade," so sporočili iz kabineta madžarskega premierja.

Na železniški postaji Keleti se je vnel spopad med desničarskimi skrajneži in prebežniki, a so se pozneje razmere umirile. Prebežniki si želijo, da bi se vkrcali na avtobuse za Avstrijo in Nemčijo, vendar jim je to onemogočeno.

Madžarske železnice so v četrtek sporočile, da do nadaljnjega s postaje Keleti ne bo odpeljal noben mednarodni vlak za Zahodno Evropo. Vlaki proti Avstriji sicer vozijo, a le do meje.

V Bicskeju je umrl pakistanski prebežnik iz skupine okoli 350 prebežnikov, ki so pobegnili s tamkajšnje železniške postaje. Madžarska policija je sporočila, da je Pakistanec umrl, ko je z glavo padel na železniške tire. Ob tem so še zatrdili, da policisti niso lovili pobegle skupine prebežnikov.

Pobeg prebežnikov
Iz dveh begunskih centrov na Madžarskem je čez dan pobegnilo nekaj sto prebežnikov. Najprej je okoli 300 prebežniki pobegnilo iz begunskega centra Roszke v bližini srbske meje, nato pa še skupina 64 prebežnikov iz centra v mestu Bicske v osrednjem delu države.

Prebežniki iz Roszkeja so se odpravili proti avtocesti, ki povezuje južni del države s prestolnico Budimpešto. Policija je lovila prebežnike, zato je zaprla avtocesto, prav tako so se odločili za zaprtje glavnega mejnega prehoda s Srbijo.

Posebne policijske enote so obkolile begunski center, saj obstaja nevarnost, da bi iz njega pobegnilo preostalih 2.300 prebežnikov. Ti namreč zahtevajo, da so v dveh urah izpolnjene njihove zahteve, sicer bodo pobegnili.

Madžarska oblast je v četrtek "očitno prelisičila" več sto prebežnikov, da so se po dveh dneh bivanja na glavni železniški postaji Keleti v Budimpešti le povzpeli na vlak, za katerega so tudi kupili vozovnico. A kaj, ko jih niso prepeljali v državo, v katero so namenjeni - Nemčijo, temveč so jih odpeljali proti begunskemu centru v Bicskeju.

V Bicskeju, ki je od prestolnice oddaljen dobrih 40 kilometrov, so prebežnike na tamkajšnji železniški postaji pričakale oborožene policijske enote. Na postaji je zavladalo kaotično stanje, saj prebežniki niso hoteli izstopiti iz vlaka. Nekateri na vlaku so držali napise 'Ne otroke v taborišča' in 'Rešite naše duše, smo otroci'. Po poročanju Guardiana je neki moški potegnil svojo ženo in otroka na tirnice in pri tem ponavljal: "Od tu se ne bomo premaknili." Moškega je pozneje policija aretirala in ga odpeljala.

"Ne v taborišče, ne v taborišče!" pa je vzklikala skupina prebežnikov v podvozu postaje. Nekateri so se s policijo celo spopadli in zbežali spet v vagon, iz katerega se niso želeli premakniti. Zaradi vročine v vagonu je policija prebežnikom ponudila ustekleničeno vodo, a so jo zavrnili in zagrozili z gladovno stavko. Ko so jim prostovoljci pozneje ponudili hrano, so zavrnili tudi to. "Ne potrebujemo vode in hrane. Spustite nas v Nemčijo."

Policija je zato razglasila posebno območje in z njega odstranila celo novinarje, ki pa so se pozneje lahko vrnili. Policija je za desnousmerjeno televizijo HirTV sporočila, da bodo počakali na odhod medijev in da bodo šele potem prebežnike odpeljali v taborišče.

Prebežniki naj bi zato vzklikali: "Mediji, mediji, ne odidite!" Slišati je bilo celo: "Raje umrem v Siriji kot na Madžarskem." Razmere v begunskem taborišču v Bicskeju, kjer številni spijo v šotorih, naj bi bile med najslabšimi na Madžarskem, poroča Guardian. V petek so prebežniki privolili, da prostovoljno zapustijo vlak in jih premestijo v bližnji begunski center.

"Ne hodite v Evropo!"
Madžarski premier Viktor Orban ob vsem tem ostaja neomajen. Vsaj sodeč po izjavah, med katerimi je tudi ta, da "bomo postali manjšina v svoji državi". "Realno je, da Evropo ogroža množični pritok ljudi, več deset tisočih, ki prihajajo v Evropo ... Če danes govorimo o več 100.000, bomo naslednje leto govorili o milijonih," je izjavil po poročanju Reutersa. Ob tem je v četrtek v Bruslju napovedal, da Madžarska razmišlja, da bi ograjo gradila tudi na meji s Hrvaško. 175-kilometrska ograja, ki jo država gradi na meji s Srbijo, bo končana v kratkem.

Orban je prebežnike še opozoril, naj ne hodijo v Evropo in naj ostanejo v Turčiji, saj je to "bolje za njihove družine in otroke". "Če se želimo Madžari še naprej svobodno gibati po Evropi, moramo zaščititi svoje meje in zahtevati izvajanje evropske zakonodaje na železniški postaji v Budimpešti," je dejal po poročanju Reutersa in dodal, "če bo Nemčija zanje zahtevala vizume, jih bomo spustili naprej."

Madžarski parlament je na današnji seji sprejel več zakonov, s katerimi bodo skušali zajeziti število prebežnikov, ki skušajo vstopiti na madžarsko ozemlje. Med drugim bodo imeli policisti večja pooblastila, strožje pa bodo kaznovani nezakoniti prehodi meje, za kar bo zagrožena kazen tudi do treh let zapora.

V skladu z novo zakonodajo bo kaznivo dejanje tudi poškodovanje ograje na meji. Za tihotapce ljudi je zagrožena kazen do 20 let zapora. Nova zakonodaja, ki bo začela veljati 15. septembra, tudi prinaša, da bo mogoče prošnjo za azil vložiti že na mejnih prehodih, ter hitrejše reševanje vlog. Prav tako je predvideno, da bo Madžarska na meji s Srbijo vzpostavila tranzitna območja, kjer naj bi begunci počakali na konec azilnega postopka.

Oče utopljenega sirskega dečka s posmrtnimi ostanki odšel v Kobane
Presunila ga ni niti fotografija mrtvega dečka Ajlana Kurdija, ki po njegovem mnenju ni moralni argument. Tri leta star Ajlani je bil med 12 umrlimi prebežniki, ki so s čolnom potovali proti Grčiji. V nesreči sta umrla tudi njegov petletni bratec Galib in mati. Oče, ki je pot preživel, se je s posmrtnimi ostanki svoje družine že vrnil v Sirijo, kjer jih je pokopal. "Želim si, da bi arabske vlade - in ne evropske - videle, kaj se je zgodilo mojim otrokom, in ukrepale," je dejal po poročanju agencije Reuters.

K. Št., G. V.
false
Kolona prebežnikov
Kolona prebežnikov
Kolona prebežnikov
Kolona prebežnikov
Kolona prebežnikov
Kolona prebežnikov
Kolona prebežnikov
Kolona prebežnikov
Kolona prebežnikov
Kolona prebežnikov
Kolona prebežnikov
Kolona prebežnikov
Prijavi napako
Komentarji
anarch
# 04.09.2015 ob 08:35
Za časa vojne na balkanu je bila večina beguncev srečnih za krov nad glavo in hrano v prvem mestu, ki je bilo varno, danes pa nekateri tu gladovno stavkajo, če ni vse po njihovo.. Nekaj ne štima pri vsem skupaj, ne vem..
Follow Me
# 04.09.2015 ob 08:31
Če je tako, se ga nazaj pošlje v Sirijo.
luckyss
# 04.09.2015 ob 08:38
Begunci so srečni, ko dospejo v prvo državo kjer ni vojne.....ekonomski migranti pa hočejo denar in boljše življenje, kot npr. Slovenci, ki delajo v Avstriji...
Smo torej tudi mi begunci ?!
Juzer mk2
# 04.09.2015 ob 08:41
Prebežniki grozijo z gladovno stavko: "Raje umrem v Siriji kot na Madžarskem"

Ni problem, pokat vse nazaj v Sirijo. 95% vseh ilegalcev je itak boja sposobnih moških, na višku svojih moči.
redwinger
# 04.09.2015 ob 08:41
Pa še to:Tega Orbana sem imel včasih za enega norca in fašista danes pa se mi zdi edini od teh v EU,ki je pri pameti in ve kaj se dogaja.
frcman
# 04.09.2015 ob 08:41
1. če res tako mislijo, potem jim ni tako hudo, ker če si predstavljam da bežim pred vojno, bi bil srečen vsake države, ki bi mi nudila mir zame in za mojo družino.

2. kakorkoli je sporen in skrajen za nekatere se mi zdi, da so politi kot je Orban potrebna protiutež vsemu množičnemu sprejemanju vseh MIGRANTOV (ne govorim o beguncih).

Madona no...gledam slike zadnje dni in so vsi bolje oblečeni od mene, ki se imam za preskrbljenega! Pa ne govorim zdaj da nimajo pravice do lepih oblačil! Hočem povedati, da če so lepo oblečeni, imajo lepo frizuro, bentijo nad tem, ker jih ne pošljemo direktno v nemčijo s 5000€ popotnice ipd... ko vse sešteješ se mi resno ne zdi, da bežijo pred vojno.
Kris
# 04.09.2015 ob 08:43
Oriana Fallaci v knjigi Moč razuma piše o pogovoru, ki ga je prestregla policija. Pogovor med bratom pravkar umrlega kamikaze, nekega Saida, in njuno materjo. Eno takih, ki zato, da si nagrabijo denar (oškodnino), spodbujajo sinove, da se razstrelijo. Ob novici o pravkaršnji smrti se vsi srečni smejijo in zahvaljujejo vsemogočnemu in usmiljenemu Alahu. On govori iz Milana, ona iz Magreba: ''Mama, čestitke za Saida. Pravkar je postal mučenec! Si zadovoljna, mama?'' ''Čestitke, čestitke! Zadovoljna, da, zadovoljna! Ne boj se, pogumnež moj. Bati se moraš Alaha in nikogar drugega. Alah nam kaže pravo pot.'' Sin: ''Tukaj v Italiji ga vsi občudujejo in mu zavidajo, mama.'' ''Tudi tukaj je veliko ljudi, ki mi čestitajo! Alah je velik! Zahvalimo se Alahu!'' Potem ji sin pove, da ji eden od Saidovih občudovalcev hoče poslati v dar 8000 € (oškodnino). On je pred poroko, denar bi mu pomagal, da si uredi hišo, in vpraša mamo, če bi delila na pol. Mama okleva, izmika se. Zdi se, da je stiskaška. Nenadoma odgovori: prav! Takrat jo sin prosi da pošlje dokumente, ki jih potrebuje za poroko. Ker ima probleme za italijanskimi birokrati (morda je ilegalni priseljenec). Na koncu doda: ''Naj te ne skrbi, mama. Poročim se z Italijanko!'' Da, z Italijanko, ki mu bo omogočila da v najkrajšem času pridobi državljanstvo naše države. Ki mu bo rodila toliko otrok, ki jih bo lahko vzgajal v koranu. Ki se je že zanesljivo spreobrnila in nosi vsaj čador.

Vojna, ki jo je islam napovedal Zahodu, je kulturna vojna. Hoče zadeti našo dušo, sistem življenja, filozofijo, mišljenje, delovanje, ljubezen, svobodo. Hočejo nas preplašiti, utruditi, vzeti pogum, izsiljevati. Njihov cilj je uničiti ideje, čustva, sanje. Kako je mogoče, da se Evropa prodaja sovražniku kakor vlačuga, ki islamizira lastne otroke?
Juzer mk2
# 04.09.2015 ob 08:46
95% ilegalcev so moški, seveda niso vojni begunci, lol. V vojni se najprej poskuša rešit šibkejše elemente družbe, ženske, otroke, starce... razen če je v Arabskem svetu drugače in na varno najprej zbežijo moški (me nebi presenetilo).

Iz kjerkoli so tej ilegalci prišli, je očitno da je za njihove družino tam varno in niso direktno ogrožene.
superstar
# 04.09.2015 ob 08:47
Vse bolj se mi dozdeva, da to res niso vojni, ampak ekonomski emigranti. Zakaj bi če ne, na vsak način želeli v Nemčijo?
Juzer mk2
# 04.09.2015 ob 08:48
@PONOS
Hmmh ja težko moralno etično vprašanje.Begunec si želi pač v Nemčijo ne Madžarsko zakaj bi šel iz deža pod kap?

Nisem vedel da na Madžarskem padajo granate po njih... saj še vedno govorimo o beguncih, ne? :)
kromo-som
# 04.09.2015 ob 08:44
Pa še to:Tega Orbana sem imel včasih za enega norca in fašista danes pa se mi zdi edini od teh v EU,ki je pri pameti in ve kaj se dogaja.
Vidiš, kaj naredi medijska propaganda. Društvo slovenskih cenzorjev (Društvo slovenskih novinarjev) obvlada agitprop.
mprivse1
# 04.09.2015 ob 08:51
To da uporabljajo otroke kot sredstva za manipuliranje ljudi, mislim da dovolj pove o teh ljudeh.
Prismuknjen
# 04.09.2015 ob 08:53
Prebežniki grozijo z gladovno stavko: "Raje umrem v Siriji kot na Madžarskem"

So to begunci?
SLOBloodPatriot
# 04.09.2015 ob 09:01
Bogve kdo so v resnici ti ljudje? Hočejo imeti le najboljše. Evropa jih je sprejela z odprtimi rokami, oni pa takole z izsiljevanjem in gladovno stavko. Tako se pač ne obnaša.
Binder Dandet
# 04.09.2015 ob 09:00
Za nekatere bi bila dobra šola, če bi ponujali vodo in kruh beguncem, ti pa bi ga nadrli, da tega ne potrebujejo.
SLOBloodPatriot
# 04.09.2015 ob 08:57
Oprostite, ampak to zame niso begunci. Če bi bili, bi si želeli le miru, ne pa da izsiljujejo ter si želijo imeti hotel s 5 zvezdicami, pohane piške in denarja poln kovček.
silverlight
# 04.09.2015 ob 08:54
.....vsekakor je njihovo obnašanje garancija za perfektno integracijo....
dusan21
# 04.09.2015 ob 09:01
Se je že začelo izsiljevanje beguncev. V bistvu gre za ekonomske migrante, ki si želijo boljšega življenja in socialnih pomoči razvitejših držav.
Če si pravi begunec ti je vsaka pomoč dobrodošla, a ob tem ne moreš postavljati izsiljevalskih pogojev.
Če jim kaj ni všeč so jim vrata nazaj odprta.
Binder Dandet
# 04.09.2015 ob 08:58
@SamoRes:
"Slovenci smo zadnjih 70 let eni največjih ekonomskih migrantov v Nemčiji "

1 Turkey 1,527,118
2 Poland 674,152
3 Italy 574,530
4 Romania 355,343
5 Greece 328,564
6 Croatia 263,347
7 Serbia 252,468
8 Russia 221,413
9 Bulgaria 183,263
10 Austria 179,772
11 Hungary 156,812
12 Spain 146,846
13 Netherlands 144,741
14 Portugal 130,882
15 Ukraine 127,942
16 France 123,281
17 Syria 118,196
18 China 110,284
19 United States 108,845
20 United Kingdom 103,756
https://en.wikipedia.org/wiki/Demographi
cs_of_Germany
Binder Dandet
# 04.09.2015 ob 09:06
@Rasta75:
"In po 75 letih, v Evropi spet nalagamo ljudi na vlake za v taborišča..."

Razlika je kot noč in dan, če nekoga pelješ v koncentracijsko taborišče, da ga uničiš ali v begunsko taborišče, da mu pomagaš. (Pre)obremenjenost s črno preteklostjo nam je dolga desetletja koristila, da smo živeli v miru, v tej krizi pa nam onemogoča, da bi videli stvari kot so.
NSSS
# 04.09.2015 ob 09:08
Žal mi je ker moram to napisati, ampak mislim, da morajo vlak obrniti in ga poslati nazaj proti Siriji, ker kot je bilo že napisano in po starem slovenskem pregovoru: "če z malim nisi zadovoljen, velikega vreden nisi!"
bušman
# 04.09.2015 ob 09:00
Bravo Madžari.
sloEU00
# 04.09.2015 ob 09:12
Po takšnih izsiljevanjih in zahtevah beguncev se vidi, da to dejansko niso begunci, ampak srednji in višji sloj Sirije, ki je izrabil vojne razmere na nekaterih predelih države sebi v prid in hoče v točno določene EU države.
Ni mi jim dovolj Grčija, ni jim dovolj Srbija, ni jim dovolj Madžarska, ni jim dovolj Avstrija... hočejo v Nemčijo, Švico in Anglijo. Potem pa še naj kdo reče da ti ljudje bežijo zaradi miru. Kdor je bežal zaradi miru čaka v Turčiji in ko bo vojne konec se bo vrnil v rodno Sirijo in Irak. Tisti, ki pa imajo 5000€ za tihotapce pa prečkajo 10 držav in hočejo v Švico, Švedsko in podobne države in sedaj izsiljujejo na vse načine. Dobrota je sirota.
kromo-som
# 04.09.2015 ob 08:58
Ja, danes se ti zdijo populistične besede teh fašistov izraz zdrave pameti, jutri ne bodo govorili le o beguncih, ki ogrožajo krščansko identiteto Evrope

Samores
Najlaže je rešiti problem z etiketami in demoniziranjem drugače mislečih ter lažmi. Temelj evropske identitete ni krščanstvo, temveč sekularna demokratična država, v kateri sta država in religija ločeni, v kateri veljajo človekove pravice, enakopravnost spolov itd. Kdor to ogroža, je islamofašizem, ki se zavzema za teokratsko državo, šeriatsko pravo, ki ne priznava človekovih pravic, niti enakopravnosti spolov.
ancient
# 04.09.2015 ob 08:57
"Raje umrem v Siriji kot na Madžarskem"

Narobe. Če jim je (še) kaj do domovine, bi morali reči: "Raje umrem za Sirijo kot....."
Dajo
# 04.09.2015 ob 08:50
V krizni situaciji je potrebno imeti takega človeka kot je Orban. Poslušajte, ne bo vam žal.
https://www.youtube.com/watch?v=W9N-JAUpc3Q
thr0l
# 04.09.2015 ob 09:00
Sicer pa je še nekaj popolnoma jasno: Madžarska dobiva navodila, kaj naj naredijo z begunci! Njim bi jasno precej bolj ustrezalo, da bi natrpali vlake in jih poslali naprej v Avstrijo in Nemčijo. Seveda pa tega ne smejo.
blackened
# 04.09.2015 ob 08:56
Orban in Zeman...dva omembe vredna politika.
Vsi ostali nevretenčarji in mehkužci...

Ljudje pa več ne nasedajo medijski propagandi!
fmg9
# 04.09.2015 ob 09:14
Francoski levičarji, ki so zbirali hrano za ilegalne pribežnike so bili že lani razočarani. "Lačni begunci" so namreč hrano, pred aktivistko stresli na tla (zanje ni bila dovolj dobra, čeprav jo je pred njimi sama poskusila):Pa še link, če zgornji video ne dela:
https://www.youtube.com/
watch?v=xbTSdUdQeLY


(zavrtite na 7:30 min)
severnik
# 04.09.2015 ob 08:51
Nisem prepričan v njihovo pogajalsko moč. Saj določen odstotek beguncev res trpi in bi upravičeno lahko dobili zatočišče...

Naj grejo na meje držav, kjer so doma muslimani. Jim bodo pa ja bratje pomagali. In kar nekaj teh držav je nesramno bogatih.

Saj izgleda, kot da smo brezčutni, vendar v večini nismo, smo pa previdni...

In res bi se lahko začasno postavilo taborišča, seveda z vodo, hrano, sanitariji... Pač prosto po EU se pa ne moreš gibati. Še posebej ne ob takšni miselnosti kot jo imajo.

Saj veste, na urgenci je osebje vedno pozorno na ljudi, ki so tiho
Ti namreč resnično potrebujejo pomoč.
sloEU00
# 04.09.2015 ob 09:18
Novinar vpraša begunca: Zakaj hočete ravno v Nemčijo?
Begunec: Zato ker je tam največja socialna denarna podpora.

Odgovor pove vse.
webman
# 04.09.2015 ob 09:23
No, pa imamo nov pojav: begunec, ki gladovno stavka, ker mu ne dovolijo ilegalnega potovanja v zamišljeno državo.

Na drugi strani pa nekateri naši državljani na socialnem robu vsak dan sprejemajo težke odločitve ali nahraniti člane družine, ali plačati položnico....

Noro! Kdo bo temu enkrat naredil konec?
PONOS
# 04.09.2015 ob 08:48
Nemčija se pa mora odločiti.kaj želi igrati visoko demokracijo in ustvariti kaos in kolaps ali omejiti vstop-to pomeni zapreti -EU meje,srednja pot prinaša le nesporazume in težave.Če bi begunci vedeli da je v EU nemogoče priti -se ne bi odpravili na pot -begunec si tudi v Turčiji in ostalih sosednjih državah ,tukaj je pomemben tudi marketing...
Resnica_
# 04.09.2015 ob 09:23
Že vsiljujejo, poleg tega je preko 80% mladih moških, lepo oblečenih, s smartphoni. Pravi begunci (ženske, otroci in starejši) so v manjšini. Že Gadafi je napovedal mirno islamizacijo Evrope, mediji tudi ne poročajo, da je ISIS že nekaj časa pozival muslimane, naj množično okupirajo Evropo in jo tako postopoma islamizirajo in radikalizirajo.
Sicer pa gre za ogabno medijsko propagando, tudi na račun ubogega in nič krivega utopljenega dečka, ki ga nekateri mediji zlorabljajo za umazano propagando. Ampak zakaj nihče ne kritizira staršev, ki so ga prisilili, da je šel in Turčije????, kjer ni vojne in je bil tam varen, pa še muslimanska država je. Na portalu 24kur so onemogočili komentarje in nastavljajo nonstop slike otrok in žensk, ki pa so v manjšini.
Morda je razlog, da bodo ti migranti dosmrtni volivci ene politične opcije. Če bo šlo tako naprej je to konec Evrope.
alkum
# 04.09.2015 ob 08:42
Glede na njihovo obnašanje in zahteve jim bomo počasi mogli odstopiti še naše domove in službe,da bodo zadovoljni. Kdor ne sprejme minimalne pomoči lahko gre komot nazaj.
joutsenlaulu
# 04.09.2015 ob 09:08
Mene ob vseh teh dogodkih zanima predvsem, kako si šefi EU predstavljajo razporejanje migrantov po EU po kvotah, če si očitno vsi migranti tako goreče želijo v Nemčijo, saj se bodo očitno besno upirali kakršnimkoli prerazporeditvam v druge, "manjvredne" države EU.
lupusml
# 04.09.2015 ob 09:27
Končno je nekdo začel izvajat šengenski pravni red.
Murko
# 04.09.2015 ob 09:14
Dolžnost državljana je, da se v primeru vojne bori za svojo domovino. Tukaj je pa zanimiv primer - večina moške populacije med 18 in 60 letom je enostavno strahopetno pobegnila. How heroic!
ATASMRK007
# 04.09.2015 ob 09:20
Mislim, da bi moral Orban zamenjati Merklovo, ker Orbanu je mar za Evropo Merklova jo pa samo uničuje.
Juzer mk2
# 04.09.2015 ob 09:17
@PONOS
kdo si ti ali Madžar da bo določal kam bo šel posameznik?

Jaz? Človek z državljanstvom in dokumenti, Ilegalci pa so brez dokumentov zato ne morejo izbirat. Poleg tega obstajajo še neke šengensko-dublinske ureditve, če se ne motim, ne? Begunci ponavadi ne zahtevajo, izbirajo in gladovno stavkajo ker niso nastanjeni v pravi državi.
ZETAC
# 04.09.2015 ob 09:22
Če ti nekdo nudi varno zatočišče, hrano in streho nad glavo, ti pa potem štrajkaš - a je potreben še kakšen dokaz,za kaj gre v bistvu pri večini teh muslimanov? In potem se najdejo pametnjakoviči, ki bi odprli na stežaj vrata Evrope vsem tem ubogim "beguncem"...
mprivse1
# 04.09.2015 ob 09:18
antipopulist , če prebrskaš malo po internetu boš videl, da tudi ti "begunce" imajo pametne telefone. Plus mečejo hrano v koš ker je prišla iz škatle z križem, žgejo jogije ker so jih uporabljali kristjani pred njimi, in še in še...
MucaMaca
# 04.09.2015 ob 13:56
Sploh pa, vojni begunec, ki gladovno stavka? To je povsem nov termin. Jaz bi gostitelju, ki mi ponuja hrano in sreho nad glavo, medtem ko so mi doma padale bombe na glavo, poljubila noge, ne pa zavrnila njegovega gostoljubja z gladovno stavko.
kmet polde
# 04.09.2015 ob 13:49
Meni je najbolj zanimivo to, da oni non-stop nekaj zahtevajo. Niso zadovoljni s tem, da jim dajo streho nad glavo in hrano. Ne, oni bi svoje stanovanje v Nemčiji in plačo vsak mesec. Za brezdelje seveda. Zahtevam to, zahtevam ono,... Mi pa zahtevamo, da odidete nazaj od koder ste prišli!
ATASMRK007
# 04.09.2015 ob 09:29
Vsak begunec, ki beži pred vojno bi bil vesel strene nad glavo na Mađarskem ali bilo kje drugje ti, ki pa hočejo samo v Nemčijo so pa navadni ekonosmki migranti in teh je definitivno preveč.
Murko
# 04.09.2015 ob 09:25
Pol sveta pa ne mislim finančno podpirati. Dost je blo!!
Paperino
# 04.09.2015 ob 13:41
Mimobeznik # 04.09.2015 ob 13:13
Pribežniki so natisnili Angelo Merkel in jo prosijo usmiljenja sredi madžarske prestolnice:


Aha, natisnilo so Merkelco na plakat. Lačni, prestrašeni, brez ničesar pobegli iz vojnih strahot so natisnili Merkelco. Verjetno bo držalo ja :S ...... nekdo jih je sem poslal, nekdo jih še vedno usmerja prav tako, kot jim je nekdo priskrbel plakate z Merkelco na sliki. To nima več nobene veze z vojnimi begunci. To so zmanipulirani ljudje. Madžarska policija dela svoje delo, iz posnetkov in video zapisovje razvidno, da korektno, humanitarci delajo svoje delo in delijo hrano in vodo, le "vojni begunci" prestrašeni, lačni in žejni ne sodelujejo in se odrekajo pomoči.

Oliva, ko te berem že kar nekaj časa sva po večini več ali manj enakih mislih, ampak tukaj v tej zadevi se s tabo ne strinjam niti malo. Morda se je še kakšen mesec nazaj zdelo, da so to vojni begunci, sedaj sem prepričan v to, da to niso. Sodelavka je delala na Siciliji v centrih, kjer so sprejemali begunce iz Afrike, Lampedusa in podobno. Pravi, da so se ji na začetku smilili, kmalu jih je že prezirala in sovražila. Vojni begunec lačen, brez vseh materjalnih dobrin, brez dostojanstva bo vesel, ko bo mirno spal in ne bo lačen in žejen. Za vse kar bo dobil več (izobraževanje ipd., ...) bo hvaležen, zagotovo pa ne bo postavljal nobenih pogojev in zahtev.
arhitektka
# 04.09.2015 ob 09:35
Namesto kakršnekoli hvaležnosti, begunce vse moti, nič jim ni všeč.

Dajmo novinarji, opravite svoje delo. Rada bi videla nekaj anket z begunci, pa jih vprašajte:
- kako se boste počutili, ko boste v svojem novem domu v Evropi nekajkrat na dan poslušali cerkvene zvonove?
- kaj boste naredili, ko bo poročni par prišel iz cerkve za vogalom, nevesta v belem, pa ju bodo svatje posipali z rižem in se glasno veselili?
- kaj boste naredili, ko bo po pločniku mimo vas šla skupina deklet v vročih hlačkah?
- kaj boste naredili, ko se bodo dekleta ob morju, reki, kopala v kopalkah?
- kaj boste naredili, ko bo sosedov par glasno debatiral, ženska bo ravno tako glasno kot moški izražala svoje mnenje?
Zakaj ne vidim nobene slike beguncev med molitvijo?
Letos v Portorožu sem videla dve muslimanski družini. Mož in otroci v kopalkah, ženi sta šli pri 33 st.C v vodo v kavbojkah!
galoper
# 04.09.2015 ob 09:25
Svojo borbenost so imeli možnost izkazati v svoji državi, a so jo opustili in zdaj izsiljujejo EU.
mprivse1
# 04.09.2015 ob 08:55
Ta video pove dosti o miselnosti teh ljudi

https://www.youtube.com/watch?v=tK8w6fYc
az0
Begunska kriza
Kazalo