Afganistanska volivka po oddaji svojega glasu. Foto: Reuters
Afganistanska volivka po oddaji svojega glasu. Foto: Reuters
Tudi v 2. krogu Afganistanci množično na volišča

V prvem krogu 5. aprila je slavil Abdulah, a je zbral le 45 odstotkov glasov, kar ni zadostovalo za zmago. Ahmadzaj je dobil dobrih 31 odstotkov glasov.

Za varnost v državi med drugim krogom volitev skrbi okoli 400.000 vojakov in policistov. Talibani so sicer volivce opozorili, da bodo med volitvami izvajali napade.
O incidentu poročajo iz province Kost na vzhodu države. V raketnem napadu je po navedbah oblasti življenje izgubilo pet otrok, šest ljudi pa je bilo ranjenih. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, po navedbah namestnika guvernerja province Abdula Vaheda Patana pa glasovanje kljub napadu poteka normalno.
Volitve "velik korak na poti do miru"
Končne neuradne izide volitev bodo po napovedih objavili 2. julija, uradne pa 22. julija. Volitve veljajo za preizkus za Afganistan, saj se bo prvič zgodilo, da se bosta na položaju predsednika izmenjala demokratično izvoljena kandidata.

Karzaj je Afganistan vodil od padca talibanskega režima leta 2001, za tretji mandat na čelu države pa se ni smel potegovati.

Danes je ob oddaji glasu državljane pozval, naj se odpravijo na volišča, saj so volitve za državo "velik korak na poti do miru in stabilnosti".

Tudi v 2. krogu Afganistanci množično na volišča