Vzhodna Turčija, Bližnji vzhod? Ne, prizor iz Nantesa, kjer so protestniki zažgali barikado. Foto: Reuters
Vzhodna Turčija, Bližnji vzhod? Ne, prizor iz Nantesa, kjer so protestniki zažgali barikado. Foto: Reuters

Policija se je v Nantesu, Rennesu, Lyonu in Parizu spopadla s protestniki. Skupaj je aretirala več kot 100 ljudi, pri čemer je bilo ranjenih tudi 13 policistov. Študenti in dijaki so blokirali nekaj šol, tako da je pouk odpadel. Zaradi stavke je bil moten tudi železniški, avtobusni in letalski promet.

Na ulicah 400.000 protestnikov
Organizatorji so sporočili, da je po vsej Franciji protestiralo 1,2 milijona ljudi, medtem ko je notranje ministrstvo sporočilo, da število protestnikov ni preseglo 400.000.

Reforme za spodbudo gospodarske rasti
Francoska vlada, ki se spopada s šibko gospodarsko rastjo in naraščajočo brezposelnostjo, želi s predlaganimi reformami doseči, da bi delodajalci lažje zaposlovali in odpuščali delavce. Prav tako bi reforma omogočala, da se spremeni 35-urni tedenski delovnik. Vse to naj bi po mnenju francoske vlade spodbudilo gospodarsko rast. A sindikati in delavci predlaganim reformam nasprotujejo, saj ocenjujejo, da se jim z njo odvzemajo ključne pravice.

Cilj Hollanda brezposelnost pod 10 odstotkov
Francoski predsednik Francois Hollande je pred kratkim dejal, da ne bo kandidiral za še en mandat, če mu stopnje brezposelnosti ne bo uspelo spraviti pod 10 odstotkov. Hollanda volitve čakajo prihodnje leto.

O reformi konec aprila ali na začetku maja
Francoska skupščina bo o predlaganih reformah predvidoma odločala konec aprila ali na začetku maja. Sindikati in študenti so sicer zatrdili, da bodo proteste nadaljevali, dokler reforma ne bo umaknjena. Zaradi študentskih protestov je morala podobne reforme leta 2006 opustiti desnosredinska vlada.