Pšonka kot Napoleon. Foto: Reuters
Pšonka kot Napoleon. Foto: Reuters

Številni Ukrajinci so bili osupli, ko so v soboto prvič videli, v kakšnem razkošju je na skrbno varovanem ogromnem posestvu na obrobju Kijeva živel njihov predsednik, medtem ko se mora večina prebivalcev preživljati z nekaj sto evri zaslužka na mesec, država pa je na robu bankrota.

Janukovič je posestvo zapustil v naglici in s helikopterjem pobegnil na vzhod države, potem ko je uvidel, da mu po krvavih protestih zadeve uhajajo iz rok in so mu štete ure na oblasti.

V ponedeljek so prebivalci in novinarji lahko vstopili še domovanje generalnega državnega tožilca, ki je prav tako kot Janukovič pobegnil iz Kijeva in skušal zapustiti tudi državo, a so mu to preprečili obmejni organi in naj bi se zdaj skrival na neznanem kraju. Nove oblasti so za njim izdale zaporni nalog.

Ob ogledu kičasto opremljene hiše se je razkrila Pšonkova zbirateljska strast do umetnin, pri katerih izstopajo avtoporteti, na katerih je med drugim naslikan kot Napoleon.

Pšonka je bil za generalnega tožilca imenovan leta 2010 in je bil na tem položaju do nedelje, ko ga je parlament odstavil. Sam je opisoval kot del "Janukovičeve skupine" in njegov sin je na parlamentarnih volitvah leta 2012 kandidiral na listi Janukovičeve Stranke regij.