Islamski center je zgrajen na 10.800 kvadratnih metrov veliki parceli. Foto: www.medzlis-rijeka.org
Islamski center je zgrajen na 10.800 kvadratnih metrov veliki parceli. Foto: www.medzlis-rijeka.org
Gradnja džamije
Islamski center je zgrajen po idejni zasnovi akademskega kiparja Dušana Džamonje, projektirala pa sta ga arhitekta Branko Vučinović in Darko Vlahović. Foto: www.medzlis-rijeka.org
Islamski verski center na Reki

Odprtja islamskega centra na Reki se je udeležilo na tisoče ljudi z vsega sveta, med njimi številni visoki gostje. Center je svečano odprl katarski finančni minister Mubarek El Kuvari v imenu katarskega emirja, ki je tudi največji donator centra v reški mestni četrti Zamet.

V sami džamiji bo prostora za 1.500 vernikov, od tega v spodnjem prostoru za tisoč moških in na galeriji še za 500 žensk, ki bodo imele ločen vhod. Celoten islamski center sicer sprejme od 10 do 12 tisoč vernikov, zaradi svoje posebne arhitekture pa so džamijo v hrvaških medijih poimenovali za najlepšo v Evropi.

Temeljni kamen za islamski center, ki se razteza na več kot tri tisoč kvadratnih metrih, so položili oktobra leta 2009. Džamija se ponaša s 23 metrov visokim minaretom, skupna vrednost projekta pa je ocenjena na deset milijonov evrov.

"Hrvaška je država verskih pravic in svoboščin"
Reški župan Vojko Obersnel in župan primorsko-goranske županije Vidoje Vujić sta v pozdravnih govorih ob odprtju džamije poudarila, da ta dogodek ni pomemben samo za muslimane, ampak za vse meščane, saj kaže in potrjuje multikulturnost mesta in celotne regije, poroča reški Novi list.

Za vodjo delegacije Evropske unije na Hrvaškem Raula Van Dorena odprtje islamskega centra kaže na multikulturni duh, ki ga je po njegovih besedah vedno občutil, ko je obiskalo Reko.

Član predsedstva BiH-a Bakir Izetbegović je na slovesnosti dejal, da je Hrvaška dobro mesto za življenje Bošnjakov, ki imajo tu pravico do svoje veroizpovedi.

Hrvaški predsednik Ivo Josipović se je strinjal glede pozitivnih signalov, ki jih s takim dogodkom pošiljajo v svet, in poudaril, da je Hrvaška država verskih pravic in svoboščin. Po njegovih besedah so člani islamske skupnosti pokazali, kako se gradi in brani Hrvaška, ko je bilo najtežje, medtem ko danes dokazujejo, kako se dela v interesu vse države in skupnosti.

Na Hrvaškem živi okoli 63.000 pripadnikov islamske veroizpovedi, od tega na Reki okoli 6.000, na širšem reškem območju pa 10.000.

Islamski verski center na Reki