"Še 12 let? Ne, hvala," piše na enem izmed transparentov. Po spremembi ustave lahko Putin na mestu predsednika največje države na svetu ostane do leta 2024. Foto: Reuters
Protesti v Moskvi

Na shodu se je po nekaterih ocenah zbralo okoli 10.000 ljudi, kar je nekoliko manj kot na prejšnjih podobnih protestih. Opozicijsko gibanje organizira proteste od parlamentarnih volitev decembra lani, a se je njihov elan po zmagi premierja Putina na predsedniških volitvah pred tednom dni nekoliko umiril.

Na shodu v predelu Arbat v središču Moskve so organizatorji napovedali udeležbo 50.000 ljudi. Policija je naštela le okoli 3.000 protestnikov.

"To niso bile volitve, to ni predsednik"
"To niso legitimne oblasti. Isti ljudje so na oblasti: isti ljudje, ki so nam vzeli pravico do izbire, isti ljudje, ki so uničili svobodo govora in politične tekmece," je v nagovoru protestnikov dejal vodja opozicije in organizator protesta Vladimir Rižkov. "Moramo pokazati, da nam ni vseeno, da gibanje ne bo izginilo," pa je dejal eden izmed protestnikov. "To niso bile volitve. To ni predsednik," je pisalo na transparentih.

Med ponedeljkovimi protesti je policija pridržala nekaj sto ljudi. Policija v večjem številu spremlja tudi tokratne proteste, središče Moskve pa preletavata dva helikopterja.

Putin je na nedeljskih volitvah prejel 63,6 odstotka glasov in je zmagal v prvem krogu. Opozicija in neodvisni opazovalci trdijo, da so volitve zaznamovale množične prevare.

"Uspešna oživitev odnosov"
Predsednik ZDA Barack Obama je v petek poklical Putina in mu čestital za zmago. "Predsednika sta se strinjala, da si je treba za uspešno ponovno oživitev odnosov v prihodnjih letih prizadevati še naprej," so sporočili iz Bele hiše. Ruski mediji poročajo, da je pogovor trajal 20 minut, v njem pa naj bi se voditelja dotaknila različnih tem, kot sta ameriški protiraketni ščit v Evropi in nasilje v Siriji.

Washington je bil zelo kritičen do izvedbe predsedniških volitev v Rusiji, Putin pa je obtožil ZDA, da finančno podpirajo rusko opozicijo in se tako vmešavajo v notranje zadeve Rusije. Obama in Putin bosta prvo priložnost za osebno srečanje v vlogi predsednikov imela na vrhu držav skupine G8, ki bo maja v Camp Davidu.

Protesti v Moskvi