Združena ruska opozicija pravi, da je
Združena ruska opozicija pravi, da je "brez glasu", kot piše tudi na zalepljenih ustah protestnikov proti volilnim izidom in vladi Vladimirja Putina. Foto: Reuters
Privrženec komunistov na protestu
Rolerji, stara boljševistična uniforma in komunistična zastava pod budnim očesom ruskih policistov. Foto: Reuters
Protest v Vladivostoku
Prvi shod protestne sobote je bil v Vladivostoku, sedem časovnih pasov vzhodno od Moskve. V tem mestu je stranka Vladimirja Putina po uradnih podatkih dobila le 33 odstotkov glasov. Foto: Reuters
Velike demonstracije v Moskvi

demonstracijam v zadnjih 20 letih. Vzrok: domnevne goljufije na nedeljskih volitvah.

V Moskvi se je zbralo več desettisoč ljudi, mostovi in ulice okoli trga Bolotnaja ploščad so prepolni protestnikov proti vladi Vladimirja Putina in njegove stranke Enotna Rusija. Policija množico ocenjuje na 25 tisoč ljudi, organizatorji pa govorijo o 50.000 do 80.000, nekateri celo o 100.000 udeležencih.

Na protestih so se zbrali tako liberalna opozicija kot privrženci nereformirane Komunistične partije; pomemben delež ima socialdemokratska Pravična Rusija, tretja največja stranka v državi.

Okrepljena varnost
Će se vzame število protestnikov, ti še vedno predstavljajo zanemarljiv delež vseh prebivalcev več kot 10-milijonske Moskve, vseeno pa gre to za najštevilčnejše proteste v Rusiji v zadnjih 20 letih oz. vse odkar je razpadla Sovjetska zveza. Vlada Vladimirja Putina prijavljenim demonstracijam ni nasprotovala, vseeno pa je poskrbela za močno policijsko zaščito.

Parlamentarna zmaga Putinove Enotne Rusije, ki je kljub izgubi 16 odstotkov glasov zadržala večino v dumi, je razburila velik del ruske javnosti, ki ne verjame v poštenost zadnjih parlamentarnih volitev. Po uvodnih dveh dneh spontanih in neprijavljenih protestov ter več sto aretacijah so se nezadovoljni Rusi, med katerimi prevladujejo mladi izobraženci, odločili za legalistični pristop.

Preselitev shoda stran od Kremlja
Sobotni protestni shodi v Moskvi, Sankt Peterburgu in še okoli 80 večjih ruskih mestih so prijavljeni pri oblasteh. Moskovske oblasti, ki so v minulih dneh ostro obračunale s protestniki, so tokrat dovolile demonstracije z do največ 30.000 udeleženci. Udeleženci shoda so dobili na voljo celo 30 avtobusov, v mestu pa ni dovoljen noben drug protest kot na izbranem trgu.

Shod "Za pravične volitve" se je v ruskem glavnem mestu začel ob 14. uri po lokalnem času (ob 11. uri po slovenskem času) in bo lahko trajal do 18. ure. Po dogovoru z oblastmi je bil shod prestavljen s Trga revolucije na trg Bolotnaja ploščad, ki leži na ozkem otočku sredi reke Moskve približno 2 kilometra od Kremlja. V glavnem mestu je v pripravljenosti kar 50 tisoč policistov, kar kaže na veliko previdnost Putinove vlade, ki doživlja prve omembe vredne demonstracije v 12 letih vladanja.

Protesti po vseh večjih sibirskih mestih
V Vladivostoku na ruskem Daljnem vzhodu, ki ga od prestolnice Moskve loči sedem časovnih pasov, so protestniki zasedli enega izmed osrednjih mestnih trgov, med demonstranti pa so prevladovali komunisti in člani lokalne opozicijske skupine Tiger. Od sibirskih mest Habarovsk, Barnaul, Tomsk in Omsk je bil najmnožičnejši protest v Krasnojarsku, kjer se je po besedah aktivista gibanja Solidarnost Jevgenija Baburina na Trgu Teatralnaja zbralo več kot 4 tisoč oseb.

Protesti shod v Sankt Peterbugru so zaznamovale aretacije in zmeda okoli tega, ali je shod dovoljen ali ne. V drugem največjem ruskem mestu se je zbralo okoli pet tisoč ljudi, nezadovoljnih z izidom in potekom parlamentarnih volitev.
Rošade Putin-Medvedjev ne vlivajo zaupanja
Protesti v Moskvi in Sankt Peterburgu se sicer vrstijo že vse od nedeljskih volitev, na katerih je zmagala Enotna Rusija Vladimirja Putina in Dmitrija Medvedjeva. Stranka je izgubila precej podpore v primerjavi z volitvami pred štirimi leti, kljub temu pa je ohranila večino v parlamentu. Spomladi marca so predvidene predsedniške volitve, na katerih bo znova za prvega moža države kandidiral Putin, medtem ko se naj bi Medvedjev preselil nazaj na premierski položaj.

Opozicija trdi, da je bilo na volitvah več množičnih kršitev in prevar. V protestih, ki so sledili, je bilo aretiranih več sto protestnikov. Premier Putin pa je obenem obtožil ZDA, da so one tiste, ki so s kritikami na račun nedeljskih volitev sprožile proteste.




Velike demonstracije v Moskvi