Salvini je nagovoril več tisoč privržencev Severne lige, ki so se zbrali na rimskem trgu Piazza del Popolo. Foto: Reuters
Salvini je nagovoril več tisoč privržencev Severne lige, ki so se zbrali na rimskem trgu Piazza del Popolo. Foto: Reuters
Rim
Istočasno so se na drugem rimskem trgu, Piazza Vittorio, zbrali podporniki levo usmerjenih skupin, ki so protestirali proti Severni ligi in nosili napise "Mai con Salvini" (Nikoli s Salvinijem). Foto: Reuters

Več tisoč podpornikov Severne lige so z vseh strani države v prestolnico pripeljali štirje posebni vlaki in 200 avtobusov. Protestniki so vzklikali gesla proti vladi in premierja Renzija obtoževali, da državne interese zamenjuje s tistimi Evropske unije. Sicer pa Severna liga zahteva izstop Italije iz evrskega območja, ostro politiko proti priseljevanju in ukinitev vseh reševalnih operacij v Sredozemskem morju, ki po njihovem mnenju le spodbujajo trgovino z ljudmi.

"V Rimu se je začelo posredovanje za osvojitev države, Renzija želimo poslati domov, saj je le sluga Bruslja!" je zbrane protestnike nagovoril predsednik stranke Matteo Salvini, ki si želi postati novi vodja desnosredinskega političnega bloka v državi. Dejal je, da je Renzi v službi industrijskih lobijev, medtem ko so oni na strani "majhnih obrtnikov, podjetnikov in vseh Italijanov, ki delajo".

"Želim si spremeniti Italijo. Želim, da bi se lahko italijansko gospodarstvo premaknilo naprej, saj ga zdaj zaustavljajo Bruselj in nore evropske politike," je zbranim povedal Salvini in spregovoril o drugačni Evropi, kjer bi lahko banke veljale manj, državljani pa več.

Salvini izkoristil politično praznino in postal "drugi Matteo"
Kot je za Radio Slovenija poročala Mojca Širok, se je Severna liga v preteklosti borila za odcepitev severnih dežel od Italije in njihovo združitev v novo državo Padanijo, po korupcijskih škandalih, v katere je bil leta 2012 vpleten vrh stranke, pa je takrat izgubila pol nekdaj desetodstotne volilne podpore. Zdaj stranka doživlja preporod, saj je mladi sekretar, evropski poslanec Matteo Salvini, izkoristil politično praznino, ki je po pravnomočni obsodbi Silvia Berlusconija zaradi davčne utaje in počasnem zatonu njegove stranke Naprej, Italija, ki se utaplja v notranjih sporih, nastala med sredinskimi volivci.

Liga je svoje zahteve po odcepitvi potisnila na povsem stranski tir in z ostrimi napadi na vladno gospodarsko politiko in povezovanjem z desničarskimi strankami privablja volivce. Javnomnenjske raziskave jo uvrščajo celo na drugo mesto, Salvinija pa so italijanski mediji že začeli primerjati z Renzijem in ga poimenovali "drugi Matteo". Stranka tako upa na bistven porast podpore na regionalnih volitvah v sedmih pokrajinah, ki bodo potekale maja.

Severna liga se povezuje z Nacionalno fronto
Protestnikom so na velikem platnu predvajali tudi sporočilo predsednice francoske Nacionalne fronte Marine Le Pen, ki je na evropski ravni povezana s Severno ligo. Severno ligo z Nacionalno fronto družijo ostra retorika proti Evropski uniji, priseljevanju in varčevalnim politikam povezave.

Protesti levo usmerjenih skupin, varnost močno poostrena
Sočasno s protestom Severne lige se je na trgu Piazza Vittorio zbralo nekaj levo usmerjenih skupin, katerih privrženci so skandirali gesla proti Salviniju in protestirali proti do tujcev sovražni politiki Severne lige. V Rimu so ves dan veljali poostreni varnostni ukrepi, saj so si mestne oblasti močno prizadevale, da bi protestna tabora zadržali vsakega na svojem koncu in preprečili izgrede. Kot je sporočil notranji minister Angelino Alfano, je bilo na rimskih ulicah 4.000 policistov.