Udeležba na shodu je presegla pričakovanja organizatorjev. Foto: Reuters
Udeležba na shodu je presegla pričakovanja organizatorjev. Foto: Reuters

Organizatorji shoda so najprej pričakovali najmanj pol milijona ljudi, na koncu pa se jih je po ocenah policije zbralo kar 1,4 milijona. Že pred uradnim začetkom zborovanja je bila ulica Avinguda Meridiana, ki vodi do poslopja regionalnega parlamenta, polna ljudi.

Shod predstavlja uvod v začetek volilne kampanje pred regionalnimi volitvami, ki bodo potekale čez dva tedna in jih regionalne oblasti predstavljajo kot nekakšno nadomestilo za dejanski referendum o samostojnosti pokrajine.

Volitve bodo v Kataloniji potekale 27. septembra, glede na ankete pa se strankam, ki podpirajo odcepitev te regije od Španije, obeta večina v regionalnem parlamentu. V tem primeru je predsednik katalonske vlade Artur Mas napovedal izvedbo 18-mesečnega načrta, ki bi pripeljal do odcepitve Katalonije od Španije.

Po njegovih besedah ni mogoče drugače kot obravnavati regionalnih volitev kot dejanskega glasovanja o neodvisnosti, saj vlada v Madridu Kataloniji ne dovoli izvedbe referenduma po zgledu škotskega.

Španska vlada v Madridu tega ne dovoli, češ da bi tovrstni referendum kršil določilo španske ustave, po katerem lahko referendum o suverenosti skliče zgolj nacionalna vlada, na njem pa lahko glasujejo vsi Španci.

Že lani se je na katalonski nacionalni praznik 11. septembra na ulicah Barcelone v podporo neodvisnosti zbralo več sto tisoč ljudi, leta 2013 pa so prek regije oblikovali 400 kilometrov dolgo človeško verigo.