Sem sumljiv(a)? Primer Trayvona Martina potrjuje tipičen stereotip - temnopolti mladenič s kapuco na glavi je avtomatično sumljiv. Foto: Reuters
Sem sumljiv(a)? Primer Trayvona Martina potrjuje tipičen stereotip - temnopolti mladenič s kapuco na glavi je avtomatično sumljiv. Foto: Reuters
Washington
Trayvon je bil ustreljen, ko se je vračal iz trgovine, kamor je odšel po bombone za mlajšega brata. Foto: Reuters
Ogorčenje zaradi smrti temnopoltega najstnika

Incident se je zgodil pred skoraj mesecem dni, a še vedno razburja ameriško javnost. 17-letni Trayvon Martin iz Miamija je bil 26. februarja na obisku pri očetu v Sanfordu, predmestju Orlanda. Proti večeru se je odpravil v trgovino po bombone za mlajšega brata. Na poti domov ga je znotraj ograjene soseske začel spremljati 28-letni varnostnik George Zimmerman, ki je poklical na nujno številko in prijavil sumljivo osebo s kapuco. Varnostnik je od telefonskega operaterja dobil navodilo, naj osebo pusti pri miru, vendar naj bi nato jezno zasikal, da "črnuhi zmeraj uidejo", in zapeljal proti najstniku.

"Najprej streljaj, nato sprašuj"
Zimmerman trdi, da ga je fant napadel, ker se je čutil ogroženega, pa ga je ustrelil. Ker ni bilo nobenih prič, velja le Zimmermanova beseda. Martin ni bil oborožen, a Zimmermana niso aretirali, saj za to ni zakonske podlage. Floridski zakon iz leta 2005 namreč dopušča uboj, če se človek počuti ogroženega, ne glede na to, ali je tisti, ki ga domnevno ogroža, oborožen ali ne, saj pravijo: "Najprej streljaj, potem vprašaj, kdo je." Guverner Floride Rick Scott je že napovedal, da bo zakon proučila posebna komisija.

Vpletlo se je pravosodno ministrstvo
Odvetnik Zimmermana zatrjuje, da njegova stranka ni rasist, temveč da je deloval v samoobrambi. Za očeta in mater ubitega ter ameriško temnopolto skupnost pa ni nobenega dvoma, da je 17-letnik umrl predvsem zato, ker je bil temnopolt. Ker tamkajšnja policija ni ukrepala, se je po številnih protestih vpletlo zvezno pravosodno ministrstvo in sprožilo preiskavo v skladu z zakonom o državljanskih pravicah. Ta zakon je bil leta 1964 sprejet tudi zaradi podobnih primerov, ko so belci na jugu ZDA pobijali črnce, tamkajšnja policija in sodišča pa niso ukrepali.

Pravica za Trayvona Martina
Oglasil se je tudi predsednik ZDA. "Če bi imel sina, bi bil podoben Trayvonu," je dejal Barack Obama, oče dveh hčerk, in se zavzel za to, da se zadevi pride do dna. V četrtek je s položaja začasno odstopil načelnik tamkajšnje policije Bill Lee, guverner Scott pa je imenoval novo preiskovalno tožilko.

Zborovanja, na katerih predvsem temnopolti zahtevajo pravico za Trayvona Martina – aretacijo Zimmermana – so se s Floride razširila v druga večja ameriška mesta. V četrtek je v Orlandu na Floridi protestno zborovanje vodil newyorški pridigar in aktivist Al Sharpton. Že v sredo so bila protestna zborovanja v New Yorku. Protestniki so se zbrali tudi v Washingtonu. Na spletu so zbrali že več kot milijon in pol podpisov peticije, ki poziva k pravici za mrtvega najstnika.

Ogorčenje zaradi smrti temnopoltega najstnika