Španija je bila splošni stavki nazadnje priča septembra leta 2010. Foto: Reuters
Španija je bila splošni stavki nazadnje priča septembra leta 2010. Foto: Reuters
Stavka v Španiji

Pred stavko so ponoči obravnavali več incidentov, v katerih je bilo ranjenih več ljudi, od tega pet policistov, 58 demonstrantov pa je pridržala policija. Ponekod so skušali demonstranti preprečiti odhode avtobusov in zapreti dovoze na več veletržnic. V Madridu je bilo prijetih več ljudi, ki so povzročali škodo na javnih površinah. V Murcii na jugu države je policijsko vozilo zadela molotovka in poškodovala nekaj ljudi.

Splošna stavka je upočasnila državo, a je ni ohromila. Španski sindikati so z rezultati stavke, ki se je je po njihovih ocenah udeležilo 77 odstotkov zaposlenih, kljub temu zadovoljni in napovedujejo nove stavke, če se vlada ne bo pogajala z njimi o sporni reformi.

Pozivu največjih španskih sindikatov UGT in Comisiones Obreras (CCOO) k 24-urni stavki so se odzvali v nekaterih tovarnah, med drugim v tovarnah avtomobilov. Na španskih letališčih so odpovedali dobro polovico predvidenih poletov, medtem ko je delo v trgovinah, bankah in gostinskih lokalih potekalo nemoteno.

Sindikata današnjo stavko kljub temu označujeta za uspeh in posredno grozita z novimi stavkami. Kot sta poudarila vodji sindikatov UGT in CCOO Ignacio Fernandez Toxo in Candido Mendez, bodo stavko še zaostrili, če španska vlada do 1. maja ne bo pokazala pripravljenosti na pogajanja s sindikati.

Vlada v Madridu je zahtevo sindikatov že zavrnila. Po besedah ministrice za delo Fatime Banez je vlada pripravljena na pogovore, vendar ne namerava spremeniti temeljev reforme. Španska vlada ocenjuje, da je bila udeležba na tokratni stavki znatno nižja od udeležbe na zadnji splošni stavki septembra leta 2010.

Sindikati: Enostransko zmanjšanje pravic
Reforma trga dela delodajalcem olajšuje odpuščanje delavcev, prav tako jim omogoča lažje enostransko nižanje plač, določanje nalog in spreminjanje urnikov zaposlenih. Omejene bodo tudi pogajalske možnosti sindikatov pri določanju urnih postavk, opozarjajo španski sindikati, ki se skupaj z opozicijskimi socialisti bojijo, da bo reforma prispevala k upadanju števila delovnih mest.

Po prepričanju dveh največjih španskih sindikatov - UGT in Comisiones Obreras - reforma prinaša enostransko zmanjšanje pravic delavcev, opozarjata pa tudi, da gre za socialno nesprejemljiv način izhoda iz krize.

Španci so bili potrpežljivi do ukrepov konservativne vlade premierja Mariana Rajoya, ki je prisegla pred tremi meseci, vendar je očitno, da prebivalce mineva potrpljenje. "To je največji odvzem pravic delavcem, odkar pomnimo. Mora biti boljši način za izhod iz te krize," je dejala 40-letna članica sindikata UGT Marta Lois.

Španija se približuje drugi recesiji od leta 2009 in nekateri poznavalci pričakujejo, da se bo množici brezposelnih kmalu pridružilo še milijon ljudi. S 23 odstotki prebivalcev brez dela se Španija uvršča na prvo mesto po brezposelnosti v Evropski uniji, pri čemer je stanje še bolj problematično pri mladih, saj je kar polovica od njih brez zaposlitve.

Španska vlada upa, da ji bo z reformo trga dela še letos uspelo znižati javnofinančni primanjkljaj s trenutnih 8,51 odstotka BDP-ja na 5,8 odstotka.

Stavka v Španiji