Protivladni protesti so se zaostrili, ko so skušali protestniki vdreti v črnogorski parlament, policija pa jih je skušala ustaviti s solzivcem. Foto: Reuters
Protivladni protesti so se zaostrili, ko so skušali protestniki vdreti v črnogorski parlament, policija pa jih je skušala ustaviti s solzivcem. Foto: Reuters

Pred glavnimi ustanovami v Podgorici je protestiralo več sto predvsem opozicijskih privržencev, med njimi so bili tudi poslanci opozicijske Demokratske fronte. Policija je parlament in druge stavbe močno zastražila, ko so skušali protestniki vdreti v parlament, pa jih je policija razgnala s solzivcem. Več ljudi so aretirali, med njimi tudi dva poslanca omenjene opozicijske stranke, v spopadih pa je bilo razbitih nekaj izložb v glavni podgoriški ulici.

Že konec septembra se je na protestih proti Đukanoviću zbralo približno 3.000 ljudi, zdaj pa opozicijska Demokratska fronta že več tednov zahteva odstop vlade in oblikovanje prehodne vlade, ki bi organizirala "prave volitve", saj po njihovem mnenju takih v državi še ni bilo.

Premier Đukanović namreč vodi vlado že od 90. let prejšnjega stoletja. Leta 2012 je bil vnovič izvoljen za premierja, kar je že tretji mandat od neodvisnosti države leta 2006 dalje. Med letoma 1998 in 2002 je bil tudi predsednik Črne gore. Redne parlamentarne volitve v Črni gori naj bi sicer potekale nekje na začetku prihodnjega leta.

Opozicija zagotavlja, da se bodo protesti nadaljevali
Po sobotnih protestih je nedelja v Podgorici po poročanju srbskih medijev mirna, opozicijski voditelji pa napovedujejo, da se bodo protesti na Trgu republike v Podgorici nadaljevali tudi danes.

Predsednik črnogorskega parlamenta Ranko Krivokapić je za danes napovedal razširjeno sejo kolegija predsednika parlamenta, da bi razpravljali o perečih političnih razmerah v državi. Na sejo naj bi Krivokapić povabil tudi predstavnike vseh političnih strank, ki sedijo v parlamentu.