Umrlo je najmanj enajst ljudi. Foto: Reuters
Umrlo je najmanj enajst ljudi. Foto: Reuters
Potres v južnem delu Tajvana

Potres, ki se je zgodil ob 3.57 po krajevnem času, je najbolj prizadel mesto Tajnan na jugu Tajvana, kamor je že prispel tudi predsednik države Ma Jing Džeu in obljubil vso pomoč pri reševanju preživelih. Oblasti so tako že postavile zasilna zatočišča za vse, ki so v potresu izgubili domove.

V Tajnanu se je zrušila 17-nadstropna stanovanjska stolpnica, v kateri je živelo okoli 250 ljudi. Kot poroča BBC, naj bi bilo pod ruševinami stolpnice ujetih najmanj 30 ljudi. Notranji minister Čen Vej Džen je dejal, da bodo preverili, ali je stolpnica zgrajena v skladu z zahtevami.

Za zdaj so rešili okoli 220 ljudi, oblasti pa se bojijo, da je pod ruševinami pokopanih še veliko več žrtev, saj se v tem obdobju družine zberejo ob praznovanju kitajskega novega leta. Popoldne so rešili rešili več ljudi, ki so bili več kot deset ur ujeti pod ruševinami stavbe v četrti Yungkang. Iskanje pogrešanih se nadaljuje. V reševalni akciji sodeluje 1.200 reševalcev in 800 vojakov, pomaga pa jim tudi 23 reševalnih psov.

Posledice hujše zaradi manjše globine potresa
Po poročilih geologov je šlo za plitek potres, zato so posledice toliko hujše, prebivalci pa so čutili tudi pet popotresnih sunkov. Magnituda potresa je bila 6,4, na globini 10 kilometrov, tresenje tal pa so čutili po vsem otoku, tudi v 300 kilometrov oddaljenem glavnem mestu Tajpej. Poročajo o več porušenih zgradbah. Zaradi potresa so začasno tudi prekinili obratovanje hitre železnice na njenem južnem delu.

Tajvan sicer leži blizu stika dveh tektonskih plošč, zato so potresi na otoku pogosti. Najhuje je bilo septembra leta 1999, ko je v potresu z magnitudo 7,6 umrlo okoli 2.400 ljudi.

Potres v južnem delu Tajvana