Nazadnje so uporniki napadli konvoj za Afganistan aprila. Foto:
Nazadnje so uporniki napadli konvoj za Afganistan aprila. Foto:

Odgovornost za napad v južni pokrajini Helmad so že prevzeli afganistanski talibani. Kot je potrdil tiskovni predstavnik talibanov Jusuf Ahmadi, so helikopter sestrelili z raketo. Poleg napada na helikopter je bilo danes na jugu Afganistana ubitih še pet Natovih vojakov. S tem se je število ubitih Natovih vojakov od nedelje povzpelo že na 23, skupno pa je letos v Afganistanu padlo že 253 Isafovih vojakov. Lani jih je v celem letu padlo 520, kar je bilo največ v času mednarodnega posredovanja v Afganistanu od leta 2001.
V Pakistanu zažgali več kot 50 tovornjakov
Na nemirnem severo- in jugozahodu v preteklosti že večkrat napadli konvoje, ki oskrbujejo mednarodne sile v sosednjem Afganistanu, a tokrat se je napad prvič zgodil le 30 minut vožnje od prestolnice Islamabad.

Najmanj deset domnevnih skrajnežev se je ponoči pripeljalo na motorjih in v manjših tovornjakih do skladišča pri vasi Tarnol, kjer so začeli brezglavo streljati na voznike in delavce, nato pa so pobegnili. Tovornjaki, s katerimi po navadi ne vozijo orožja, so bili v Afganistan namenjeni z gorivom, hrano in druge vojaške opreme.

Prek Pakistana večina tovora
Kar tri četrtine oskrbe za 130.000 tujih vojakov v Afganistanu poteka prek pakistanskega ozemlja iz pristanišča Karači. Oskrbovanje ameriških in drugih vojakov v sosednji državi je donosen posel za pakistanske voznika, a številni Pakistanci nad tem niso navdušeni, še posebej zaradi nenehnih ameriških napadov z brezpilotnimi letali na v odročnih delih države ob meji z Afganistanom.

Napadi na konvoje so Nato prisilili k iskanju drugih poti za oskrbovanje, predvsem prek Rusije in srednjeazijskih držav.

Pakistanske oblasti skrbi predvsem to, da se je napad zgodil tako blizu Islamabada, ki je od Tarnola oddaljen le deset kilometrov, in da je tako veliko napadalcem uspelo pobegniti. Po mnenju poznavalcev je napad znova pokazal na resne razpoke v varnostnem sistemu.