Svetovno srečanje družin prihaja ob težkem času za papeža. Foto: Reuters
Svetovno srečanje družin prihaja ob težkem času za papeža. Foto: Reuters

Bertone naj bi bil glavna tarča afere "Vatileaks", v kateri so na dan prišli papeževi osebni dokumenti. Škandal je izbruhnil, ko so prejšnji teden aretirali papeževega osebnega strežnika Paola Gabrieleja zaradi suma izdajanja zaupnih dokumentov Vatikana italijanskim medijem. Številni poznavalci razmer v Vatikanu verjamejo, da je Gabriele le grešni kozel v strupenem boju med Bertonejevimi zavezniki in sovražniki. Objava neprijetnih podrobnosti o moških, ki jih je Bertone imenoval ali odstavil, namiguje na poskuse, da bi ga izrinili z njegovega položaja.

Papež, ki ga je afera močno prizadela, v govoru pred znamenito milansko katedralo, kjer ga je pričakalo več deset tisoč ljudi, škandala ni omenil. Na odru je ob papežu poleg milanskega župana in kardinala Angela Scola, milanskega nadškofa, sedel tudi njegov namestnik Bertone. Namesto Gabrieleja papeža v Milanu spremlja Sandro Mariotti.

Papež je spomnil na žrtve nedavnih potresov
Po srečanju z verniki v katedrali je imel 85-letni sveti oče na programu udeležbo na koncertu v milanski Scali, kjer so mu med drugim zaigrali Beethovnovo deveto simfonijo.

Papež, ki je ob prihodu na milansko letališče spomnil na žrtve nedavnih potresov v italijanski pokrajini Emilija - Romanja, naj bi v Milanu poudaril pomen tradicionalne družine, mlade pa naj bi pozval, naj jo postavijo na prvo mesto. Benedikt XVI. je že v preteklosti večkrat opozoril, da tradicionalna družina ob vse pogostejših ločitvah, splavih, nezvestobi in homoseksualnosti razpada. Poglavar Cerkve naj bi starše opozoril tudi na nujnost boljšega usklajevanja dela in družinskega življenja ter poudaril, da mora nedelja ostati dan počitka.

Na nedeljski maši pričakujejo milijon ljudi
V soboto bo Benedikt XVI. v katedrali molil z duhovniki in redovniki, pozneje pa se bo na nogometnem stadionu srečal z okoli 80.000 birmanci in odgovarjal na vprašanja, ki so jih pripravile družine. V soboto popoldne se bo v škofovski palači srečal s politiki. Vrhunec papeževega obiska v italijanski gospodarski prestolnici bo nedeljska maša na letališču Bresso blizu Milana, na kateri pričakujejo milijon ljudi. Z mašo bo papež sklenil svetovno srečanje družin, ki od srede poteka pod geslom Družina: delo in praznovanje. Po maši bo Benedikt XVI. kosil s kardinali, škofi in šestimi izbranimi družinami.

Na ulicah Milana bo med papeževim tridnevnim obiskom okoli 15.000 policistov skrbelo, da se mu protestniki ne bi preveč približali. Obisk naj bi stal 13 milijonov evrov.