Lampedusa. Foto: EPA
Lampedusa. Foto: EPA

Imeli so nove čevlje, ki so znamenje upanja. Res strašno.

Poppo Noto, vodja reševalcev
Ladja
Trupla so našli tudi v notranjosti ladje. Foto: EPA
Lampedusa
Italijanski predsednik se je zavzel za patrulje ob severnoafriški obali, da bi preprečili nove tragedije. Foto: Reuters
Pred Lampeduso utonilo več kot sto prebežnikov

Gre za eno najhujših nesreč na priljubljeni, a nevarni poti za prebežnike iz Afrike v Evropo. Na ladji je bilo od 450 do 500 prebežnikov. Italijanski obalni straži je s pomočjo čolnov in helikopterjev do zdaj iz vode uspelo rešiti 180 ljudi.

Iz morja so potegnili 94 trupel, še 40 pa so jih odkrili v trupu ladje. Med njimi je veliko otrok.

"Grozljivo je, videti je kot pokopališče," je dejala županja Lampeduse. Nesrečo je označila za veliko tragedijo: "Reševalce sem prosila, naj mi opišejo stanje. Odgovorili so, da je morje polno mrtvih."

Na krovu okoli 20 metrov dolge ladje je najprej zagorelo, nato pa je potonila en kilometer pred Lampeduso.

Še pred obalno stražo se je najprej odzvala neka ribiška ladja, ki je pomagala pri reševanju prebežnikov iz vode.

Vreme otežuje reševanje
Agencija Združenih narodov za begunce (UNCHR) je sporočila, da so bili na ladji prebežniki iz Eritreje, ki so se vkrcali v Libiji in se podali na pot prek Sredozemskega morja. Razdalja med libijsko prestolnico Tripoli in Lampeduso je okoli 300 kilometrov.

Županja je povedala, da so pristojni organi že aretirali človeka, ki naj bi organiziral smrtonosni ladijski prevoz.

Italijanska zunanja ministrica Emma Biono je smrt prebežnikov označila za "neskončno tragedijo". Pojasnila je, da se je reševalna akcija začela takoj, a jo otežujejo vremenske razmere, saj je postalo hladno. "Ne znajo plavati, ne vedo, kam naj gredo," je dejala za prebežnike.

Na Lampeduso je po nesreči nemudoma odletel notranji minister Angelino Alfano. Minister za promet Maurizio Lupi se je zavzel za ostrejši boj proti tihotapcem ljudi, ki prebežnike prevažajo v prenatrpanih in slabo vzdrževanih ladjah. Pri tem računa na pomoč Evropske unije in mednarodne skupnosti.

Napolitano za patrulje
Gre za zadnjo v vrsti nesreč ladij, s katerimi skušajo prebežniki iz Afrike v pogosto zelo nevarnih razmerah priti v Evropo. Pred štirimi dnevi je pred vzhodno obalo Sicilije potonilo 13 prebežnikov.

Po podatkih UNCHR-ja je lani na poti iz Tunizije v Italijo potonilo ali je bilo pogrešanih okoli 500 prebežnikov. Razdalja od Tunizije je samo 113 kilometrov, a ladje s prebežniki so pogosto prenatrpane.

Italijanski predsednik Girgio Napolitano je po tragediji dejal, da je potrebno ukrepanje Evropske unije za "zaustavitev nadaljnjih pokolov nedolžnih ljudi".

Zavzel se je za vzpostavitev patrulj ob severnoafriški obali, da bi prebežnikom preprečili nevarno pot proti Evropi.

"Nujno je, da ustavimo kriminalno trgovino z ljudmi, kar moramo storiti v sodelovanju z državami, od koder prihajajo migranti in prosilci za azil," je v Rimu dejal Napolitano.

Okrcal je tudi agencijo EU-ja za zunanje meje Frontex, ker nima ustreznih orodij za takojšnje ukrepanje.

Naval pribežnikov predstavlja za Italijo humanitarni in politični problem. Lani je obalo Italije doseglo 13.200 prebežnikov.

Odzval se je tudi premier Malte, kamor je lani prispelo 1.800 prebežnikov. Joseph Muscat je dejal, da je to "budnica" za EU, ki mora zdaj preiti od besed k dejanjem glede reševanje problematike prebežnikov iz Afrike.

"Malta bo še naprej izpolnjevala svoje mednarodne obveznosti in reševala življenja, a od prihodnjega tedna, ko bo EU gostila konferenco o migracijah, pričakuje rešitve," je še dejal Muscat.

Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström je članice EU-ja pozvala, naj bolje sodelujejo, da bi v prihodnje preprečili takšne tragedije.

Po njenih besedah mora Evropa izboljšati postopek identifikacije in pomoči ladjam, ki so v nevarnosti. Pozvala pa je tudi k sodelovanju z državami, od koder prihajajo prebežniki oziroma preko katerih gredo.

Imeli so nove čevlje, ki so znamenje upanja. Res strašno.

Poppo Noto, vodja reševalcev
Pred Lampeduso utonilo več kot sto prebežnikov