Svet

Poudarki

  • Napolitano za patrulje ob obali severne Afrike
  • Na ladji z okoli 500 prebežniki je izbruhnil požar
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 20 glasov Ocenite to novico!
Lampedusa
Lampedusa. Foto: EPA
       Imeli so nove čevlje, ki so znamenje upanja. Res strašno.       
 Poppo Noto, vodja reševalcev
Ladja
Trupla so našli tudi v notranjosti ladje. Foto: EPA
Lampedusa
Italijanski predsednik se je zavzel za patrulje ob severnoafriški obali, da bi preprečili nove tragedije. Foto: Reuters
VIDEO
Pred Lampeduso utonilo ve...

Dodaj v

Foto: Tragedija pred Lampeduso - morje je 'polno mrtvih prebežnikov'

Obalna straža je rešila 180 ljudi
3. oktober 2013 ob 11:33,
zadnji poseg: 3. oktober 2013 ob 22:27
Rim - MMC RTV SLO, Reuters, STA

V nesreči ladje pred otokom Lampedusa je utonilo najmanj 134 prebežnikov iz Afrike, še več jih pogrešajo. Italijanski predsednik opozarja, da je treba nujno ukrepati in preprečiti nove tragedije.

Gre za eno najhujših nesreč na priljubljeni, a nevarni poti za prebežnike iz Afrike v Evropo. Na ladji je bilo od 450 do 500 prebežnikov. Italijanski obalni straži je s pomočjo čolnov in helikopterjev do zdaj iz vode uspelo rešiti 180 ljudi.

Iz morja so potegnili 94 trupel, še 40 pa so jih odkrili v trupu ladje. Med njimi je veliko otrok.

"Grozljivo je, videti je kot pokopališče," je dejala županja Lampeduse. Nesrečo je označila za veliko tragedijo: "Reševalce sem prosila, naj mi opišejo stanje. Odgovorili so, da je morje polno mrtvih."

Na krovu okoli 20 metrov dolge ladje je najprej zagorelo, nato pa je potonila en kilometer pred Lampeduso.

Še pred obalno stražo se je najprej odzvala neka ribiška ladja, ki je pomagala pri reševanju prebežnikov iz vode.

Vreme otežuje reševanje
Agencija Združenih narodov za begunce (UNCHR) je sporočila, da so bili na ladji prebežniki iz Eritreje, ki so se vkrcali v Libiji in se podali na pot prek Sredozemskega morja. Razdalja med libijsko prestolnico Tripoli in Lampeduso je okoli 300 kilometrov.

Županja je povedala, da so pristojni organi že aretirali človeka, ki naj bi organiziral smrtonosni ladijski prevoz.

Italijanska zunanja ministrica Emma Biono je smrt prebežnikov označila za "neskončno tragedijo". Pojasnila je, da se je reševalna akcija začela takoj, a jo otežujejo vremenske razmere, saj je postalo hladno. "Ne znajo plavati, ne vedo, kam naj gredo," je dejala za prebežnike.

Na Lampeduso je po nesreči nemudoma odletel notranji minister Angelino Alfano. Minister za promet Maurizio Lupi se je zavzel za ostrejši boj proti tihotapcem ljudi, ki prebežnike prevažajo v prenatrpanih in slabo vzdrževanih ladjah. Pri tem računa na pomoč Evropske unije in mednarodne skupnosti.

Napolitano za patrulje
Gre za zadnjo v vrsti nesreč ladij, s katerimi skušajo prebežniki iz Afrike v pogosto zelo nevarnih razmerah priti v Evropo. Pred štirimi dnevi je pred vzhodno obalo Sicilije potonilo 13 prebežnikov.

Po podatkih UNCHR-ja je lani na poti iz Tunizije v Italijo potonilo ali je bilo pogrešanih okoli 500 prebežnikov. Razdalja od Tunizije je samo 113 kilometrov, a ladje s prebežniki so pogosto prenatrpane.

Italijanski predsednik Girgio Napolitano je po tragediji dejal, da je potrebno ukrepanje Evropske unije za "zaustavitev nadaljnjih pokolov nedolžnih ljudi".

Zavzel se je za vzpostavitev patrulj ob severnoafriški obali, da bi prebežnikom preprečili nevarno pot proti Evropi.

"Nujno je, da ustavimo kriminalno trgovino z ljudmi, kar moramo storiti v sodelovanju z državami, od koder prihajajo migranti in prosilci za azil," je v Rimu dejal Napolitano.

Okrcal je tudi agencijo EU-ja za zunanje meje Frontex, ker nima ustreznih orodij za takojšnje ukrepanje.

Naval pribežnikov predstavlja za Italijo humanitarni in politični problem. Lani je obalo Italije doseglo 13.200 prebežnikov.

Odzval se je tudi premier Malte, kamor je lani prispelo 1.800 prebežnikov. Joseph Muscat je dejal, da je to "budnica" za EU, ki mora zdaj preiti od besed k dejanjem glede reševanje problematike prebežnikov iz Afrike.

"Malta bo še naprej izpolnjevala svoje mednarodne obveznosti in reševala življenja, a od prihodnjega tedna, ko bo EU gostila konferenco o migracijah, pričakuje rešitve," je še dejal Muscat.

Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström je članice EU-ja pozvala, naj bolje sodelujejo, da bi v prihodnje preprečili takšne tragedije.

Po njenih besedah mora Evropa izboljšati postopek identifikacije in pomoči ladjam, ki so v nevarnosti. Pozvala pa je tudi k sodelovanju z državami, od koder prihajajo prebežniki oziroma preko katerih gredo.

K. Št., G. V.
Lampedusa
Lampedusa
Lampedusa
Lampedusa
Lampedusa
Lampedusa
Lampedusa
Lampedusa
Prijavi napako
Komentarji
MisiM
# 03.10.2013 ob 13:47
Najbolj pametno bi bilo indijo in ariko dobro ozavestit o kontracepciji ... dva otroka sta več kot dovolj, če razmere še tega ne dopuščajo, jih je bolj ne imeti ... kruto, a zelo resnično. Preveč ljudi ...
420
# 03.10.2013 ob 11:46
groza.treab bo nekaj naredit drugače se bo to v nedogled ponavljalo
Mimobeznik
# 03.10.2013 ob 14:48
Mah spet slovenska komedija, vi jim kar recite, da tukaj ni služb, vam bodo oni povedal, česa ni pri njih, da se mal zamislite, kako je s polno ritjo srat.
Farmergirl
# 03.10.2013 ob 13:49
Raje jim povejte, da naj niti ne hodijo v evropo gledati za boljše življenje, ker niti za evropejce ni služb, kaj šele za njih, pa itak jih v centre natrpajo.
Chopin
# 03.10.2013 ob 15:54
Nihče ni kriv, ampak dejstvo je da imamo sistemsko krizo. Poizkusite se distancirati regionalnih in kulturnih pogledov in poglejte na Zemljo in človeštvo z vesolja. Imamo nelogičen globalni sistem, kjer so nekateri ljudje vredni več in drugi manj, kjer imamo neenakomerno razporejene naravne vire, vendar dovolj naravnih virov za kvalitetno življenje vseh zemljanov. Odvisno od lokacije, okolja kjer se rodiš se ti v veliki meri determinira tvoja življenjska pot. Nimamo vsi enakih možnosti za kvalitetno življenje na Zemlji, zato se dogajajo take tragedije kot po tekočem traku. Dejavniki za take tragedije so jasni in vsi se zavedamo, da bodo ljudje umirali še naprej in se kar nekako sprijaznimo s tem. Vsi ljudje se po svoje borimo za svoje pravice in boljše pogoje za življenje, zato ne moremo nikogar obtoževati.
MarijaS
# 03.10.2013 ob 14:06
Farmergirl:
A v Evropi ni služb? V Afriki pa ni vode.
Think!
provni
# 03.10.2013 ob 18:12
V Libiji je Gadafi ustvaril vodovod za Libijo in sosednje države. Pod puščavo je ogromen bazen pitne vode, vendar ga je zahod likvidiral, predvsem zaradi tega. Sicer pa je o tem dosti pisalo.
Tadejstein
# 03.10.2013 ob 20:56
problem afričanov je, da si predstavljajo evropo kot deželo, kjer nam denar leti z neba, da lepo živimo, malo delamo, smo bogati, itd itd.
k tej predstavi veliko prispeva turizem, ker v afriki ni budget turizma. potem ogromno stvari imajo v lasti belci, itd.

naslednja zadeva pa je, da pač je afrika specifična dežela. ne moreš reči, da ni vode, ali pa da ni hrane, ali pa da je preveč otrok. itd itd. lahko rečeš to za območja, ne pa za ceo celino.
-prvi problem je podnebje. celo leto je vroče, življenje poteka bolj počasi, delo prav tako. pridelajo toliko kot rabijo. itd.
-izobrazba. je slaba, ni na voljo vsem, ni zastonj, itd.
-naravni viri, ki so v lasti nekaj bogatunov, lokalnih politikov, vlade, kitajcev. afrika je noro bogata z viri, a od tega afričani nimajo NIČ..!
-tu so še bolezni. tam mrgoli vse. in ker ni izobrazbe, tudi ni znanj o boleznih, širjenju, itd. ugandski primer je lepo pokazal, da izobrazba največ pripomore k upadu okužnih z virusom hiv. niso to kondomi, ampak izobrazba..! južna afrika primer, ko država vlaga samo v kondome, a ima to za posledico največ okuženih z virusom hiv na svetu (v procentih)..!
-zdravstvo. izjemno slabo, skorumpirano, plačljivo. tu so še ogromne razdalje do bolnišnic, slaba infrastruktura. ljudje še zmeraj gredo najprej k vraču, šele potem k zdravniku. itd...
-rodnost. prvi otrok pri 18. potem jih sledi v 10 letih še 10. to je spet posledica slabe izobrazbe.

in kar se mene tiče. v afriki bi največ od teh problemov rešila izobrazba. vlaganje v šole..! vlaganje v izobraževanje..!
in razne dobrodelne organizacije so bolj pesek v oči in same sebi namen. večino stroškov gre tako ali tako za njihovo delovanje, tisto pa, kar pride do ljudi, pa bolj rešuje posledice slabe izobrazbe.
so pa marsikateri programi zelo potrebni, kljub temu, da kar nekaj denarja pristane na napačnih računih, v napačnih rokah, itd. brez hrane za podsaharsko afriko, cepljenja, vodnjaki, osnovna zdravila, itd, bi bila zadeva še mnogo slabša.

in ko sem tolikokrat omenil izobrazbo. ni namen izobrazbe, da te nauči jedrske fizike in alagoritmov. ampak, da te nauči kmetovati, da te nauči brati, računati, trgovati, da te nauči higiene, osnove bolezni, nekaj o tvojem telesu, o pomenu bolnic, o širjenju bolezni, o spolnosti, itd itd., potem si upam trditi, da bi rešili marsikateri problem.
bleeeee
# 03.10.2013 ob 17:23
@Skippy: Spet iskanja krivca tam, kjer ga ni. Saj so Zahodnjaki kolonizirali tudi druge države po svetu, pa se nobene ne spopadajo s takimi težavami kot Afrika. Nismo Evropejci krivi, da od konca kolonizacije niso zgradili niti ene nove ceste, železnice, bolnišnice itd.

Nekaj malega pa Zahod le ima zraven. Tu je samo en od mnogih primerov: Why Poverty - Stealing Africa. Četrti del BBC-jeve serije o revščini. Del govori o švicarski multinacionalki Glencore, ki v Zambiji s pridobivanjem bakra ustvarja milijarde evrov, medtem ko Zambija ostaja ena najrevnejših držav na svetu, 70 % Zambijcev živi od 2 USD dnevno in ima država 80-odstotno brezposelnost, o vlogi IMF in World Bank pri tem ter o tem, kako se zahodne multinacionalke v Afriki z notranjim trgovanjem med lastnimi podružnicami izogibajo plačilu davkov.
Skippy
# 03.10.2013 ob 15:37
A v Evropi ni služb? V Afriki pa ni vode.
Think!


V veliki večini Afrike je vode več kot dovolj.
provni
# 03.10.2013 ob 14:57
Ozavestiti ljudi, da imajo manj otrok in jim povedati, da se bodo morali prilagoditi narodu, ki jih bo sprejel, ne pa da potem čez par let išče svoje pravice in hoče džamije itd. V avstraliji so to jasno povedali, drugače grejo lahko drugam.
Ke en
# 03.10.2013 ob 15:53
Ali ne-bi raje onemogočili komentiranje takšnih novic?
zokizaver666
# 03.10.2013 ob 17:09
MarijaS
A v Evropi ni služb? V Afriki pa ni vode.
Think!

O, Marija S(veta), tebe je pa poznavanje Afrike malo obšlo, kajne?
izo
# 03.10.2013 ob 14:13
groza.treab bo nekaj naredit drugače se bo to v nedogled ponavljalo

ja, treba ukinit kapitalize, internet ipd, da ne bo več želje ravnih držav po materialnih dobrinah. si se pripravljen temu odrečt? se mi je zdelo..
minnaema
# 03.10.2013 ob 13:46
Oh, ti nesrečni ljudje-kako so morda trpeli in uživali strahote - sicer zdaj NIČ več ne vedo, ko so preminuli in mrtvi so prekrili vse resnice dogajanju - a v današnji Europi
NEBI smeli umirati ljudje, ki iščejo boljše življenje za sebe in svojce - zares NE !
Stop-IPCC
# 03.10.2013 ob 19:07
Kje ej sedaj presstitutka Švegljeva ?????
.
Naj gre v Libijo.. kjer se očitno "pod demokratičnimi ameriškimi morilci" cedita med in mleko....
Celo tako dobro je, da ljudje bežijo iz te "obljubljene CIA demokracije".....
kava z mlekom
# 03.10.2013 ob 17:15
ladja je, po poročanju mojce širok za val202, zagorela, ker so potniki poskušali zažgati staro deko, da opozorijo ribiče nase, da bi jim pomagali, ker jih je bilo na ladji očitno preveč. očitno se je ogenj prehitro razširil, potniki pa so pričeli skakati z ladje. grozno je, da si se prisiljen v življenju tako grozovito boriti za boljši jutri. in grozno je, kako je drugorazrednost v letu 2013 nekaj povsem normalnega.
janezdolzan
# 03.10.2013 ob 15:03
krivi so tihotapci, ki za transport v Evropo zaračunajo od vsakega bajne vsote, potem jih dajo pa na ničvredno barkačo, ker vedo, da je ne bodo dobili nazaj...
NOB
# 03.10.2013 ob 14:48
Dokler bo v Evropi politicno in ekonomsko bolj urejeno se bo to dogajalo. Bolj smiselno bi bilo denar namenjati razvoju drzav iz katerih begunci prihajajo.
Meiniek
# 03.10.2013 ob 23:48
otopel sem od groze, ne gane me več število smrtnih žrtev, hladen sem in nemočen
bleeeee
# 03.10.2013 ob 22:13
Diktatorji in diktatorčki, šolani v Evropi in ZDA, krojijo usodo svojih držav. To lahko počnejo, ker puščajo narod neizobražen in skregan. Skorumpirani do obisti prepuščajo tujcem izkoriščanje naravnih virov.

@cairns, drži. Ampak diktatorji in diktatorčki so pogosto prišli na oblast oziroma se na njej obdržali zaradi zunanje podpore, ki so je bili deležni od ZDA, SZ (še med hladno vojno), Kitajske, Koreje itd., ker so pač tem državam zagotavljali določene protiusluge. In kot si zapisal - spodbujanje/ohranjanje neizobraženosti, razprtij in korupcije ustreza tudi tem gospodarskim velesilam, ker pomeni ohranjanje statusa quo. Mbasogo, na primer, je še vedno v zelo "toplih odnosih" z ZDA, ker pač te iz Ekvatorialne Gvineje izvozijo za več milijard dolarjev naftnih derivatov letno, čeprav gre po mnenju mnogih enega najhujših afriških diktatorjev, ki se lahko po zločinih kosa celo z Mugabejem.

Diktatorji, ki so bili deležni podpore ZDA v zadnjih desetletjih v Afriki: (kot rečeno, ZDA niso edine s tako prakso):
MOBUTU SESE SEKO
Zair 1965-1997
MOHAMMED SIAD BARRE
Somalija 1969-1991
GEN. IBRAHIM BABANGIDA
Nigerija 1985-1993
GEN. SANI ABACHA
Nigerija 1993-1998
HASTINGS KAMUZU BANDA
Malavi 1966-1994
LAURENT-DÉSIRÉ KABILA
Kongo 1997-2001
GNASSINGBE ETIENNE EYADEMA
Togo 1967-2005
FELIX HOUPHOUET-BOIGNY
Slonokoščena obala 1960-1993
HASSAN II
Maroko 1961-1999
TEODORO OBIANG NGUEMA MBASOGO
Ekvatorialna Gvineja 1979-danes
ZINE EL ABIDINE BEN ALI
Tunizija 1987-2011
ANWAR EL-SADAT
Egipt 1970-1981
HOSNI MUBARAK
Egipt 1981-2012
IAN SMITH
Rodezija 1965-1979
PIETER WILLEM BOTHA
Južna afrika 1978-1984, 1984-1989
DANIEL ARAP MOI
Kenija 1978-2002
WILLIAM J. S. TUBMAN
Liberija 1944-1971
SAMUEL KANYON DOE
Liberija 1980-1990
IDRISS DEBY
Čad 1990-danes
heureka
# 03.10.2013 ob 15:34
Pravilno in posteno bi bilo,da bi velesile,ki zaradi svojeh geopoliticnih ciljev netijo vojne v Aziji in Afriki sedaj poskrbreli ublaziti posledice svojih dejanj ne pa da se skrivajo za psevdohumaniternimi floskulami , glavno breme pa bo sedaj padlo na pleca evropejskih davkoplacevalcev.
Ta exsodus je posledica brezvestne politike zahoda. Nekoc stabilne drzave z socialnimi standardi,ki so bili namenjeni malemu cloveku je sedaj pretresel sunami,katerega izvor ni bil v nezadovoljstvu narodov ,ki sedaj trpijo,ampak je bil spretno zreziran z strani velesile,ki si sama ne more privosciti splosnega socialnega zavarovanja.
jernejt
# 03.10.2013 ob 13:15
@severnik: če so tako napisali (brez dvoma sicer trapasto), je verjetno mišljeno, da je ladja zadela kake čeri, nato pa potonila. Ne pa da je ostala dejansko nasedla na teh čereh... ne vem, ugibam...
Calendula
# 04.10.2013 ob 00:51
Prebežniki niso kdorkoli, so del nas ..... mar nismo vsi ljudje? Nekje se bo zalomilo in vsi bomo zgrmeli v "prepad".
Hijena
# 03.10.2013 ob 21:03
Načrtno izčrpavanje afriških naravnih bogastev s strani Evrope in ZDA, ter po novem še Kitajske, za domačine prinašata bedo in lakoto. Drugače pa ima Afrika kot celina, najboljše predispozicije od vseh drugih (največ naravnih bogastev, največ pitne vode, najbolj ugodno podnebje,...), le svetovna politika jim ni najbolj naklonjena in ljudje tam so brez delovnih navad.
frozen pingvin
# 03.10.2013 ob 20:35
@provni
glavni razlog napada na libijo je bilo to, da so razmišljali da z nafto nebi več trgovali v dolarjih, ampak v neki drugi valuti. predvsem so imeli v mislih novo valuto afriški dinar. in libiji bi verjetno se pridružila še kaka alžirija, pa sudan, itd...
ZeK
# 03.10.2013 ob 20:07
grozno, žalostno
TheCat
# 03.10.2013 ob 17:58
Samo kot zanimivost: od leta 1890 je bila Eritreja italijanska kolonija, v pred 2. sv. vojno je bilo med prebivalci Eritreje kar 10% Italijanov.
wurzel
# 03.10.2013 ob 16:01
Da je problem nerešljiv,kaže že vsebina trenutnih komentarjev.Razumevanje sveta je zelo daleč od aktualne politično geografske podobe.Dokler bo tako,je svoboda za begunce zanesljiva pot v smrt,njihov kompas pa pohlep in brezobzirnost kapitala.
Crveni
# 03.10.2013 ob 14:56
Večina teh nesrečnikov sploh ne zna plavati.
zemljemerec
# 04.10.2013 ob 06:41
Američani so zbombandirali Libijo do tal ljudi pa pognali v evropo. Če ameri kradejo naravna bogastva Libije naj Italijani pošljejo vse begunce z ladjo v ZDA. Sicer bo naslednja vojna v EU.
alisha
# 04.10.2013 ob 01:34
@foxhunt če te že iz človekoljubnega motiva ne gane, naj te vsaj tole malo malo gane oz. spravi v razmišljanje: Italija in Malta močno pritiskata na ostale države EU, da sprejmejo del beguncev. hočeš nočeš bodo prej ali slej tudi pri nas. Sploh obala Italije je zelo obremenjena
sicer pa izjemno žalostno kaj se dogaja, da moraš prav bežati iz lastne države zaradi hudih razmer, a tako bo dokler bo Afrika polna naravnih bogastev ter jim tudi ustreza zelo neizobražen kader, s katerim je veliko lažje upravljati. Svoje pripomore tudi plemenska razdrobitev in tako par kapitalistov upravlja s celo Afriko. ob takih razmerah pa ZDA nič ne skrbi, še gane jih ne
moja prfoksa za zgodovino je govorila: "kaj jim nuca, če jim nosiš ribe, nauči jih, kako naj jo ujame, da bodo preživeli...in točno tako je z raznoraznimi organizacijami; nosijo raznorazno, a žal brez učinka...
cairns
# 03.10.2013 ob 21:16
Hijena
Načrtno izčrpavanje afriških naravnih bogastev s strani Evrope in ZDA, ter po novem še Kitajske, .........

Bla, bla. Afričani najbolj škodijo sami sebi. Diktatorji in diktatorčki, šolani v Evropi in ZDA, krojijo usodo svojih držav. To lahko počnejo, ker puščajo narod neizobražen in skregan. Skorumpirani do obisti prepuščajo tujcem izkoriščanje naravnih virov.
Tam kjer je demokracija in napredek tujci ne pridejo do izraza. V Afriki pa je to redkokje.
vodaa
# 04.10.2013 ob 00:07
Me preseneča da na RTV dovolijo na to žalostno temo komentirati da se nekateri dajo duška.. Sramota
megan
# 03.10.2013 ob 23:28
Če nočemo, da ti priseljenci preplavlajo in izčrpavajo Evropo, bi morali pomagat državam ob koder prihajajo, da bi lahko ostali tam, kjer so. Če se lahko uvajajo sankcije proti S. Koreji in prepotentnemu mulcu, ki je šef v državi, bi se dalo isto naredit proti podobnim afriškim voditeljem, da bi svojemu prebivalstvu dovolili vsaj znosno življenje. Verjetno bi tudi oni veliko raje ostali doma, kot tvegali življenje, da bi postali ilegalni pribežniki. Kolikor sem seznananjena pa je v Eritreji tako kruta diktatura, da je boljše živet v prenatrpanem azilnem domu, kot pa tam. Upam, da preživelih pribežnikov ne vrnejo v domovino, ker nočem niti pomislit, kaj bi jih čakalo za kazen, ker so zapustili svojo državo.
cairns
# 03.10.2013 ob 21:02
Italijanski predsednik se je zavzel za patrulje ob severnoafriški obali, da bi preprečili nove tragedije.

Narobe. Preprečiti bi morali izplutje ladij in prihod v Evropo.
Slopride
# 03.10.2013 ob 16:41
ti šment
Skippy
# 03.10.2013 ob 15:39
Spet iskanja krivca tam, kjer ga ni. Saj so Zahodnjaki kolonizirali tudi druge države po svetu, pa se nobene ne spopadajo s takimi težavami kot Afrika. Nismo Evropejci krivi, da od konca kolonizacije niso zgradili niti ene nove ceste, železnice, bolnišnice itd.
Crveni
# 03.10.2013 ob 15:03
A v Evropi ni služb? V Afriki pa ni vode

Vode je dovolj. Če bi obstajala volja in denar bi lahko z današnjim znanjem ozelenili vse puščave na planetu. Ampak v Sahelu delajo ravno nasprotno - preveč živine popase še tisto malo zelenja in tako se puščava širi.
foxhunt
# 03.10.2013 ob 21:47
tolk imamo doma problemov, da se ne moremo še s tem ukvarjati. drugače bomo še sami postali podsaharska afrika.
severnik
# 03.10.2013 ob 12:36
Ne vem točno kaj se je zgodilo. Ali je ladja potonila ali nasedla? Ne vem če je prav veliko primerov ko ladja nasede in potone.
UncleSam
# 03.10.2013 ob 18:15
....zakaj pa v Italijo...???
Kazalo