Potapljačem delo otežujejo močni morski tokovi. Foto: Reuters
Potapljačem delo otežujejo močni morski tokovi. Foto: Reuters
Tragedija južnokorejskega trajekta

Trajekt je bil na poti iz mesta Inčeon na severozahodu države proti južnemu letoviškemu otoku Džedžu, ko je poslal klic v sili. Potonil je dve uri zatem in do zdaj so potrdili štiri smrtne žrtve.

Iz južnokorejskega ministrstva za varnost so najprej poročali, da je reševalcem uspelo rešiti 368 ljudi in da je okoli sto pogrešanih, a so pozneje priznali, da podatki niso pravilni. Rešili so 164 ljudi.

Zmešnjava je nastala tudi okrog števila potnikov na trajektu Sevol. V medijih se je pojavilo število 477, a se je izkazalo, da so nekatere potnike šteli dvakrat. Po najnovejših podatkih naj bi bilo na trajektu 459 potnikov.

Med njimi je bilo največ srednješolcev, ki so v spremstvu 14 učiteljev potovali na štiridnevni izlet na Džedžu.

Številni ostali ujeti
Preživeli so poročali, da je trajekt "ob nekaj zadel in začel toniti". Potniki so po nesreči dobili navodilo, naj ostanejo na svojem mestu, "zato so številni ujeti", je dejala očividka, ki je nesrečo preživela. Trajekt je klic na pomoč oddal v jutranjih urah 20 kilometrov od otoka Bdžungpung.

Član reševalne ekipe je pojasnil, da med nesrečo ni bilo megle. Prav tako na območju ni čeri ali skal, zato je vzrok nesreče verjetno tehnična okvara.

Južnokorejska predsednica Park Geun Hje je ukazala napotitev vseh reševalnih sredstev, ki so na voljo, na območje nesreče. V obsežni iskalni akciji sodeluje 16 helikopterjev in 100 reševalnih ladij. Na pomoč je priskočila tudi ameriška vojaška ladja, ki je bila v bližini.

Zaradi noči so reševalno akcijo prekinili in jo bodo nadaljevali v četrtek. Potapljačem nagajajo močni tokovi, ki so značilni za ta del morja, zaradi česar več ur niso mogli v potopljeni trajekt.

Poleg potnikov je bilo na krovu okoli 150 vozil. Trajekt Sevol, ki je dolg 146 metrov in težak 6.586 ton, je imel prostor za 900 potnikov. Izdelali so ga na Japonskem leta 1994.

Tragedija južnokorejskega trajekta