V spopadih ranjeni protivladni protestniki se bojijo poiskati pomoč v državnih bolnišnicah, da jih ne bi aretirali, zato se po pomoč raje zatečejo v začasne medicinske šotore na Trgu neodvisnosti. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V spopadih ranjeni protivladni protestniki se bojijo poiskati pomoč v državnih bolnišnicah, da jih ne bi aretirali, zato se po pomoč raje zatečejo v začasne medicinske šotore na Trgu neodvisnosti. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Protesti v Kijevu
Na kijevskem Trgu neodvisnosti so našli obešenega moškega, ki naj bi si sodil sam. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Več deset radikalnih protestnikov je v nedeljo zvečer vdrlo v poslopje ministrstva mimo nekaj varnostnikov, ki se niso upirali. Pozneje se jim je pridružilo še več protestnikov, ki so pred poslopjem začeli postavljati več metrov visoke barikade. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ukrajina
Življenje gre medtem naprej. Mladoporočenca v Kijevu sta se komaj prebila mimo barikad. Foto: Reuters
Protesti v Ukrajini se širijo
Protestniki zapustili okupirano ministrstvo

Pogovori so se tako končali le z dogovorom o amnestiji za priprte protestnike, a le, če vsi protestniki zapustijo vladne stavbe, ki so jih zavzeli, in umaknejo barikade.

Ashtonova: Opozicija naj se loči od nasilnežev
Zunanjepolitična predstavnica EU-ja Catherine Ashton je zaskrbljena nad grožnjo razglasitve izrednih razmer v Ukrajini. Opozicijo je pozvala, da se loči od nasilnežev, ki so zasedli ministrstvo.

"To bi razmere v Ukrajini le še zaostrilo, od njih pa ne bi imel nihče nič," je dejala Ashtonova, ki je napovedala, da bo Kijev obiskala v torek popoldne.
"Edina rešitev ustavitev krize je politična. Potreben je splošen dialog, s katerim bi dosegli soglasje za prihodnost," je dodala in pozvala voditelje opozicije, da se oddaljijo od skrajnežev, ki so v nedeljo zasedli ministrstvo za pravosodje, zaradi česar je ukrajinska ministrica za pravosodje napovedala možnost razglasitve izrednih razmer. "Upam, da bo ukrajinski parlament (op. p. Vrhovna rada) med torkovo razpravo utrl pot politični rešitvi. V to mora biti vključen tudi preklic zakonov, ki so bili sprejeti 16. januarja."

V prizadevanju EU-ja za končanje politične krize bo v Ukrajino znova odpotoval tudi evropski komisar za širitev Štefan Füle, ki se je že v petek in soboto v Kijevu sešel s predsednikom Viktorjem Janukovičem in predstavniki opozicije.

Janukovič se je v torek zvečer znova sešel z vodjo opozicijske stranke Udar in nekdanjim boksarskim šampionom Vitalijem Kličkom, vodjo Domovine Arsenijem Jacenjukom ter vodjo stranke Svoboda Olegom Tjanjbokom. Prvemu je Janukovič že v soboto ponudil mesto namestnika premierja, drugemu pa premierski stolček, a sta oba ponudbo zavrnila.

K dialogu z opozicijo je ukrajinskega predsednika v telefonskem pogovoru pozval tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun. Švicarski predsednik in predsedujoči Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi Didier Burkhalter pa je v Varšavi sporočil, da je Ukrajini ponudil posredovanje v pogovorih za končanje politične krize.

Samomor na Trgu neodvisnosti

Na kijevskem Trgu neodvisnosti so danes našli obešenega moškega. Z ukrajinskega notranjega ministrstva so sporočili, da je moški visel na ogrodju umetnega božičnega drevesa, ki so ga poskušale oblasti ob začetku protestov neuspešno postaviti na trgu, saj so hoteli s tem protestnike odvrniti od protestiranja.
Na truplu obešenca ni bilo vidnih poškodb, zato domnevajo, da je šlo za samomor, in ne za nasilno smrt. Na trgu je utaborjenih več sto protestnikov, več tisoč jih je nastanjenih v okupiranih vladnih poslopjih v bližini. Številni so prišli v Kijev z zahoda Ukrajine, kjer je nasprotovanje ukrajinskemu predsedniku Viktorju Janukoviču še posebej močno.

Protestniki zapustili ministrstvo

Čeprav so se protesti že razširili po vsej državi, je še posebej napeto v prestolnici. Okoli radikalnih 30 protestnikov je v nedeljo zvečer zasedlo prostore pravosodnega ministrstva, zaradi česar je pravosodna ministrica Olena Lukaš zagrozila, da bo razglasila izredne razmere v državi.

Dejala je, da bo pozvala k prekinitvi teh pogajanj, če se protestniki ne bodo odstranili. "Predsednike bom morala prositi za prekinitev pogovorov, če zasedba poslopja ne bo nemudoma končana, in pogajalci ne bodo imeli več priložnosti, da mirno rešijo spor." Poleg tega je zagrozila, da se bo obrnila na ukrajinski svet za nacionalno varnost z zahtevo po razglasitvi izrednih razmer v državi.

Vodja opozicijske stranke Udar, nekdanji boksarski prvak Vitalij Kličko, je protestnike pozval, naj ministrstvo zapustijo. "Želijo ostati, a poskušal jih bom prepričati o nasprotnem," je dejal in ponovil, da je treba poiskati politično rešitev krize in se izogibati provokacijam.

Protestniki so zgradbo nazadnje zapustili. Ob tem trdijo, da niso hoteli izzivati oblasti, saj je bila zasedba pravosodnega ministrstva "simbolno dejanje te ljudske vstaje". "Zdaj je ta oblast ostala brez pravic."

Napeto tudi v drugih mestih

Protestniki v več kot desetih mestih zasedajo ali poskušajo zasesti vladna poslopja in se spopadajo s policijo. Že v petek so protestniki zasedli vladne stavbe v več mestih zunaj prestolnice, a takrat predvsem na bolj prozahodno usmerjenem zahodu. Zdaj pa bodo očitno podobni dogodki sledili še na tradicionalno bolj proruskem vzhodu ter na severu in jugu države.

Tako so v mestu Sumi zasedli poslopje mestnega sveta, poslanec opozicijske stranke Domovina pa je prevzel vodenje sveta. Več tisoč ljudi je napadlo sedež regionalne vlade v mestu Zaporožje na jugovzhodu Ukrajine, policija pa je proti njim uporabila solzivec in dimne bombe ter jih na koncu pregnala.
O spopadih med policisti in protestniki v bližini lokalnih vladnih poslopij poročajo med drugim še iz mest Čerkasi jugovzhodno od Kijeva, Černihiv severno od prestolnice in Dnjepropetrovsk na vzhodu, kjer je bilo ranjenih osem policistov in dva protestnika, aretiranih pa 14 aktivistov. Nemiri so potekali tudi v Odesi na jugu in Harkovu na severovzhodu države.

Opozicija zahteva več
Novi nemiri nastajajo, potem ko je eden izmed vodij opozicije Arsenij Jacenjuk v nedeljo zavrnil Janukovičevo ponudbo o vodenju vlade, saj je dejal, da to ni dovolj, ampak da morajo oblasti izpolniti več glavnih zahtev opozicije, med katerimi so nove volitve. Janukovič je v soboto Jacenjuku, sicer nekdanjemu ministru, ponudil premierski položaj, Kličku pa položaj namestnika premierja, pristojnega za humanitarne zadeve. Kličko je ponudbo takoj zavrnil in poudaril, da bi moral Janukovič odstopiti in s tem Ukrajini omogočiti nov začetek.

Protesti v Ukrajini se širijo
Protestniki zapustili okupirano ministrstvo