Nepridipravi? Ne, stavkajoči bolivijski policisti, ki
Nepridipravi? Ne, stavkajoči bolivijski policisti, ki "praznijo" sedež policijske obveščevalne službe. Foto: EPA
Upor policistov v Boliviji
Policisti so na začetku zahtevali izenačitev plač z vojaškimi in menjavo državnega vodstva, zdaj pa širijo svoj spisek s številnimi težavami, ki pestijo najrevnejšo južnoameriško državo. Foto: EPA

Bolivijski policisti so se uprli oblastem. Zahtevajo dvig plač in izenačenje pokojnin z višino njihovih zdajšnjih plač. Nižji častniki in navadni policisti so v zadnjih dneh oropali več deset lastnih policijskih postaj, pri čemer so požgali gore dokumentov. Požigi so se razširili v prave požare.

Zamaskirani in oboroženi policisti od socialistične vlade zahtevajo, da se njihova izhodiščna plača z 90 evrov dvigne na 230 evrov, kolikor zaslužijo vojaki. Ob tem pa mora vlada zamenjati tudi celotno poveljstvo bolivijske policije. Pogajanja so v polnem teku, a se razmere v La Pazu in drugih večjih bolivijskih mestih iz dneva v dan zaostrujejo.

Vojska prevzela naloge policije
Namesto stavkajočih policistov je večino varnostnih nalog prevzela vojska, a medtem so se policistom pridružile različne skupine, ki so nezadovoljne z vladanjem levega populista Eva Moralesa. V glavnem bolivijskem mestu se odkrito govori tudi o možnosti policijskega državnega udara.

Stavka policistov je prestopila meje mirnega protesta v četrtek, ko so uporniški policisti vdrli v stavbo za višje policijske častnike. V petek so policijski protestniki izropali poslopje policijske obveščevalne službe, pri čemer so pokradli računalnike in zažgali večino dokumentov, na cesto pa so zmetali vse pohištvo in drugo opremo.

Policisti zdaj na čelu upora proti vladi
V soboto so policisti vodili množično protestno zborovanje. Uporniki so zdaj postali dejanski voditelji gibanja nezadovoljnih, ki že več mesecev protestira proti socialistične vlade in njenim zlorabam oblasti.

Vladni predstavniki, ki se bojijo, da bi uporniški policisti prevzeli oblast v državi, pozivajo k mirni rešitvi. "Uničevanje javne lastnine in sežiganje dokumentov nista pot k mirni rešitvi spora," je vladni minister Carlos Romero posvaril policiste. Dodal je, da z nezakonitim vedenjem policisti ne morejo prisiliti vlade v sprejetje stavkovnih zahtev.

Medtem se prisotnost vojske na ulicah La Paza močno krepi, a za zdaj se z uporniškimi policisti še ni spopadla. O odločenosti stavkajočih policistov pričajo tudi vse številčnejše skupine žen policistov, ki so se iz obupa odločile za gladovno stavko.