Svet

Poudarki

  • Luči ugasnile številne svetovne znamenitosti
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 41 glasov Ocenite to novico!
Hanoi
Za 60 minut naj bi ugasnili luči. Foto: Reuters
Eiffelov stolp
Ugašanje luči v sicer osvetljeni pariški znamenitosti, Eifflovem stolpu. Foto: EPA
VIDEO
Ura za Zemljo

Dodaj v

Foto: Ura za Zemljo: Ste ugasnili luči?

Premier Janša je pozdravil akcijo
31. marec 2012 ob 12:00,
zadnji poseg: 31. marec 2012 ob 22:12
Ljubljana, New York - MMC RTV SLO/STA

V okviru svetovne pobude Ura za Zemljo, ki je namenjena boju proti podnebnim spremembam, so ob 20.30 milijoni Zemljanov po svetu, tudi v Sloveniji, za eno uro ugasnili luči.

Svetovna pobuda Ura za Zemljo (Earth Hour) organizacije World Wildlife Fundation (WWF) je namenjena solidarnosti s petino svetovnega prebivalstva, ki nima dostopa do elektrike, in boju proti podnebnim spremembam.

Številne svetovne organizacije, kot so Združeni narodi, Unesco in Greenpeace, so že pred dnevi pozvale k sodelovanju pri tem največjem svetovnem okoljskem dogodku. Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun pa je dejal, da lahko s to pobudo "skupaj tvorimo svetlejšo prihodnost".

Luči ugasnile tudi številne svetovne znamenitosti
Za eno uro so ugasnile luči, ki razsvetljujejo nebotičnik Sky Tower v novozelandskem Aucklandu in novozelandski parlament v Wellingtonu. Dve uri pozneje sta sledila sydneyjska opera in pristaniški most.

V Aziji so se za eno uro v temo med drugim zavili olimpijski zgradbi Ptičje gnezdo in Vodna kocka v kitajskem Pekingu, urad predsednika v Tajvanu in več kot 1.700 policijskih postaj in vadbenih centrov na Filipinih, z izjemo nujno potrebnih luči in opreme. Luči so ugasnili tudi v Hongkongu.

V New Delhiju so ugasnili luči, ki razsvetljujejo spomenike Vrata Indije, Qutub Minar in grobnico Humayun, v Mumbaju so akcijo pospremili številni ljudje s prižiganjem sveč na ulicah, medtem ko je Dubaj Uro za Zemljo počastil z izklopom luči na nebotičniku Burž Kalifa.

V Evropi so luči med drugim ugasnili v Buckinghamski palači, na Eifflovem stolpu, v Notredamski katedrali in katedrali sv. Petra, akciji pa se je pridružil tudi Evropski parlament, ki je v sodelovanju z drugimi evropskimi ustanovami v dodatni akciji za eno uro luči ugasnil že v petek zvečer.

"Bom, če boš ti"
Okoljevarstvena pobuda Ura za Zemljo, ki je letos potekala pod geslom "Bom, če boš ti", že tradicionalno poteka vsako zadnjo soboto v marcu. Prvič je bila organizirana leta 2007, ko je 2,2 milijona prebivalcev Sydneyja ugasnilo luči za eno uro, nato pa je pobuda prerasla v svetovni dogodek, v katerem sodelujejo tudi različni slovenski kraji.

Janša je pozdravil akcijo
Premier Janez Janša je poudaril, da je oskrba z električno energijo danes samoumevna in potrebna, zato so takšne pobude pomembne tudi za ozaveščanje o drugih dejanjih, s katerimi lahko kot posamezniki naredimo več za kakovostnejše okolje in zdravje. Vlada je zato na simbolni ravni podprla iniciativo; luči v večini delovnih prostorov so ugasnili, ker za soboto tudi ni bilo predvidenih nobenih dogodkov.

K. Š., T. V.
Beograd
Beograd
Beograd
Sofija
Sofija
Sofija
Atene
Minsk
Moskva
Moskva
Moskva
Hanoi
Hanoi
Hanoi
Astana
Astana
Astana
Astana
Surabaya
Hanoi
Java
Java
Java
Manila
Džakarta
Džakarta
Sydney
Šanghaj
Šanghaj
Šanghaj
Šanghaj
Šanghaj
Kitajski zid
Kitajski zid
Kitajski zid
Kitajski zid
Peking
Peking
Kuala Lampur
Kuala Lumpur
Hongkong
Hongkong
Hongkong
Singapur
Singapur
Singapur
Tajpej
Tajpej
Džakarta
Džakarta
Džakarta
Manila
Prijavi napako
Komentarji
Kazalo