Foto:
Foto:
Bangkok
Vojaki varujejo vstop v trgovsko-poslovni predel Bangkoka, v katerem vztrajajo protestniki. Foto: Reuters

Oblast je sporočila, da se s protestniki, imenovanimi "rdečesrajčniki", ki so vneti privrženci odstavljenega premierja Taksina Šinavatre, ne bo pogajala. Med ranjenimi so tudi trije tujci, državljani Kanade, Mjanmara in Poljske, in trije novinarji.

Oglasil se je tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, ki je obe strani pozval, naj se vzdržita nadaljnjega nasilja in sedeta za pogajalsko mizo. Podobno je tudi sporočilo Washingtona, saj je Bela hiša zapisala, da morata strani "najti način, da bi razlike presegli na miren način". A tajska vlada na takšne pozive odgovarja, da ima položaj pod nadzorom in da so vojaki streljali na "rdečesrajčnike" le v v samoobrambi.

Dva obraza Bangkoka
Na območju, kjer se je utaborilo nekaj tisoč protestnikov, so oblasti ustavile oskrbo z električno energijo in vodo v poskusu, da bi središče mesta znova prešlo v vladne roke. Zaprli so tudi ceste in postavili nadzorne točke. Približno v tretjini mesta so razglašene izredne razmere, za barikadami pa naj bi po poročanju tujih medijev življenje potekalo dokaj normalno. Izredne razmere poleg Bangkoka veljajo še v 16 pokrajinah.

Poskus sprave padel v vodo
Od četrtka zvečer, ko so v 15-milijonskem Bangkoku izbruhnili nemiri, je bilo ranjenih že več kot 200 ljudi. Takrat je premier Abhisit Vedžadživa napovedal, da bo v prestolnico po dveh mesecih bolj ali manj nasilnih protestov povrnil mir in pri tem, če bo treba, uporabil tudi silo.

Pred dnevi je sicer že kazalo, da bodo protestniki z oblastmi naposled le našli skupni jezik, saj je Abhisit za jesen napovedal razpustitev parlamenta in sklic predčasnih volitev. "Rdečesrajčniki" so dogovor pod določenimi pogoji sprva sprejeli, vendar pa so nato pogajanja z vlado padla v vodo. Abhisit je nato v četrtek svojo ponudbo dokončno umaknil.

Kaj potem?
A nekateri opozarjajo, da tudi nove volitve v drugo največje gospodarstvo jugovzhodne Azije ne bi prinesle miru. "Menim, da le malokdo konec teh protestov dojema tudi kot konec krize. Ko bodo izvedli volitve, bo ena ali druga stran njihove izide zavrnila in spet se bodo vrnili na izhodišče," je dejal strokovnjak Danny Richards.