Velik del Paragvaja je pod vodo. Foto: Reuters
Velik del Paragvaja je pod vodo. Foto: Reuters
Poplave v Južni Ameriki in Veliki Britaniji

Poplave so posledica močnih poletnih nalivov, ki imajo vzrok v vremenskem pojavu El Nino in so bile zato napovedane, vendar ni nihče pričakoval tako obsežnega poplavljanja. Kot poroča BBC, gre za najhujše poplave v zadnjih 50 letih.

Letošnji El Nino je po poročanju Svetovne meteorološke agencije (WMO) najhujši v zadnjih 15 letih in je povzročil številna ekstremna vremenska nihanja po vsem svetu.

Pod vodo so številni deli Paragvaja, Argentine, Urugvaja in Brazilije. V Paragvaju, ki je najhuje prizadeta država, so zaradi poplav razglasili izredne razmere, domove pa je moralo zapustiti 130.000 ljudi. Z razglasitvijo izrednih razmer bodo lahko oblasti sprostile sredstva za nujne primere, s katerimi bodo pomagali prebivalcem na prizadetih območjih.

"Resne posledice"
Na severu Argentine je moralo svoje domove zapustiti 20.000 ljudi. "Pred nami so zapleteni meseci, posledice bodo resne," je po preletu prizadetih območij dejal guverner pokrajine Corrientes Ricardo Colombi.

Argentinska vlada je sporočila, da pomoč že prihaja na prizadeta območja, poleg tega pa si je novi predsednik Mauricio Macri, ki je oblast zasedel na začetku meseca, za eno izmed prednostnih nalog zastavil izboljšanje infrastrukture, da se take naravne katastrofe v prihodnosti ne bi več ponavljale.

V Urugvaju je zaradi poplav razseljenih več kot devet tisoč ljudi, oblasti pa še nekaj dni ne pričakujejo upada vodostaja.

Medtem ko vremenoslovci za Brazilijo in Urugvaj v prihodnjih dneh napovedujejo suho vreme, se bodo padavine v Paragvaju in Argentini nadaljevale.

Poplave v Južni Ameriki in Veliki Britaniji