Umor policistov je pretresel Američane. Foto: Reuters
Umor policistov je pretresel Američane. Foto: Reuters
New York
Pogreba se je udeležil tudi Joe Biden. Foto: Reuters

Napadalec naj bi ju ustrelil iz maščevanja, potem ko je ZDA pretresel niz incidentov, v katerih je pod roko policistov umrlo več neoboroženih temnopoltih Američanov.

Biden je v govoru na pogrebu policista Rafaela Ramosa v cerkvi v Queensu pohvalil delo "najboljšega policijskega oddelka na svetu" ter dejal, da se je njegov umor "dotaknil duše vsega naroda". O pokojnem je dejal, da "ni imel Biblije le v svoji omarici, ampak jo je živel v svojem srcu". "Bil je policist iz samih pravih razlogov," je še dejal.

Newyorški policijski komisar William Bratton je 40-letnega Ramosa označil kot "junaka". Napovedal je, da je oba ubita policista - poleg Ramosa še Wenjiana Liuja - posmrtno povišal v detektiva prve stopnje. "Rafael Ramos je bil ubit, ker je predstavljal vse nas," je spomnil in dodal, da je bil za umor kriv "norec", ki je pred sabo videl le uniforme in ne ljudi.

Na slovesnosti so se zbrali policisti iz celotnih ZDA in tudi Kanade. Med zbranimi sta bila tudi newyorški guverner Andrew Cuomo in župan Bill DeBlasio.

Župan je sicer policiste razjezil s svojo javno podporo protestnikom, ki so se po ZDA več mesecev zbirali v nasprotovanju policistom in njihovemu ravnanju s temnopoltimi.

Policisti so DeBlasiu zato 20. decembra v bolnišnici, kjer sta bila ustreljena policista uradno razglašena za mrtva, celo obrnili hrbet. Takoj po dvojnem umoru so mu policijski sindikati očitali, da "ima kri na svojih rokah".

Umor po protestih
Policista sta bila ustreljena po več tednih protestov, ki jih je sprožila odločitev velike porote, da se proti belopoltemu policistu, ki je s posebnim prijemom zadavil neoboroženega temnopoltega preprodajalca cigaret Erica Garnerja, ne vloži obtožnica. 28-letni temnopolti Ismaaiyl Brinsley ju je ustrelil, ko sta sedela v policijskem vozilu v Brooklynu, nato pa je ubil še sebe.

Brinsley je bil sicer znan nasilnež s psihičnimi težavami in je bil predtem že najmanj 19-krat aretiran. Pred napadom na policista je ustrelil in ranil svoje dekle, sicer pa je tudi na spletnih omrežjih objavil, da načrtuje napad na policiste.

DeBlasio je nato v ponedeljek skušal pomiriti napete razmere in je pozval k začasnemu prenehanju političnih debat in protestov, vsaj dokler se ne konča žalovanje za ubitima policistoma. Ocenil je tudi, da je bil napad na policista napad na samo demokracijo in vrednote vsakega prebivalca New Yorka.