Policija se je pognala v lov na napadalca. Foto: Reuters
Policija se je pognala v lov na napadalca. Foto: Reuters
Teroristični napad v Kanadi

Napadalec je najprej streljal pri vojnem spomeniku in nato stekel v bližnje poslopje parlamenta, kjer se je slišalo še več strelov. V streljanju pri spomeniku je ranil vojaka, ki je pozneje zaradi poškodb umrl.

Policija je napadalca v parlamentu ubila, vendar sporočila, da bi jih bilo lahko še več. Trenutno preiskujejo tri strelske incidente v kanadski prestolnici, pri vojnem spomeniku, v parlamentu in nakupovalnem središču. Prebivalce v mestu je policija pozvala, naj ostanejo doma in se ne približujejo oknom.

V času streljanja je bil v parlamentu tudi kanadski premier Stephen Harper, ki pa ga je varno zapustil, so sporočili iz njegovega urada.

Kanadska vojska je po napadu v Ottawi za javnost zaprla oporišča po vsej državi.

Strelski incident se je zgodil nekaj ur po tem, ko so kanadske oblasti dvignile pripravljenost zaradi teroristične grožnje po zaznavi povečane spletne dejavnosti privržencev skrajnih skupin, med njimi Islamske države in Al Kaide.

Drugi napad v dveh dneh
V torek je policija v Quebecu ubila v islam spreobrnjenega moškega, ki je ubil enega in ranil drugega kanadskega vojaka, ko ju je skušal povoziti s svojim avtomobilom. Eden izmed sosedov 25-letnega Martina Couture-Rouleauja je povedal, da se je pred letom dni povezal z islamskimi skrajneži.

Na začetku meseca se je Kanada pridružila koaliciji pod vodstvom ZDA, ki izvaja zračne napade na položaje pripadnikov Islamske države v Siriji in Iraku.

Teroristični napad v Kanadi