Policija je protestnike razgnala s solzivcem. Foto: Reuters
Policija je protestnike razgnala s solzivcem. Foto: Reuters

Kljub prepovedi se je v francoski prestolnici zbralo več sto ljudi. Po izbruhu izgredov je tudi s pomočjo solzivca posredovala policija. Protestniki so splezali na streho ene izmed zgradb in tam zažgali izraelsko zastavo. Policija je prijela 38 protestnikov.

Francoski predsednik Francois Hollande je od notranjega ministrstva zahteval prepoved shoda, saj so se na shodu prejšnji teden protestniki odpravili proti dvema sinagogama in se na poti spopadli s policijo.

Prepoved današnjega shoda je veljala samo za Pariz, tako da se je v številnih drugih mestih v protestih proti izraelski vojaški operaciji na območju Gaze prav tako zbralo več tisoč protestnikov.

Kritike oblasti
Notranji minister Bernard Cazeneuve je branil prepoved shoda zaradi prevelikega ogrožanja varnosti, s čimer si je nakopal jezo in kritike levičarskih ter propalestinskih skupin.

Braniti se je moral tudi francoski zunanji minister Laurent Fabius, in sicer pred kritikami, da je Francija na strani Izraela. "Nikakor to ne pomeni, da je francoska vlada zavzela stališče proti Palestincem," je zatrdil med obiskom v Jordaniji.

Shodi v podporo Palestincem so potekali tudi drugod po Evropi. V Londonu se je zbralo več tisoč ljudi, ki so se odpravili od sedeža britanske vlade do izraelskega veleposlaništva, kjer so zahtevali ustavitev napadov na Gazo.