Svet

Poudarki

  • Radiotelevizija oddajala program od leta 1938
  • Vodja opozicije: To je udar
Grk
Pred sedežem javne televizije se je zbralo več tisoč ljudi. Foto: Reuters
ERT
'Pozivamo vsakega delavca in vsakega državljana posebej, da se bori proti uničujočim vladnim načrtom,' je sporočil sindikat ADEDY. Foto: EPA
Atene
Zaradi stavke je ohromljen javni prevoz, v bolnišnicah sprejemajo le nujne primere, banke pa so zaprte. Foto: EPA
VIDEO
Splošna stavka v Grčiji z...

Dodaj v

Foto: V podporo ERT-ju stavkajo grški vozniki, bankirji, zdravniki in drugi

Odpustili 2.655 ljudi
13. junij 2013 ob 07:52,
zadnji poseg: 13. junij 2013 ob 13:30
Atene - MMC RTV SLO

Ne le novinarji, v Grčiji v protest proti nenadni ukinitvi javne radiotelevizije ERT stavkajo številni delavci. Premier Samaras pa vztraja, da je ERT "simbol zapravljanja in pomanjkanja transparentnosti".

Sindikati želijo s 24-urno stavko izraziti nestrinjanje z nenadnim zaprtjem državne radiotelevizije. Vodilna grška sindikalna centrala GSEE je zaprtje primerjala z državnim udarom. Podporo stavki so med drugim napovedali javni uslužbenci in mornarji, popoldne pa so proti presenetljivi potezi vlade napovedani veliki protesti.

Grški opozicijski voditelj Aleksis Cipras je zaprtje televizije označil kot "nezakonito". "Pogosto je beseda 'udar' pretirana, a v tem primeru je povsem na mestu," je dejal. Toda konservativni premier Antonis Samaras kljub burnim odzivom ne le grške, ampak tudi evropske javnosti vztraja. "Ne zapiramo javnega radia in televizije. Prav nasprotno, šele zdaj bomo dobili medija, primerna za javni servis," je dejal.

Koalicija ni trdna
Pojavljajo pa se razpoke tudi znotraj koalicije, saj je socialistična stranka Pasok javno izrazila nestrinjanje z "nekaterimi vladnimi odločitvami". Še ena koalicijska partnerka, Demokratska levica, pa je opozorila, da je bilo prestrukturiranje ERT-ja sicer nujno, a bi ga lahko izvedli tudi brez zaprtja hiše. Potezo je obsodil tudi vodja Grške pravoslavne cerkve, nadškof Jeronimimos, ki je dejal, da so zaposlene "žrtvovali", da bi tako plačali za desetletja nespametnega upravljanja.

Splošno je znano, da sta v ERT-ju vkoreninjena korupcija in slabo vodenje, kar velja za praktično vsa grška podjetja v državni lasti, a kljub temu je številne presenetila hitrost tega ukrepa v javnem sektorju, ki je sicer znan po svoji ležernosti in neučinkovitosti.

Trojka zahteva zniževanje stroškov za plače
Kot je znano, je v ponedeljek je trojka mednarodnih posojilodajalcev - Evropska komisija, Evropska centralna banka (ECB) in Mednarodni denarni sklad (IMF) - od Grčije zahtevala, naj odpusti več tisoč javnih uslužbencev. Grška vlada je nato v torek napovedala, da bo začasno ukinila javno radiotelevizijo, ki naj bi jo ponovno zagnali konec avgusta s samo še 1.200 zaposlenimi. Pri ERT-ju je bilo pred ukinitvijo zaposlenih 2.655 ljudi. Vsi odpuščeni bodo dobili odpravnino, v prenovljeni televiziji pa se bodo lahko prijavili za nova delovna mesta.

Od torka ERT tako ne oddaja več televizijskega signala, prikazuje pa še nekaj oddaj po medmrežju. Grška javna radiotelevizija je začela signal oddajati leta 1938, financira pa se z 4,3 evra naročnine, ki je dodana računu za električno energijo. Oddajala je tri televizijske programe, štiri radijske, imela pa je tudi nekaj regionalnih radijskih postaj in program za tujce Voice of Greece.

Cehovska solidarnost
Zaradi zaprtja ERT-ja do preklica solidarnostno stavkajo vsi grški novinarji, k preklicu svoje odločitve pa je Atene pozvala tudi Evropska radiotelevizijska zveza (EBU), ki opozarja, da je to velik udarec za neodvisnost medijev. EBU je izrazil osuplost v imenu celotne evropske skupnosti javnih medijev.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
Ivo Lola
# 13.06.2013 ob 08:19
Samo stavka je premalo. Zgoditi se mora splošni ljudski revolucioonarni upor in državo očistiti vseh neoliberalnih zajedalcev.
m.z
# 13.06.2013 ob 08:36
Evropa lahko pričakuje, da se bo s časoma to razvilo tudi po drugih državah, ker še zdaj ne dojamejo, da se je kriza začela takrat, ko je prva firma preselila svoje delo na Kitajsko. In kaj je treba narediti?
sportivko
# 13.06.2013 ob 08:03
Tole pa res presega vse meje ...
ZalifMulafa
# 13.06.2013 ob 08:55
Bankirji stavkajo? Hahaha, to postaja groteskno ...
neverjetno res
assange
# 13.06.2013 ob 08:47
Nemci imajo 12 državnih televizijskih postaj.

V Evropi ni države, ki ne bi imela državne televizije.

Slovenske ovce pa ploskajo ukinitvi grške.
ResIpsaLoquitur
# 13.06.2013 ob 12:10
Pravzaprav se navadni slovenski Janez že po definiciji spozna na vse
Ples
# 13.06.2013 ob 10:47
@Sebastjan666

In grška vlada je rekla, da je končno začela ukrepati. Kako?
Tako, da je razorožila svoje največje kritike - medije. Oh, in sedaj so nekateri naši nadobudni forumaši prepričani, da bo to prineslo vzpostavitev normalnih gospodarskih razmer v Grčiji.
Ja, eni pa imate intelekt.


Podpis. To ploskanje ukinitvi javne ERT niti najmanj ni smešno, v bistvu je grozljivo. Pa da bi morali ukiniti še našo javno RTV, pa da naj še v Slovenijo pride troika ... Ne vem, kaj je z ljudmi, ki take pišejo. Če hočejo, da je še pri nas tak razčifuk kot je v Grčiji, se lahko preselijo tja - in uživajo dobrobiti njihovih velepametnih in veledobronamernih politikov.
Sebastjan666
# 13.06.2013 ob 09:45
Zanimivo.
Če bi kdo včeraj gledal Odmeve, ki jih je vodil Bobovnik na to temo in je imel gostjo Karmen Erjavec, bi slišal marsikaj zanimivega in poučnega. Samo naši komentatorji, kot so #Janezi & Co., niso sposobni dojeti, kaj to pomeni. Samo da blebetam, ne?
Najlepše je vsakega imenovati komunist, lenoba,...... čeprav nimam pojma za kaj se sploh gre.

No, za naše vsevedne janeze:
Kaj je s tem naredila grška vlada?
Odrezala je svoje največje kritike, zaposlila pa bo prekerce, da jih bo lažje nadzirala, saj bodo imeli zelo omejene pravice in omejene možnosti zaposlitve.

In grška vlada je rekla, da je končno začela ukrepati. Kako?
Tako, da je razorožila svoje največje kritike - medije. Oh, in sedaj so nekateri naši nadobudni forumaši prepričani, da bo to prineslo vzpostavitev normalnih gospodarskih razmer v Grčiji.
Ja, eni pa imate intelekt.
timoti
# 13.06.2013 ob 10:29
DejanD
# 13.06.2013 ob 09:16
Prijavi neprimerno vsebino
"V podporo ERT-ju stavkajo grški vozniki, bankirji, zdravniki in drugi."

Haha stavka bankirjev, nimam komentarja.

verjetno so stavkali tisti, ki delajo za pultom, ne pa lastniki... hehe.... neskončna je neumnost človeka....
DejanD
# 13.06.2013 ob 09:16
"V podporo ERT-ju stavkajo grški vozniki, bankirji, zdravniki in drugi."

Haha stavka bankirjev, nimam komentarja.
K_ris
# 13.06.2013 ob 09:15
Premier Samaras pa vztraja, da je ERT "simbol zapravljanja in pomanjkanja transparentnosti".

Simbola zapravljanja sta tudi parlament in vlada. Zakaj niste ukinili še teh dveh institucij?
timoti
# 13.06.2013 ob 11:48
poglejte zaradi kakšnega zapisa me je admin cenzuriral -

tmlb
# 13.06.2013 ob 08:44
Prijavi neprimerno vsebino
Preveč se je na tej javni TV razpaslo pogodbenih delavcev ter raznih parazitov in s prekinjanjem pogodb bi morali izplačati veliko odškodnin ( podbno kot pri nas ). Javno tv bodo ponovno postavili na noge očiščeno in bolj racionalno in tisti, ki so pošteno in pridno delali ne rabijo bit prestrašeni, ker bodo dobili službo nazaj, ostali paraziti si je pa tako ali tako ne zaslužijo.

mogoče pa bojo delo dobili samo poslušni, ki bojo propagirali fašistično evropo??? (na koncu je vprašaj, admin!)
ales24
# 13.06.2013 ob 11:34
Ne dajte se Grki!
timoti
# 13.06.2013 ob 10:18
NavadniJanez
# 13.06.2013 ob 08:44
Prijavi neprimerno vsebino
Vsak izgovor je dober, samo da ni treba delat. Grki so leni kot slovenski levičarji. Oboji ne bi nič delali in udobno živeli na tuj račun.

bravo! koliko let si delal raziskavo, da si prišel do tako globokih ugotovitev in vsesplošno priznane resnice?
ajd
# 13.06.2013 ob 08:57
Če bi naša vlada to naredila bi bil samomor, ker je odvisna samo od podpore večjih medijev. Vseeno pa 12€ bi se kar poznalo. 144€ na leto
timoti
# 13.06.2013 ob 12:37
@ navadni janez

koliko je sto pet + sto pet?
severnik
# 13.06.2013 ob 09:49
Nekateri ste mnenja, da naj se vse kar je državno ukine ali proda? Kaj pa še potem ostane od države? Ali sploh veste kje je fora države?

Če pa mislite, da se potem ne bo kradlo in zatiralo ljudi, se pa močno motite.
Brazi
# 13.06.2013 ob 12:45
pa kaka stavka ljudje božji, ni nam pomagala še nobena stavka na tem svetu.
Revolucija je edina rešitev, ki nam je ostala.
STANE
# 13.06.2013 ob 10:58
Televizijo se da prestuktuirat in racionalizirat tudi brez ukinitve !!!To kar počne vlada,je ustrahovanje novinarjev ,temu se reče podrejanje državnih medijev aktualni politiki in posledično KONEC DEMOKRACIJE.Če imaš v rokah medije,imaš oblast !!!
GORILA
# 13.06.2013 ob 13:48
skrajno nefer je tudi to, da imamo slovenci (2 mio prebivalcev) avtomobile s 4 kolesi, ravno tako pa imajo črnogorci (0,6 mio prebivalcev) avtomobile s 4 kolesi.
Naj odgovorni takoj ukrepajo! Črnogorci imajo lahko samo avtomobile z 1 (enim) kolesom!!
timoti
# 13.06.2013 ob 11:49
pa če mi lahko pše razložiš, kje točno sem kršil pravila.... (najlažje je prilimat link, kjer je ves pravilnik, in si mislit je%# se)
barezi
# 13.06.2013 ob 11:09
Vladajoče ne zanima stavka dokler se ta direktno ne dotakne njih. Stavkanje destabilizira državo, kar politike ne prizadane saj imajo zagotovljene plače. Politike je potrebno bolj na trdo prijeti, če hočete da kaj zaleže. Ljudje morajo vzpostaviti sami vladavino ljudstva in sami potem vladati.
Sebastjan666
# 13.06.2013 ob 14:22
janezdolzan

Marsikakšne bedastoče so delali navadni Grki. Samo, a Goldman Sachs in ostali grški bankirji, ki so poneverjali bilance so odgovarjali? A je koga doletela kakšna zapornakazen? Nobenega. Glavnega grškega bančnika, ki je poneverjal bilance so postavili se mi zdi za finančnega ministra. Roka roko umije, ista roka še naprej krade, folku se pa še naprej jemlje.
Bi bilo dobro, da imaš za vse iste kriterije.
manrose.
# 13.06.2013 ob 13:10
Pa kaj še čakate, Grki?! V kontakt s policijo in vojsko in se spogajat, da prestopi na vašo stran, ko se začne revolucija.
timoti
# 13.06.2013 ob 12:51
ResIpsaLoquitur
# 13.06.2013 ob 12:10
Prijavi neprimerno vsebino
Pravzaprav se navadni slovenski Janez že po definiciji spozna na vse

lolllllllllllllllllllll
Ti_si_Vse
# 13.06.2013 ob 08:50
m.z, kaj je potrebno naredit? Odgovor imaš v vprašanju. Potrebno je naredit, izkoristit potenciale, pogoje, ki jih imamo in imamo ogromno, le zdrave pameti jim primanjkuje. Jim, politikom in raznoraznim ovcam.

Torej, prej bi bilo dobro, ma odlično bi bilo, še to.
GORILA
# 13.06.2013 ob 13:49
Pa še en vic o 'blondinki':
Zakaj blondinka kuha pudink 9 minut, čeprav na vrečki piše, da se kuha 3 minute?
Ker ona kuha puding iz treh vrečk!
GORILA
# 13.06.2013 ob 13:41
In koliko je zaposlenih na rtv slo vseh skupaj redno in pogodbeno zaposlenih.Je to vojna tajna.Za pred leti nazaj je bilo objavljeno,da je na naši tv zaposlenih 2400.Glede na število prebivalstva in velikost ozemlja je ta številka veliko večja kot v a Grčiji.

ja, res je skrajno nefer, da imamo slovenci (2mio) in kitajci (1,3 mrd) oboji 24 ur dolg dan!! ODGOVORNI NAJ TAKOJ UKREPAJO!!!
zemljemerec
# 13.06.2013 ob 09:42
Očitno gre ves denar iz naslova posojila EU za strankarske funkcionarje, policijo in vojsko. Kot da politiki pripravljajo državljansko vojno.Tako nekako kot se bo to zgodilo ob morebitni oprostilni sodbi J.J. takrat bodo njegovi fanatiki celotni Sloveniji zagrenili življenje z nasiljem.
Q_
# 13.06.2013 ob 23:31
Novinarji ne ločijo bankirjev in bančnikov. Slednji so tisti delavci, ki popokajo kufre, ko gre banka v K. To so tudi tisti, ki stavkajo. Bankirji ne stavkajo, bankirji lobirajo.
Homer.
# 13.06.2013 ob 18:17
@Olympic
A ti se ne zdi, da javna TV niso samo poročila?
Želja nekaterih po preoblikovanju RTVSlo v komercialno TV (ukinitev RTV prispevka) ni tisto kar potrebujemo. Tudi ni potrebe da RTVSlo zadovoljuje večino (če ta ima veliko željo po butastih reality showih in USA prtodukciji), saj ti lahko "potešijo" svoje želje na komercialkah. Kje pa naj dobi tista "manjšina" svoje programe?
Čeprav tudi sam spadam v tisto "večino" ki gleda komercialke, mi na pamet ne pada, da bi "manjšini" odrekal pravico do drugačnih vsebin. Pa še sam včasih pogledam tudi kaj bolj kvalitetnega na RTVju.
Re
# 13.06.2013 ob 09:06
Tako gre to, kadar Vlada ne spoštuje lastnih državljanov. Posledica bo še globlja kriza in ne rešitev iz nje.
Ti_si_Vse
# 13.06.2013 ob 08:37
Kmalu tudi v Sloveniji...Bolje prej kot kasnej ;)
R.O.G. Skatepark
# 13.06.2013 ob 09:22
Nej tem grkom en pove, da so bankirji trojanski konji...trojkanski konji, aeš?! :D
K_ris
# 13.06.2013 ob 08:55
Še malo naj zategnejo pas, pa jim bo bolje.
bobothecat
# 13.06.2013 ob 16:55
Dogajanje okrog nenadnega zaprtja javne grške televizije (ERT) se bo pa splačalo podrobno spremljati. Kar nekaj razlogov je za to:

Mehanizem se zdi kot uresničitev neoliberalnega sna o popolni rekonstrukciji javne sfere (ne le javnega sektorja), rekonstrkuciji, po princiuu "break before make", torej razgradnje na prafaktorje in "de novo" konstrukcije iz niča. TO JE TISi NEIZGOVORJENI NAMEN "RESETIRANJA", o katerem se je družno govorilo tudi pri nas (in to v kontekstu družbene celote). Doslej se je zdel to scenarij le skrajna grožnja in slaba šala, zdaj se ta "slaba šala" uresničuje v živo.

Ker gre takorekoč za realizacijo sanj, bomo lahko opazovali, kako neka družbena realnost absorbira tak civilizacijski šok. Doktrina bo tu, v zibelki Evrope, lahko izpeljana v doslej najčistejši obliki. Kakšni bodo vse mehanizmi, ki bodo (spontano in načrtno) vzbujeni in koliko bodo učinkoviti glede deklariranih namenov njihovih akterjev? Kakšne bodo protireakcije in reperkusije?

Čeprav je Antonis Samaras (premier, sicer pa član vladajoče Nove Demokracije) točno vedel, da bo izzval reakcijo in konflikt, se je za to odločil, da radikalizira situacijo v koaliciji - bodisi bodo partnerji bolj ali manj voljno sodelovali ali pa so tu nove volitve, kjer si obeta razčiščeno sceno. Videli bomo, kako se bo to izteklo.

Gleda na širši okvir (reakcije doma in v Evropi) lahko iz Slovenije gledamo eno svojih možnih bližnjih prihodnosti. In ne le naše, če bo ta eksperiment "uspel". Z drugimi besedami: dovolj daleč, da se nam ni treba ravno bati, dovolj blizu, da lahko dobimo dober vpogled, če se nekoliko potrudimo. Ob tem ne gre pozabiti mota grške državnosti: "Eleftheria i thanatos" (svoboda ali smrt)!

Slovenski novinarji imajo priložnost, da naredijo nekaj zase in za ugled svojega poklica. In to tako, da ne razmišjajo le s svojimi ritmi, ampak resno, natančno in popolno (ne nujno nepotrebno podrobno) poročajo o tem dogajanju. Še enkrat: nepotrebna je vsakršna sentimentalnost in gnila solidarnost s figo v žepu. HOČEM KVALITETNE informacije!
soraya
# 13.06.2013 ob 16:56
Če bi štrajkali še tisti,ki barabe lopovske podpirajo,pa bi bilo hitro red. Tudi za Slovenijo velja.Mizerija in te še dolgo ne bo konec.
miro789
# 13.06.2013 ob 14:12
Nemci imajo 12 državnih televizijskih postaj.

V Evropi ni države, ki ne bi imela državne televizije.


Vsaka država naj ima toliko državnih televizij, kot jih lahko preživi.
kal-62
# 13.06.2013 ob 10:33
In koliko je zaposlenih na rtv slo vseh skupaj redno in pogodbeno zaposlenih.Je to vojna tajna.Za pred leti nazaj je bilo objavljeno,da je na naši tv zaposlenih 2400.Glede na število prebivalstva in velikost ozemlja je ta številka veliko večja kot v a Grčiji.
plexi
# 13.06.2013 ob 10:20
Glede na spored in število "ponovitev", ki se pojavlja v njem, bi rekel, da v podporo grški ERT stavka tudi slovenska RTV...
HiTech3
# 13.06.2013 ob 09:44
Jaz upam, da vas je na RTVSLO vsaj malce strah in da se bo ta strah pretvoril v boljše delo, neodvisno* novinarstvo in vsaj delno spoštovanje gledalcev. Dokler si novinarke vaše hiše lahko privoščijo takšne osebnostne izpade in izbruhe lastnih frustracij, kot si jih je včeraj privoščila Ljerka Bizilj, je pa fino, če vas je vsaj malo strah, ker Slovenija grozljivo postaja podobna Grčiji, le malce z zamikom se vse skupaj dogaja pri nas.

*novinar ne more biti neodvisen, če zaradi ne opevanja dosežkov in presežkov 'prave', torej leve vlade, dobi prepoved poročanja v živo.
severnik
# 13.06.2013 ob 09:11
Premier Samaras pa vztraja, da je ERT "simbol zapravljanja in pomanjkanja transparentnosti".

Mogoče je to res. Samo način ukinitve pa ni pravi. Isti si kot Erdogan. Ko njemu kaj zapaše, mora to cel narod prenašat?
frgo
# 13.06.2013 ob 08:08
ironično, bolj ko stavkajo slabše je...
Olympic
# 13.06.2013 ob 19:11
Aja, pa saj imajo še Koper-Capodistria :)
Olympic
# 13.06.2013 ob 18:00
"državna televizija" ni noben bav bav. Če bi ukinili kakšno komercialno bi jim ploskali, če pa dodamo spredaj "državna" pa vsi na proteste, kljub dejstvu, da je ta TV velika potrata denarja. Razlika med državno in komercialno pa je? Dobro, erotika trači in reklame gor ali dol, vendar novice so še vedno povsod, jaz pa poslušam protestnike, da vlada krši pravico do dostopa informacij javnega značaja??!
Olympic
# 13.06.2013 ob 17:54
@ assange Nemci imajo 12 državnih televizijskih postaj.

V Evropi ni države, ki ne bi imela državne televizije.

Slovenske ovce pa ploskajo ukinitvi grške.


Pa menda ja ne misliš, da v Grčiji ni nobenega programa več na TV? Zakaj pa bi morala javna televizija z 2655 zaposlenimi in (po radiju sem ujel) le 12% gledanostjo zapravljati dragoceni denar?
Breathe
# 13.06.2013 ob 14:56
Seveda bi tudi naših vrlih najmanj 571 bojevnikov za pravico in resnico (njihovo sicer, ampak ne bomo zdaj o detajlih) uspelo zbrati podporo pri istomislečih in isto-usmerjenih sindikatih, ki bi jih podprli.

Sicer pa jih pri nas ni treba ukiniti. Samo obvezno naročnino ukinemo, pa bo...
Olympic
# 13.06.2013 ob 19:10
Torej je nacionalka zato, da vrtijo Mostove Hidak, Dober dan Koroška in podobno? Ker kot primorca me takšne oddaje verjemi zelo zelo zanimajo...
zuco
# 13.06.2013 ob 15:12
Eh Grki so znani lenuhi. kdor je že bil kdaj dol ve o čem govorim. Za nastali položaj so krivi popolnoma sami.
tmlb
# 13.06.2013 ob 11:58
Dragi timoti. Slovenska rtv je brez da jo kdo ukine poslušna za vlado. Mislim pa, da v Grčiji EU ne bo dopustila, da bi vlada naredila kaj takega. Tu bodo javni razpisi, ki ne bodo tako kot v Sloveniji pisani za točno določene posameznike ali skupine.
Kazalo