Do sedaj so morali zaradi slabega vremena, nemirnega morja in premikanja ladje iskanje pogrešanih večkrat prekiniti. Foto: Reuters
Do sedaj so morali zaradi slabega vremena, nemirnega morja in premikanja ladje iskanje pogrešanih večkrat prekiniti. Foto: Reuters

Italijanska obalna straža je sporočila, da potapljačem v delu ladje, ki je pod morsko gladino, ne morejo več zagotoviti ustrezne varnosti. Iskanje pogrešanih bo še naprej potekalo v delu ladje nad gladino in tudi na morskem dnu na 18 kvadratnih kilometrov velikem območju okoli ladje. Odločitev so dokončno sprejeli potem, ko so o tem obvestili družine 15 ljudi, ki jih še vedno pogrešajo.

290 metrov dolga luksuzna ladja za križarjenje se je z več kot 4.200 potniki in člani posadke na krovu potopila 13. januarja, potem ko se je kapitan Francesco Schettino preveč približal obali otoka Giglio in zadel čer. Velika skrb ostaja morebitno onesnaženje in reševalne ekipe naj bi še ta teden začele prečrpavanje okoli 2.300 ton goriva, za kar naj bi potrebovali od treh tednov do enega meseca.

Čakanje na evakuacijo
Kapitan se je zaradi svojega nepremišljenega manevra in ravnanja po nesreči znašel pod plazom očitkov, obtožen pa je tudi večkratnega umora iz malomarnosti. Zdaj so prišle na dan nove podrobnosti, ki mečejo slabo luč na 52-letnega kapitana.

Ladijski zdravnik Gianluca Marino Cosentino je povedal, da je kapitan Schettino s svojim ravnanjem povzročil velike zamude pri evakuaciji. Po besedah zdravnika je bila posadka že pol ure pripravljena na popolno evakuacijo ladje, preden je po zvočnikih prišel poziv, da morajo ladjo vsi zapustiti in je evakuacija dejansko stekla. Še takrat naj ukaza za evakuacijo ne bi dal sam kapitan, kot velevajo pravila, saj je zdravnik 90-odstotno prepričan, da tisto ni bil njegov glas.

Consentino je še povedal, da je bil Schettino usodne noči videti povsem šokiran, da ni bil pri sebi in nikakor ni opravljal svojih kapitanskih dolžnosti. Tako ni koordiniral aktivnosti na ponesrečeni ladji. "Bil sem zelo presenečen, ko sem po polnoči videl Schettina brez uniforme na otoku Giglio," je dejal zdravnik.