Množica je napolnila prizorišče. Foto: Reuters
Množica je napolnila prizorišče. Foto: Reuters

Na t. i. "družinskem dnevu" na trgu Circus Maximus so se zbrali zagovorniki tradicionalnih družin iz vse Italije. "Zaščitimo otroke", "Proti pravicam do posvojitev za homoseksualce", "To je narobe, tudi če postane zakonito" in "Bog je ustvaril moškega in žensko", je pisalo na transparentih demonstrantov. Po podatkih prirediteljev sta se na shodu zbrala dva milijona ljudi. Policija uradnega podatka ni sporočila, mestne oblasti pa trdijo, da lahko prizorišče sprejme okoli 350.000 ljudi.

Protest je usmerjen proti načrtom vlade, da bi pravice in dolžnosti istospolnih partnerjev uredili tako, da bi bile podobne tistim, ki jih imajo heteroseksualni zakonci, le da se ne bodo mogli poročiti.

O zakonskem predlogu je v četrtek začel razpravljati italijanski senat, o njem pa naj bi glasovali februarja. Homoseksualci v registriranih partnerstvih bi lahko med drugim prevzeli priimke partnerjev in posvojili njihove biološke otroke, če ti ne bodo imeli drugega priznanega starša. V primeru smrti bo vdova oziroma vdovec pod določenimi pogoji lahko dedoval in tudi prejemal pokojnino po umrlem partnerju.

Sporna možnost posvojitve otrok
V Italiji sicer največ duhov buri možnost posvojitve partnerjevega otroka, proti čemur so se izrekli tudi na protestu. "Želimo zaščititi naše otroke pred propagando teorije spola," so zatrdili organizatorji shoda, ki lahko računajo na podporo Vatikana.

Italija je edina večja zahodnoevropska država, kjer registracija istospolnih skupnosti še vedno ni mogoča in kjer zakonodaja homoseksualnim partnerjem ne daje nobenih pravic in zaščite. Premier Matteo Renzi je zatrdil, da bo zakon do konca leta sprejet, a se pri tem srečuje tudi z nasprotovanjem znotraj koalicije.

Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah 70 odstotkov Italijanov meni, da bi istospolnim parom morali podeliti pravno varstvo, kot je pravica do dedovanja, a po drugi strani jih četrtina nasprotuje temu, da bi istospolni pari lahko posvojili otroke.