Ko so se protesti zaostrili, je morala posredovati policija, ki je uporabila solzivec in vodni top. Foto: Reuters
Ko so se protesti zaostrili, je morala posredovati policija, ki je uporabila solzivec in vodni top. Foto: Reuters
Nikola Gruevski
Makedonci so pred sedežem vlade zahtevali odstop premierja Gruevskega in njegove vlade. Foto: Reuters

V torek so protesti izbruhnili, ko je socialdemokratski opozicijski voditelj Zoran Zaev konservativno vlado pod vodstvom Nikole Gruevskega obtožil, da so prikrili uboj mladeniča, ki ga je policija leta 2011 med povolilnim slavjem pretepla do smrti. Javnosti je predstavil posnetek pogovora, kjer so se predstavniki policije in visoki vladni predstavniki dogovorili, da bodo okoliščine smrti mladeniča zamolčali.

Pred stavbo sedeža vlade se je zaradi omenjenega posnetka v torek popoldne zbralo najmanj 3.000 protestnikov, ki so zahtevali odstop vlade. Proti večeru se je protest sprevrgel v izgrede, kjer so protestniki vladno stavbo obmetavali s kamenjem in jajci ter uničili več stekel na stavbi.

Znesli so se tudi nad v bližini parkiranimi avtomobili in zažgali več smetnjakov. Policija je protestnike razgnala s solzivcem in vodnim topom. Tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Ivo Kotevski je povedal še, da so protestniki v policiste metali trde predmete. Ranjenih je bilo okoli 40 ljudi, med njimi več policistov.

V sredo zvečer so se v središču Skopja znova začeli zbirati protestniki in zahtevali odstop vlade. Protestniki so se najprej zbrali na križišču blizu sedeža vlade, kjer je bil policijski kordon. Policiste so prepričevali, da se postavijo na njihovo stran. "Ščitite deset kriminalcev v vladi, namesto da bi podprli sodržavljane, ki vas plačujejo," je policistom iz množice zavpil eden izmed protestnikov.

Zaostrene politične razmere v Makedoniji
Politične razmere v Makedoniji so se v zadnjem času močno zaostrile. Vladna stran je namreč sprožila kazenski pregon glavnega opozicijskega voditelja Zaeva in še štirih njegovih kolegov, ker naj bi vohunili za vladnimi predstavniki in jih napadali. Zaev je vse obtožbe zavrnil in vlado Gruevskega obtožil, da sistematično prisluškuje najmanj 20.000 ljudem, med njimi politikom, novinarjem in verskim voditeljem.

Omenjene obtožbe so Makedonijo pripeljale na rob hude politične krize, kjer je tudi Evropska unija sprti strani pozvala k dialogu. Opozicijska socialdemokratska stranka Zaeva že skoraj leto dni bojkotira delovanje parlamenta, saj trdijo, da so bile parlamentarne volitve aprila lani prirejene.

Opozicija je sredi maja v Skopju sklicala veliko protivladno zborovanje.