Na paradi se je zbralo okoli 70 ljudi. Foto: Reuters
Na paradi se je zbralo okoli 70 ljudi. Foto: Reuters

Dogodek, ki je sledil tednu praznovanj, je potekal zunaj glavnega mesta Kampala, poroča BBC. Okoli 70 udeležencev je plesalo, pelo in vihtelo mavrične zastave. Nekateri so upali, da je to "korak naprej" za državo.

Med njimi je bil tudi Moses Kimbugwe, ki je dejal, da je namen dogodka pokazati širši javnosti, da so nasilje, diskriminacija, nadlegovanje in stigma zoper LGBT-skupnost slabi. "Tukaj smo, da javnosti sporočimo, da obstajamo in da želimo enake pravice, kot jih imajo drugi Ugandčani," je dejal.

Živijo v strahu
Aktivistka Sandra Ntebi je glede lokacije parade vprašala, zakaj mora biti na izoliranem kraju, poroča Reuters. Sami sebi kažemo svoj ponos, je pripomnila. Številni prebivalci Ugande namreč močno nasprotujejo LGBT-pravicam. Istospolna usmerjenost je tako zelo negativno zaznamovana. Ena od udeleženk parade, ki se je predstavila le kot Mariam, je za Reuters tako dejala, da živi v strahu pred tem, da bi jo odkrili. "Nikoli ne bi svoje homoseksualnosti razkrila staršem ali prijateljem. Odrekli bi se mi," je dejala.

Ugandski parlament je leta 2014 sprejel zakon, ki prepoveduje "promocijo homoseksualnosti" in predvideva za homoseksualnost tudi dosmrtno zaporno kazen, a je ustavno sodišče zakonodajo razveljavilo, vendar ne zaradi vsebine zakonodaje, ampak tehničnih podrobnosti. Homoseksualnost je protizakonita v kar 37 afriških državah.