Ulice Seattla so bile v petek polne protestnikov in policije. Foto: Reuters
Ulice Seattla so bile v petek polne protestnikov in policije. Foto: Reuters

Najhuje je bilo v Seattlu, kjer so protikapitalistični protestniki metali kamenje v policiste, ti pa so odgovorili s šokgranatami in solzivcem. Protestniki so razbijali izložbena okna, zažigali smetnjake in poškodovali več kot dvajset vozil.

"To niso več protesti, ampak izgredi," je v izjavi za javnost povedal poveljnik policije v Seattlu Chris Fowler. Ranjeni so bili trije policisti, dva izmed njih huje, aretiranih pa je bilo najmanj 16 ljudi.

V kalifornijskem mestu Oakland je po miroljubnih petkovih protestih na ulicah ponoči ostalo nekaj sto protestnikov, ki so na svoji poti uničevali trgovine, restavracije in banke. Solzivec je uporabila tudi policija v Portlandu, kjer so protestniki v policiste metali predmete.

Vsako leto se na ulicah ameriških mest za 1. maj zberejo protestniki, ki opozarjajo na vprašanja delavstva in priseljevanja. Mednarodni praznik dela 1. maj se po svetu praznuje v spomin na pokol delavskih demonstrantov v Chicagu leta 1886, vendar pa so si ZDA za svoj delavski praznik izbrale prvi ponedeljek v septembru.

Proti policijskemu nasilju
Na tokratnih shodih so protestniki opozarjali tudi na policijsko nasilje po več odmevnih primerih smrti temnopoltih Američanov.

V Baltimoru, kjer so bili v preteklem tednu priča izgredom, potem ko je 25-letni temnopolti moški Freddie Gray za posledicami hudih poškodb hrbtenice med policijskim pridržanjem umrl, so protesti potekali mirno in imeli celo slovesen pridih, saj je tožilec proti šestim policistom vložil obtožnico.

Državna tožilka Marilyn J. Mosby je namreč povedala, da je mrliški oglednik Grayevo smrt označil za uboj, njegovo aretacijo pa označila za nezakonito, saj policija zanjo ni imela utemeljenega razloga.

Odvetnik obtoženih policistov je dejal, da niso storili ničesar narobe, ampak so ves čas ravnali odgovorno in v skladu s pravili. Michael Davey je Mosbyjevo obtožil "nezaslišanega hitenja s sodbo".