Tornadi so po ZDA divjali že v sredo, ko je v mestu Harrisburg v državi Illinois umrlo 13 ljudi. Foto: EPA
Tornadi so po ZDA divjali že v sredo, ko je v mestu Harrisburg v državi Illinois umrlo 13 ljudi. Foto: EPA
tornado, ZDA
Divjanje tornadov je zajelo vzhodni del države. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Smrtonosni tornado v ZDA

Tornadi so razprli svoja krila od Mehiškega zaliva na jugu države pa vse do Velikih jezer na meji med ZDA in Kanado. Prva država, ki je utrpela resne posledice, je bila Indiana, kjer je v petek tornado dobesedno izbrisal z obličja zemlje kraj Marysville, v katerem je živelo 1.900 prebivalcev.
"Ko mati narava pokaže zobe, ji preprosto nismo kos," je dejal Mitch Daniels, guverner zvezne države Indiana, v kateri je umrlo najmanj 14 ljudi.
Petkovih dogodkov se z grozo spominja tudi 24-letna Jenn Helvering, ki se je peljala z osebnim avtomobilom po avtocesti proti Henryvillu v Indiani. "Vreme je bilo grozno. Kar naenkrat sem videla, da se mi od spredaj približuje tornado, videla sem, kako se vrti, nato pa sem enega zagledala še za seboj. Bila sem ujeta med dvema tornadoma - oče me je usmerjal, kje naj vozim, saj sva bila ujeta med tornadoma. Bilo je resnično grozno."
O 14 smrtnih žrtvah so poročali tudi iz zvezne države Kentucky. Že v sredo je tornado razdejal mesto Harrisburg v zvezni državi Illinois, kjer je umrlo šest ljudi. Nekaj časa je bilo zaprto tudi mednarodno letališče pri Cincinnatiju. O treh žrtvah so poročali tudi iz zvezne države Ohio.

Alabama: brez elektrike ostalo 9.000 gospodinjstev
V petek zjutraj so v bolnišnico prepeljali pet ljudi, 11 hiš pa je močan veter zravnal s tlemi v mestu Athens v zvezni državi Alabama, od koder poročajo o eni smrtni žrtvi. Zaradi varnosti učencev je bilo zaprtih več kot dvajset šol, okoli 9.000 gospodinjstev pa je ostalo brez elektrike na območju Huntsvilla.
Prav tam je tornado obšel tudi strogo varovan zapor z 2.100 zaporniki, a kot so sporočili tamkajšnji pazniki, niso zasledili poskusa bega, prav tako ni bilo nobenih žrtev.
Spomnimo. Tornadi so po ZDA divjali že v sredo, ko je v mestu Harrisburg v državi Illinois umrlo 13 ljudi. Veter je pihal s hitrostjo 274 kilometrov na uro, tornado pa je bil širok 200 metrov. Žrtve so bile tudi v Kansasu, kjer se je na moškega porušila hiša, in v Misuriju.

Smrtonosni tornado v ZDA