Povodnega konja so uspavali in ga prepeljali na varno. Foto: EPA
Povodnega konja so uspavali in ga prepeljali na varno. Foto: EPA
false
Narasla je reka Vera. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Poplave v Gruziji

Narasle vode so poplavile stanovanjske predele, močno je narasla reka Vera in s sabo odnesla več objektov in avtomobilov. Umrlo je najmanj 12 ljudi, 37 so jih zaradi poškodb odpeljali v bolnišnico.

Gruzijski predsednik Giorgi Margvelašvili je izrekel sožalje vsem žrtvam poplav in obljubil hiter začetek procesa obnove. Poplave so povzročile za okoli 18 milijonov evrov škode.

Voda pa je uničila tudi del živalskega vrta, iz katerega so pobegnili levi, tigri, medvedi, volkovi in povodni konj, kar je sprožilo velik preplah na ulicah mesta. Povodnega konja so kmalu uspeli uspavati, druge živali pa so iskali nekaj ur.

"Kakih 20 volkov, osem levov, beli tigri, tigri, šakali in jaguarji so bili bodisi ustreljeni bodisi so pogrešani. Rešili smo le tri od 17 pingvinov," so sporočile oblasti. Policija je iz varnostnih razlogov več živali ustrelila - šest volkov so usmrtili v neposredni bližini otroške bolnišnice, ubili so tudi mladiča belega leva. Večino živali pa so po nekajurnem iskanju našli in vrnili v kletke. Na območju živalskega vrta so našli trupla treh ljudi.

Poplave povzročile veliko škodo
Premier države Irakli Garibašvili je ocenil, da je nastala "velika škoda". Vlada je vzpostavila poseben krizni center. Čeprav je močno deževje zadnjih dni že pojenjalo, oblasti prebivalcem Tbilisija svetujejo, naj ne zapuščajo stanovanj. Tbilisijski župan David Narmania pa je pozval prebivalce, naj se pridružijo čistilnim akcijam, ki potekajo po vsem mestu. Opozoril je, da je več kot 40 družin ostalo brez strehe nad glavo, medtem ko so tisoči brez elektrike in vode.

Patriarh krivdo za poplave pripisal grehu komunistov
Vodja vplivne gruzijske Pravoslavne cerkve, patriarh Ilija II., pa je krivdo za poplave pripisal grehu komunistov. Ti so, kot je poudaril v današnji pridigi, zgradili živalski vrt z denarjem, ki so ga dobili z uničevanjem cerkva in taljenjem ter prodajo njihovih zvonov. "Živalski vrt je bil zgrajen s tem denarjem, na osnovi tega greha, in se zato ne more razcveteti na tem mestu. Prestaviti ga je treba drugam. Greh nikoli ne ostane nekaznovan," je menil.

Poplave v Gruziji