Opozicija zatrjuje, da je bilo od začetka protestov več tisoč študentov žrtev mučenja. Foto: Reuters
Opozicija zatrjuje, da je bilo od začetka protestov več tisoč študentov žrtev mučenja. Foto: Reuters

Že mesec dni v Venezueli potekajo protesti zaradi naraščajočega nasilja in pomanjkanja osnovnih živil, kot so kruh, sladkor, mleko in maslo. Med prejšnjimi protesti je po podatkih oblasti umrlo 21 ljudi.

Vlada je na ulice prestolnice napotila več sto pripadnikov varnostnih sil, da bi protestnikom z ropotajočimi lonci in ponvami preprečili pohod do ministrstva za prehrano, poroča BBC. V vzhodnem delu mesta je policija s solzivcem razgnala protestnike, ki so skušali postaviti ulične barikade.

Opozicija je že kritizirala stroge varnostne ukrepe, medtem ko so oblasti sporočile, da so se za ukrepanje odločile, ker protest ni bil zakonit.

Opozicija zahteva izpustitev protestnikov
Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je že večkrat pozval vse strani k sodelovanju pri "dialogu za mir".

Opozicijski voditelj Henrique Capriles je kot pogoj za udeležbo postavil izpustitev vseh zaprtih študentov in drugih protestnikov, preden se bo z vlado usedel za pogajalsko mizo.

"Vsa ta vojaška prisotnost kaže na velik strah Madura in njegove vlade pred protesti proti resnim problemom, s katerimi se soočajo Venezuelci," je dejal Capriles.

"Uničujejo to vlado in ljudje imajo pravico to povedati. Ne morete kriminalizirati socialnih nemirov," je še dejal vodja opozicije, ki je nagovoril udeležence "Pohoda praznih loncev".

Med udeleženci protestov naj bi bili razočarani prebivalci srednjega razreda, ki so počutijo izdane od socialistične revolucije pokojnega predsednika Huga Chaveza.