Spopadi med študenti in policijo so stalnica protivladnih protestov v Čilu. Foto: EPA
Spopadi med študenti in policijo so stalnica protivladnih protestov v Čilu. Foto: EPA
Protestov se je tokrat udeležilo več deset tisoč ljudi. Foto: EPA
Policija je uporabila izdatne količine solzivca. Foto: EPA

Protestov se je po ocenah organizatorjev v glavnem mestu Santiago udeležilo 80.000 ljudi, medtem ko policija sporoča, da jih je bilo okoli 25.000. Študenti so ulice Santiaga in drugih mest zasedli v protest proti počasnemu napredku glede reforme izobraževalnega sistema, ki ostaja bolj ali manj nespremenjen še iz časov diktature generala Augusta Pinocheta.

"Nacionalni pohod za izobraževanje" so sklicali študentje in številni učitelji. Študenti zahtevajo reformo privatiziranega šolskega sistema in brezplačno izobraževanje. Šolstvo naj bi bilo slabe kakovosti in naj bi koristilo predvsem bogatim, opozarjajo kritiki. Študente moti tudi, da vlada sprejema reformo, ne da bi tudi njih vključila v razpravo, poroča RT, skrbi pa jih, da počasnost procesa pomeni, da prihaja do nekakšnih dogovorov pod mizo.

Predlagana zakonodaja spreminja politiko financiranja šol. Šole, ustanovljene za ustvarjanje dobička, naj tako ne bi več prejemale subvencij. Nove reforme, ki bodo vključevale brezplačno univerzitetno izobrazbo, naj bi prišle na vrsto konec leta. Predsednica Michelle Bachelet je že maja želela, da kongres sprejme prvi paket reform, a o novih ukrepih spodnji dom še vedno razpravlja. Predsednica bo potrebovala tudi podporo desnice, čeprav ima parlamentarno večino.

Študenti menijo, da se je vlada reforme lotila zelo neorganizirano in da se izogiba državljanski participaciji. Predsednik Centra za inženirske študije na Univerzi v Čilu Max Ferrer je razočaran nad izključitvijo študentov iz procesa. "Ne razumemo, zakaj predsednica ne more dati prednosti vsebinskemu dialogu s študentskim gibanjem, ki zastopa interese družbe in ne žepov posameznikov," je dejal.

Od mirnega začetka do spopadov
Protest v glavnem mestu se je začel mirno, v karnevalskem vzdušju, udeleženci pa so nosili transparente z zahtevami za takojšnjo in vključujočo reformo. Kljub prevladujočemu mirnemu vzdušju se je nekaj skupin spopadlo s policijo. Ta je uporabila solzivec in vodne topove, nekaj protestnikov pa je priprla.

Videoposnetek protestov (Vir: Reuters)