Požar je stolpnico, ki je bila zgrajena leta 1974 in je bila v lasti kensingtonske občine, zajel v sredo zgodaj zjutraj. Foto: EPA
Požar je stolpnico, ki je bila zgrajena leta 1974 in je bila v lasti kensingtonske občine, zajel v sredo zgodaj zjutraj. Foto: EPA
Požar
Stolpnica ima 24 nadstropij in 120 stanovanj. Foto: Reuters
Slovenski državljan ušel iz goreče stolpnice
Hud požar v Londonu zahteval najmanj 12 življenj
Šest mrtvih ob požaru v londonski stolpnici

Zato bi lahko število mrtvih v naslednjih urah še naraslo. Vzrok požara, ki ga je 250 gasilcem popoldne uspelo omejiti, še ni znan.

V stolpnici živelo več kot 300 ljudi
Policija umrlih še ni identificirala. Več ljudi je še pogrešanih. V stolpnici, ki je v lasti kensingtonske občine, je bilo 120 socialnih stanovanj, v katerih je skupaj živelo več kot 300 ljudi.

V požaru je premoženjsko škodo utrpel tudi slovenski državljan, ki se je obrnil na slovensko veleposlaništvo v Londonu. To mu bo nudilo pomoč, če jo bo potreboval.


Mati vrgla otroka iz 9. nadstropja. Otrok je preživel.

Mediji so poročali o dramatičnih trenutkih med požarom. "Nekdo je skočil skozi okno. Lahko si mislite, kako se je končalo. Grozljivo je," je dejal David Blanco, ena izmed prič tragedije, medtem ko je druga očividka Samira Lamri povedala še neverjetnejšo zgodbo: "Neka mati je vrgla otroka iz 9. ali 10. nadstropja. Pritekel je neki gospod in ga po čudežu ujel. Otrok je preživel."

Očividci: Požarni alarm zatajil
Po navedbah očividcev naj bi požarni alarm ostal nem. "Spala sem že, ko je nekdo začel tolči po mojih vratih in sosed mi je zavpil, da gori in naj gremo ven. Ko sem odprla vrata, je bil hodnik že popolnoma v dimu," je za BBC povedala stanovalka v četrtem nadstropju stolpnice.

Očividci so v času požara sporočali, da so videli svetlobo, domnevno od prenosnih telefonov ali svetilk, na vrhu stavbe. Drugi so dejali, da so na oknih videli stanovalce, ki naj bi bili ujeti v stanovanjih, slišali naj bi tudi njihove klice na pomoč.

Tabloid Daily Mail piše, da so se nekateri reševali z izdelavo vrvi iz rjuh, pri reševanju pa so pomagali gasilci, ki so ljudem naročili, naj svetijo s svetilkami, da jih lahko najdejo in jim pomagajo na varno.

Lani stolpnico prenovili
BBC poroča, da je tamkajšnja organizacija Akcijska skupina Grenfell že od leta 2013 opozarjala, da predstavlja stolpnica požarno tveganje in da je dostop do nje za reševalna vozila močno omejen. Stolpnica, ki je bila zgrajena leta 1974, je bila lani prenovljena, prenova pa je stala 10 milijonov funtov. V okviru prenove so zamenjali zunanje obloge in sistem ogrevanja.

Podjetje iz Sussexa južno od Londona, ki je obnavljalo stolpnico, je sporočilo, da je pri svojem delu upoštevalo vse požarne, zdravstvene in varnostne standarde. Ob tem je zagotovilo, da bo sodelovalo s pristojnimi oblastmi in reševalci v preiskavi vzroka požara.

Zaradi požara preložen koalicijski dogovor?
Konservativci britanske premierke Therese May in severnoirski unionisti (DUP) zaradi požara v sredo najverjetneje ne bodo sklenili koalicijskega dogovora, so sporočili iz DUP-ja. "Pogovori se nadaljujejo, a mislim, da bo nanje vplivalo dogajanje v Londonu. Mislim, da danes ne bo razglasitve dogovora," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik unionistov. Viri blizu koalicijskih pogovorov so za BBC povedali, da sta strani že dosegli dogovor o 95 odstotkih vsebine koalicijskega sporazuma.

Zaradi te zamude bi lahko zamujal tudi začetek pogajanj o brexitu med Veliko Britanijo in EU-jem, predviden za prihodnji ponedeljek, še poroča BBC.

Slovenski državljan ušel iz goreče stolpnice
Hud požar v Londonu zahteval najmanj 12 življenj
Šest mrtvih ob požaru v londonski stolpnici