Poljub palestinske zemlje v Gazi. Foto: Reuters
Poljub palestinske zemlje v Gazi. Foto: Reuters
Gaza
Mešal je pri 11 letih zapustil Zahodni breg in se od takrat ni vrnil v domovino. Foto: EPA

56-letni Mešal je Gazo obiskal ob 25. obletnici gibanja Hamas, ki vlada palestinski enklavi ob Sredozemskem morju od leta 2007, ko so njegovi pripadniki od tam pregnali predstavnike rivalskega gibanja Fatah, ki ga vodi palestinski predsednik Mahmud Abas.

V Gazo je Mešal prišel iz Egipta prek mejnega prehoda Rafa. Ob prihodu so ga pozdravili predstavniki gibanja Hamas in Fatah. Ko je stopil iz avtomobila, je poljubil tla.

Obisk Gaze je po poročanju palestinske tiskovne agencije Maan Mešal označil za svoje "tretje rojstvo". Drugo je bilo namreč preživetje poskusa atentata, ki ga je izvedla izraelska obveščevalna služba Mosad leta 1997. "Molim boga, da bo moje četrto rojstvo dan, ko bomo osvobodili Palestino," je deal Mešal. "Danes Gaza, jutri bo Ramala, nato Jeruzalem in zatem Hajfa in Jafa," je dejal Mešal in spomnil na stara palestinska mesta, izmed katerih sta dve del Izraela, vzhodni Jeruzalem pa je Izrael okupiral leta 1967.

Pred novinarji je izrazil upanje, da bo postal mučenik na palestinski zemlji. "Upam, da bo Alah iz mene naredil mučenika na palestinski zemlji v Gazi," je dejal.

Jubilej bo Hamas zaznamoval 14. decembra, eden glavnih dogodkov pa bo množični shod v soboto, ko naj bi pred Palestinci v Gazi spregovoril tudi Mešal, ki se bo v Gazi zadržal 2 dni.

Vodja Hamasovega politbiroja se bo med obiskom v Gazi sešel z vodji različnih gibanj, ki delujejo na tem območju, in s svojci palestinskih borcev, zapornikov in ranjenimi v zadnji izraelski ofenzivi, ki je med Palestinci zahtevala 174 žrtev in se končala po osmih dneh s premirjem ob posredovanju sosednjega Egipta.

Sobotno praznovanje 25. obletnice nastanka Hamasa ne bo potekalo ob obletnici rojstva tega gibanja, temveč ob obletnici začetka prve palestinske intifade. Opazovalci to gesto razumejo kot namig, da je Hamas pripravljen na spravo s Fatahom predsednika Mahmuda Abasa, ki ga podpira Zahod.

Hamas bo dogodek izkoristil tudi za proslavljanje zmage nad Izraelom prejšnji mesec. "Lahko plešejo na ulicah, kolikor želijo, a njihovi vodje vedo, kakšna škoda jim je bila povzročena," je po poročanju agencije Maan dejal neimenovani višji izraelski predstavnik, ki je spomnil na izraelsko osemdnevno obstreljevanje Gaze novembra.

Zahod zavrača stike s Hamasom
Hamas je bil ustanovljen kmalu po začetku prve palestinske intifade leta 1987, navdih za njegov nastanek pa so ustanovitelji črpali pri Muslimanski bratovščini.

V ustanovni listini so se zavezali uničenju Izraela in vzpostavitvi islamske države na meje britanske mandatne Palestine izpred leta 1948.

Na volitvah pred šestimi leti je gibanje doseglo zgodovinski uspeh z zmago na volitvah, kjer so premagali Fatah, kar pa je vodilo v medpalestinske konflikte, ki so kulminirali leto dni pozneje s Hamasovim zavzetjem Gaze.

S prihodom Hamasa pa se je začela še večja izolacija Gaze, ki je tako kot Zahodni breg pod izraelsko okupacijo, saj ga zahodne države uvrščajo med teroristične organizacije in zavračajo stike z njim.

Čeprav je Hamas uradno zavezan k uničenju Izraela, pa je Mešal v zadnjih letih skušal omiliti to stališče in se zavzel z dolgotrajen mir, a pod pogojem, da se Izrael umakne na meje izpred leta 1967.

V zadnje pol leta v Hamasu potekajo tajne notranje volitve za novega vodjo, potem ko je dal Mešal vedeti, da je pripravljen zapustiti položaj. Izidi teh volitev še niso znani.

Mešal živi v Katarju, kamor se je zatekel po bivanju v Siriji, kjer pa je od začetka državljanske vojne zanj postalo prenevarno, razšel pa se je tudi z režimom predsednika Bašarja Al Asada.