Ob cesti, po kateri je vozil pogrebni sprevod avtomobilov s posmrtnimi ostanki umrlega predsednika, se je zbralo veliko žalujočih Uzbekistancev. Foto: Reuters
Ob cesti, po kateri je vozil pogrebni sprevod avtomobilov s posmrtnimi ostanki umrlega predsednika, se je zbralo veliko žalujočih Uzbekistancev. Foto: Reuters
Predsednik Karimov naj bi umrl za posledicami možganske kapi. Foto: Reuters

Islama Karimova (78) je na zadnjo pot, ob kateri je policija središče mesta zaprla za javnost in promet, pospremila množica njegovih privržencev. Ob poti do družinske grobnice so bile izobešene uzbekistanske zastave s črnimi trakovi, pot je bila posuta z vrtnicami.

"Smrt je iz naše sredine vzela ustanovitelja uzbekistanske države, velikega in dragega sina našega ljudstva," je na pogrebni slovesnosti dejal uzbekistanski premier Šavkat Mirzijojev; to bi bil lahko tudi znak, da bo Mirzijojev na položaju predsednika nasledil Karima.

Pogreba v Karimovem rojstnem mestu so se od tujih državnikov udeležili ruski premier Dmitrij Medvedjev ter predsednika sosednjih Tadžikistana in Turkmenistana, Emomali Rahmon in Gurbangulij Berdimuhamedov.

Prizanesel ni niti svoji hčeri
Uzbekistanske oblasti so smrt predsednika, ki je državi vladal od osamosvojitve leta 1991 kot prvi in edini predsednik do zdaj, potrdile v petek zvečer. Že pred tem je več medijev poročalo, da je Karimov umrl za posledicami možganske kapi.

V državi je vzpostavil na videz stabilen avtoritarni režim, saj o opoziciji praktično ni sledi. Številni nasprotniki režima živijo v izgnanstvu, skrajne islamske skupine, ki še niso prepovedane, pa so poniknile v podzemlje. Utišal je celo lastno hčer. Danes 44-letna Gulnara Karimova, ki je nekoč veljala za njegovo najverjetnejšo naslednico na čelu države, je od leta 2014 v hišnem priporu, saj je očeta primerjala z okrutnim nekdanjim sovjetskim voditeljem Josifom Visarionovičem Stalinom.

V državi prav tako ni neodvisnih medijev, zato se vse za režim neugodne novice lahko širijo le od ust do ust. Organizacije za človekove pravice njegovemu režimu očitajo mučenje oporečnikov in prisilno delo v sektorju pridelave bombaža.