Svet

Poudarki

  • Zagreb se pripravlja na parado ponosa
  • Plakati, ki bodo razburili javnost
  • Organizatorji: Hrvati so pripravljeni sprejeti različnost
Zagreb
Eden izmed plakatov, ki bodo viseli po Zagrebu, prikazuje poljub dveh moških. Foto: www.jutarnji.hr

Dodaj v

Foto: Zagreb se pripravlja na parado ponosa

Kampanja, kot je še ni bilo
12. junij 2010 ob 21:20
Zagreb - MMC RTV SLO

Ulice hrvaške prestolnice so preplavili plakati, ki napovedujejo parado ponosa, ki se bo v Zagrebu zgodila prihodnjo soboto, in ki bi lahko razburili.

"Hrvaška to lahko prebavi", "Gremo globlje", "Mediteran, kot resnično je" so le nekateri izmed sloganov kampanje za zagrebško parado ponosa, ki bo 19. junija v Zagrebu. Slike moških zadnjic, moškega poljuba in policista s spolnim pripomočkom bo mogoče srečati na številnih zagrebških prizoriščih, organizatorji parade pa so prepričani, da so Hrvati pripravljeni sprejeti različne spolne identitete in da bodo spoznali sporočilo plakatov.

"Potem ko smo organizirali osem parad ponosa, smo prepričani, da so Hrvati pripravljeni sprejeti različne spolne identitete in spolne prakse vseh. Želeli smo si najostrejšo kampanjo do zdaj, saj je bilo prvih osem usmerjenih predvsem v opozarjanje na človekove pravice in diskriminacijo. Tudi ta gre v tej smeri, a sporočilo, ki ga pošiljamo je, da je Hrvaška pripravljena na različnost. Dokaz za to je deveta parada ponosa," je za Jutarnji list povedal Franko Dota, eden izmed organizatorjev parade.

Deseta parada ponosa bo v Sloveniji potekala 3. julija, spremljevalni dogodki pa se bodo začeli že 25. junija.

Kampanjo zasnovali že pred leti
Javnost bo lahko videla pet plakatov, ki prikazujejo spolne prakse vseh ljudi, so prepričani organizatorji. Na enem izmed plakatov je policist, ki v roki drži spolni pripomoček, ob njem pa piše "organi reda so tu, da služijo". "Gre za jasno sporočilo, a obenem nam plakat sporoča tudi, da ni pomembno, kakšna je spolna identiteta policista in zakaj uporablja spolni pripomoček," je povedal Dota.

"Enako je tudi s plakatom z geslom "gremo globlje", ki nam sporoča, naj se upremo homofobiji, gre pa tudi za parafraziranje slogana, ki ga je stranka HDZ uporabila na volitvah pred tremi leti," je prepričan Dota, ki pojasnjuje še, da ima vsak izmed plakatov svojo zgodbo in da so si kampanjo zamislili že pred nekaj leti, a so jo realizirali šele zdaj, ko so prepričani, da so Hrvati nanjo pripravljeni.

B. T.
Zagreb
Zagrebška parada ponosa
Zagrebška parada ponosa
Prijavi napako
Komentarji
Ramus
# 12.06.2010 ob 22:39
Kdo še danes rabi parade?
Kazalo