Orkan Karl je v osrednjem delu Mehike povzročil večjo gmotno škodo. Foto: EPA
Orkan Karl je v osrednjem delu Mehike povzročil večjo gmotno škodo. Foto: EPA
Mehika nevihta
V Mehiki so zemeljski plazovi zasuli več ljudi, ki jih reševalci še vedno iščejo. Foto: EPA

HRT poroča, da so stanje pripravljenosti že razglasili v Zagrebu, saj se je gladina Save dvignila za 5,5 metra. Po poročanju vremenoslovcev je v zadnjih 24 urah v hrvaški prestolnici padlo več kot 270 litrov dežja na kvadratni meter.


Stanje pripravljenosti so razglasili tudi na območju Mure, katere gladina se je zvišala za tri metre. Kljub temu pristojni organi na Hrvaškem tamkajšnje prebivalstvo mirijo, da jim vendarle ne preti večja nevarnost, saj voda iz slovenske strani naj ne bi pritekala tako zelo hitro.

Hrvaški mediji opozarjajo še na nevarnost poplavljanja Kolpe, ki se je pri Delnicah razlila na tri različna območja.

Karl zahteval dve življenji
Najhujše je doletelo tudi Mehiko, saj so se uresničile včerajšnje napovedi vremenoslovcev, ki so napovedali, da bo orkan Karl v soboto dosegel Mehiški zaliv. Zaradi močnih nalivov sta življenje izgubili 61-letna ženska in dveletna deklica, dve osebi sta bili ranjeni. Prav tako pogrešajo več ljudi, ki so jih zasuli zemeljski plazovi. Orkan je z 185 kilometri na uro na območju povzročil večjo gmotno škodo.

Mehiška mornarica je z poplavljenega območja rešila 40 družin v mestu San Pancho, okoli 16.000 ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove, piše AbcNews.

Nova Zelandija v primežu snega
Močno neurje je zajelo tudi Novo Zelandijo, kjer je brez električne energije ostalo več deset tisoč ljudi. Neurje je ruvalo drevesa in odkrivalo strehe. Na Južnem otoku se spopadajo z močnim snežnim metežem, zaradi česar so oblasti tamkajšnje prebivalce pozvale, da ostanejo doma. V mestu Invercargill se je pod težo snega porušila streha stadiona, v katerem imajo velodrom in športne dvorane.