Nekateri Avstralci se skrivajo doma, drugi so se odpravili na plaže, vsi pa se hladijo z vodo in ledom. Foto: Reuters
Nekateri Avstralci se skrivajo doma, drugi so se odpravili na plaže, vsi pa se hladijo z vodo in ledom. Foto: Reuters
Avstralija
Zdravniki so morali nekemu gledalcu na Australian Openu nuditi prvo pomoč. Foto: Reuters

V zvezni državi Viktorija, kjer so požari leta 2009 vzeli 173 življenj, so udari strel v torek ponoči zanetili več kot 250 požarov. Gasilci se še vedno borijo s približno 20. Domovi za zdaj niso ogroženi.

O številnih požarih poročajo tudi iz sosednje Južne Avstralije, kjer jih je še vedno več kot deset. Na najhuje prizadetih območjih pri gašenju pomagajo letala.

Olajšanja v prihodnjih dneh še ne bo
Zvezne države Zahodna Avstralija, Južna Avstralija in Viktorija v zadnjih dneh izkušajo izjemno visoke temperature, ki ponekod dosegajo 46 stopinj Celzija. V prestolnici Južne Avstralije Adelajdi je bil torek četrti najbolj vroč dan do zdaj, saj so izmerili 45,1 stopinje Celzija. Vročina se bo nadaljevala tudi v prihodnjih dneh. Okoli 14.000 gospodinjstev je ostalo brez električne energije.

Z otoka Tasmanija poročajo celo o taljenju asfalta.

Prevroče za tenis?
Razmere na robu človeških zmožnosti so tudi na teniškem turnirju za Grand Slam v Melbournu, kjer se temperatura na igriščih giblje nad 40 stopinjami Celzija, zato se igralci hladijo z ledom, vročina pa je tudi osrednja tema razprav. Nekateri igralci opozarjajo, da so razmere za nekajurno tekanje po igrišču preprosto prehude in svarijo, da lahko vročina tudi koga ubije, spet drugi menijo, da se je okoliščinam pač treba prilagoditi.

Na igrišču sta se že zgrudila kanadski igralec Frank Dancevic, ki je potožil, da je zaradi vročine na igrišču začel halucinirati, in pobiralec žogic, kitajska igralka Peng Šuai pa je med dvobojem bruhala. Temperatura v mestu se tudi ponoči ne spusti pod 30 stopinj. Dvoboji se nadaljujejo, glavni zdravnik turnirja Tom Wood je dejal: "Seveda je imelo nekaj igralcev težave in nevšečnosti, povezane z vročino, a po koncu tekme nihče ni potreboval resnejše zdravniške obravnave."

Nevarnost močnega vetra
Vročinski val je sicer zajel predvsem jugovzhodno Avstralijo, medtem ko se mu je zahod, razen ponekod na severu, večinoma izognil. Oblasti v Viktoriji so zaskrbljene zaradi napovedi, da se bo v petek okrepil veter, ki bi lahko prispeval k širjenju plamenov.