Mubarak med branjem razsodbe ni kazal čustev. Po pripovedovanju prič sta bila njegova sinova bolj nemirna. Foto: EPA
Mubarak med branjem razsodbe ni kazal čustev. Po pripovedovanju prič sta bila njegova sinova bolj nemirna. Foto: EPA
Kairo
Jeza, solze, veselje - obsodba Mubaraka je redkokaterega Egipčana pustila hladnega. Foto: Reuters
Kairo
Pred sodiščem v Kairu so se zbrali tako privrženci kot nasprotniki Mubaraka. Foto: Reuters
Mubaraku dosmrtna ječa
Mubarak obsojen na dosmrtni zapor

"Zadnji egipčanski faraon", ki so ga v sodno dvorano pripeljali na vozičku, je bil obtožen, da je med lanskimi februarskimi protesti, ki so ga po treh desetletjih na oblasti odnesli s položaja, ukazal streljati na protestnike. Grozila mu je smrtna kazen, obsojen pa je bil na dosmrtni zapor.

Mubarakov odvetnik se bo pritožil
Mubarak, ki je trdil, da ni kriv, je sojenje spremljal s prenosne bolniške postelje, nameščene v jekleni kletki. Ob izreku kazni ni kazal nobenih čustev. Nekdanjega avtoritarnega voditelja, ki je bil med sojenjem nameščen v vojaški bolnišnici, so že odpeljali v zapor Tora na obrobju Kaira, kjer je imel po poročanju egipčanske državne televizije težave z zdravjem in naj bi doživel srčno kap. Pomoč naj bi mu nudili že v helikopterju, s katerim so ga s sodišča prepeljali v zapor. Neimenovani vir je za ameriško agencijo AP povedal, da Mubarak v joku ni hotel zapustiti helikopterja. Spremstvo naj bi potrebovalo 30 minut, da so ga prepričali in da je vstopil v zaporniško bolnišnico.

Na dosmrtni zapor zaradi smrti protestnikov je bil obsojen tudi nekdanji egiptovski notranji minister Habib Al Adli. Mubarak in Al Adli se lahko na razsodbo pritožita. Mubarakov odvetnik Jaser Bar je že napovedal pritožbo. "Zmagali bomo, milijonodstotno," je prepričan v uspeh. Pritožiti se namerava tudi tožilstvo, ki je za Mubaraka zahtevalo smrtno kazen.

Predsedujoči sodnik Ahmed Rifat je Mubarakovo vladavino opisal kot "30-letno obdobje teme" in "temačno moro", ki so jo z vstajo končali šele Egipčani sami. "Egipčani so od vladarjev mirno zahtevali demokracijo," je poudaril in spomnil, da Mubarak in Al Adli v 18 dneh množičnih protestov nista ustavila pobijanja neoboroženih Egipčanov, ki so ga izvajale varnostne sile.

Sodišče je odločilo, da 84-letni nekdanji voditelj in njegova sinova Ala in Gamal niso krivi korupcije. Ala in Gemal Mubarak kljub oprostitvi ostajata v priporu, tožilstvo je namreč napovedalo, da jima bodo skupaj s še nekaterimi soobtoženci sodili zaradi obtožb o manipulacijah na delničarskih trgih.

Poleg omenjenih se je na zatožni klopi znašlo še šest visokih varnostnih uslužbencev, a je sodišče razsodilo, da so vsi nedolžni.

Protestniki zahtevali smrtno kazen
Sodnik je prekinil izrekanje kazni, ker so prisotni v sodni dvorani začeli vpiti. Sorodniki umrlih protestnikov so se, nezadovoljni, da Mubarak ni bil obsojen na smrt, v dvorani začeli prerivati z varnostniki. Nasprotniki Mubaraka pred dvorano so bili s sodbo bolj zadovoljni. "Bog je velik" in "Tako sem srečen, tako sem srečen", so vpili številni.

Po začetnem veselju pa se je med zbrane pred sodno dvorano naselila jeza. Nekateri so se spopadli s policijo, ki je pred sodno dvorano skrbela, da se demonstranti in svojci žrtev nekdanjega režima ne bi približali Mubaraku. Najbolj razjarjeni protestniki, ki so za Mubaraka želeli smrtno obsodbo, so v policiste metali kamenje, ti pa so jih začeli loviti.

Številni protestniki so odšli na trg Tahrir, pred slabim letom in pol središčem in simbolom upora proti Mubaraku. Obsodba je sprožila jezne demonstracije tudi v Suezu in Aleksandriji.

Kritike na račun sojenja
Številni analitiki so bili kritični do procesa proti nekdanjemu egiptovskemu političnemu vrhu in so ga označili za politično predstavo. Opozorili so, da je proces, ki se je začel avgusta lani, potekal prehitro. Preiskovalci so delovali površno, tožilstvo pa je podajalo šibke argumente, ki niso bili podprti z oprijemljivimi dokazi.

Muslimanska bratovščina je po razglasitvi sodbe sporočila, da morajo Mubaraku in soobtožencem ponovno soditi, tokrat s trdnejšimi dokazi. "Javni tožilec ni izpolnil svojih dolžnosti in zbral primernih dokazov, da bi obsodili obtoženega za pobijanje protestnikov," je dejal predstavnik bratovščine, ki je bila med Mubarakovo vladavino prepovedana.

Mubarak je prvi voditelj, ki ga je odnesla arabska pomlad in se je znašel na sodišču. Nekdanjemu tunizijskemu voditelju Zinu Al Abidinu Ben Aliju so sodili v odsotnosti zaradi drog in posedovanja orožja, dolgoletni jemenski voditelj Ali Abdulah Saleh pa je v zameno za odpoved oblasti dobil sodno imuniteto.

Mubaraku dosmrtna ječa
Mubarak obsojen na dosmrtni zapor